lauantai 4. elokuuta 2018

Rakkaudesta siisteihin kaappeihin


Postaus on tehty kaupallisessa yhteistyössä Orthexin kanssa.

Mä olen luonteeltani hyvin pedantti ja järjestelmällinen, enkä siedä epäjärjestystä ympärilläni. En vaan pysty olemaan rennosti kotona, jos ympärilläni vallitsee epäjärjestys. Sama kokemus jatkuu myös kaappien sisuksiin, sillä rakastan siistejä ja järjestettyjä kaappeja. Mieheni sai kunnon naurut jopa katsoessamme Modernia perhettä joskus, siinä kun Clairen pinterestissä oli kollaasi siisteistä kaapinsisuksista, joita hän sitten rentoutuakseen katseli. Samanlainen kollaasi löytyy nimittäin minultakin. Mutta mikä jottei, vai voitteko te vastustaa siistejä kaapin sisuksia?

Meillä on valtaosa tavaroista järkkäilty kaapeissa laatikoihin, sillä niin se vaan on helpompaa. Pölyt on nopea pyyhkiä kaappien hyllyiltä, kun riittää että ottaa laatikon pois. Laatikoissa vähemmällä käytöllä olevat tavarat säilyvät siisteinä, ja ne löytää näin helposti. Toisaalta, olen kokenut myös käteväksi laatikkosäilytyksen konmarittamisen näkökulmasta, sillä kun kaikella on oma paikka ja kaikki samat tavarat löytyy yhdestä laatikosta, näkee kerralla mitä on liikaa ja mikä on turhaa.


Meiltä ei löydy räjähtäneitä ulkovarastoja tai sekaisia vaatehuoneita. Se ei vaan sopisi minulle tai meille. Iso työ siivoamisessa tottakai on, mutta kyllä se kantaa hedelmääkin sitten valmiina. Yksi to do -listalla olevat tila meillä kuitenkin oli, jonka nyt sain järjestykseen Orthexin smart store -laatikoiden avulla. Nimittäin aikuisten makuuhuoneen vaatekaapit!

Meidän makuuhuoneessa on korkea huonekorkeus, parhaimmillaan lähes neljä metriä korkeutta ja melkein kattoon saakka ylettävät seinänlevyiset tavallista mittaa syvemmät kaapit. Meidän kaapit on mittatilauksena tehty ja mitoitettu juuri tähän huoneeseen. Yksi syy miksi taloomme ihastuin oli juuri nämä täyskorkeat kaapit. Huipuinta nimittäin on, että ihan kaikki meidän aikuisten vaatteet mahtuvat näihin kaappeihin. Ja mahtuisipa enemmänkin, nytkin nimittäin osa laatikoista on vajaita. Yläkaapit ovat tavallaan poissa silmistä ja sinne tulee asiaa yleensä vaan kausien välissä, kun siirrän sen kauden tuotteita alemmas tai eteiseen ja palautan menneen kauden vaatteet yläkaappeihin. Keittiöjakkaran toki tarvitsee ylettyäkseen.

Matto SUKHI (saatu bloginäkyvyyttä vastaan) Päiväpeitto, kehykset, pöytä IKEA, tekstitaulut DESENIO


Orthexin laatikoiden avulla saatiin myös lasten eteiskaappi siistittyä ja valmiiksi odottamaan tulevaa syksyä. Syksy on mielestäni kausista kaikkein hankalin, silloin kun pitää esillä olla vähän sitä sun tätä. Ilmat kun voi olla kaikkea lämpimästä kaatosateeseen ja pariin plusasteeseen. Ja kun lapsia on kolme, on tavaraakin paljon. Hienosti kuitenkin mielestäni saatiin kaikki mahdutettua kahteen  ja puolikkaaseen kaappiin meidän vanhoilla kaapinsisusteilla ja viidellä Orthexin lisälaatikolla. 

Siisteissä ja järjestetyissä kaapeissa on myös se etu, että lapset tietävät missä tavaroiden paikka on ja mistä löytävät tarvitsemansa. Tottakai tämäkin vaatii opettamista ja muistuttelua, mutta meillä viisivuotiaat osaavat jo hienosti valita tarvirtsemansa kaapista ja laittaa myös käyttämänsä takaisin. Siisteydestä nauttivan äidin ja perheen talous ei oikein pyöri niin, että vain äiti siivoaa ja lapset pudottavat tavarat vaan eteisen lattialle. Kun säilytys on lasten ulottuvilla, heidän on helppo laittaa kengät ja hatut niille kuuluviin laatikoihin. Ja tottakai, tämä on ihan jokaisen perheen itse valittavissa kuinka siivous toteutetaan, mutta meillä toimii hienosti se, että kaikki osallistuvat oman osaamisen mukaan siivoamiseen.

Matto ASKO tarjoiluvaunu NORMAN COPENHAGEN lyhty ELLOS (saatu) kenkäkaappi IKEA

Mä itse tykkään eniten läpinäkyvistä laatikoista, sillä silloin näkee laatikkoa avaamatta mitä se sisältää. Vaihtoehto olisi myös kirjoittaa laatikon eteen sen sisältö, mutta koska tavarat laatikoissa vaihtelee kauden mukaan, koen sen itse hankalaksi. Värikkäitä ja valkoisiakin laatikoita Orthexilta kyllä löytyy, värikkäitähän käytettiin meidän lastenhuoneen säilytysratkaisuna reilu vuosi sitten! Siellä ne ovat muuten edelleen, oli kiva huomata että laatikot kestävät hyvin myös lasten leikeissä.

Meidän Orthex laatikot ovat Smart Store Classic -mallia, eli kiinnikkeet ovat mustat kun muu laatikko on läpinäkyvä. Samanlaisia on myös kokonaan löpinäkyvänä, jos tykkää enemmän jatkuvuudesta, eikä halua mustia yksityiskohtia. Vanhat laatikot ja sekainen valikoima koreja ei meiltä suinkaan joutunut roskiin, vaan osa kierrätettiin kirppiksen kautta ja osalla sisustettiin varastoa ja autotallia vähän siistimpään kuntoon. Autotalli on muuten täysin mieheni valtakuntaa, mutta hyllyjen järjestämisessä hän luotti minuun. Lopputulos oli sielläkin ihanan selkeä, vaikka meillä olikin vähän eri näkemykset tavaroiden tarpeellisuudesta! 😀

Tiesitkö, että Orthex uusiokäyttää vanhaa muovia ja valmistaa vanhasta jätemuovista uutta ja käyttökelpoista? Esimerkiksi nuo meidän laatikoiden klipsit ovat kokonaan valmistettu jätemuovista, kuten myös jäteastiat, lumituotteet ja osa kukkaruukuista. Vaikka muovilaatikko siis joutuisikin pois, saa se uuden elämän kierrätyksen kautta. Orthex tuotteet on myös tehty kestämään aikaa ja käyttöä, vuosia, jopa vuosikymmeniä! Yritys myös etsii jatkuvasti uusia keinoja kehittää kokoajan ympäristöystävällisisempiä vaihtoehtoja ja materiaaleja. Kaikki Orthex -tuotteet ovat myös BPA-vapaita ja valtaosa tuotteista on valmistettu Suomessa tai Ruotsissa!

Miten teillä kaapin sisukset? Ihastuttaako järjestetyt kaapit, vai onko kaappi juuri siitä huippu juttu, että sinne saa kaiken piiloon, sama se missä järjestyksessä? 

9 kommenttia:

 1. Mistä eteisen ja makuuhuoneen matot mahtavat olla? 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eteisen matto on askosta, malli oli jonki tangir tai vastaava! Makuuhuoneessa meillä on Sukhin käsintehty huopapallomatto :)

   Poista
  2. Eikun agadir eikä tangir! :D

   Poista
 2. Meille voisit tulla siivoamaan. Löytyy sekasotku varasto, kaksi sekaista vaatehuonetta täynnä kaikkea mahdollista ja huoh, en koskaan löydä mitään mitä etsin kun on niin sekaisin.
  Arkisin vie työt voimat, loppupäivän teet ruokaa, haet lapset hoidosta..sitten onkin jo ilta ja ei jaksa miettiä muuta kun nukkumista.
  Siirrän aina seuraavaan viikonloppuun siivoamista :D
  Vasta saatiin yksi varasto selvitettyä ja vaatteet ojennukseen. Saa nähdä kauan se pysyy siistinä, epäilen että ei kauan aikaa. Tänään olikin telttapussi ja pari makuupussia siellä lattialla levällään.
  Viikonloppuna imuroin pikaisesti ja pyöritän kaikki pyykit sun muut likaiset vaatteet ja sitten ei jaksa enempää, ei ainakaan nyt näiden helteiden aikana..pahimmillaan oli meillä omakotitalossa sisällä +28 astetta.
  Ei paljon tuuletin auttanut ja ikkunoiden /verhojen kiinni pitäminen .Töissä oli mukavampaa kun ilmalämpöpumppu piti viileenä :)
  Pitäisi saada kotiinkin yksi ilmalämpöpumppu kun se riittäisi hyvin viilentämään koko talon.
  Meillä on asuintilaa se 82 neliötä.
  + muut varastot sun muut.

  Ihailen kyllä sun siistejä kaappeja, tuolta varmasti löytää nopeasti kaikki mitä etsii.
  Pyöräilykypärätkin siististi, meillä ne on kaikki sikinsokin pitkin teranssia..
  No ehkä vielä joskus täälläkin siistiä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama juttu täälä ;) ihailen siisteyttä ja järjestelmällisyyttä mutta ei ole vain voimia eikä aikaa tehdä moista siivousurakkaa :/

   Poista
 3. Tulipa hyvään saumaan tämä postaus, sillä juuri mietin missä säilöisin mm. lasten vanhoja vaatteita aina seuraavalle. Tähän asti olleet muovisissa laatikoissa mutta juuri tänään kuulin, ettei vaatteita saisi säilöä muovilaatikoissa 🤔

  VastaaPoista
 4. Minusta elämä on vaa helpompaa ku kaikki on siististi paikoillaan eikä mitään ylimääräistä pyöri tiellä. Meillä kaikella on paikkansa ja niinpä lapsetkin (4,5- ja kohta 2-vuotias) osaavat laittaa lelunsa ja vaatteensa paikoilleen ja tietävät kans mistä löytävät sen mitä tarvitsevat. Me ollaan päädytty eteisessä avosäilytysseinämään (eli kaikki on näkösällä ja helposti otettavissa). Teimme seinämän Ikean Skådis-sarjasta ja Algot-verkkokoreista. Lapsilla on käytettävissä seinämällä aina kunkin sesongin varusteet, ylimääräiset on pakattu pois haitolta. Päädyimme avoratkaisuun sen tähen jotta varusteissa oleva mahdollinen kosteus pääsee haihtumaan pois ja erillistä kuivatusta ennen kaappeihin laittamista ei tarvita. Tämä on toiminut meillä hyvin, lapset löytävät vaatteensa itsenäisesti, jopa jo se alta kaksivuotias, ja ulkoilujen päätteeksi laittavat itse tumppunsa, myssynsä, välikerrastot ja mitä nyt onkaan paikoilleen kuivumaan ja päälyvaatteet roikkumaan. Tekee mun elämästä helpompaa.

  Vaatteitten varastosäilytykseen olen käyttänyt Ikean Pappis-pahvisia varastointilaatikoita (0,69€ kpl). Ne saa kätevästi laataksi ja seinää vasten varastohyllyn taakse säilöön ku laatikkoa ei sillä hetkellä tarvita ja sisällön kirjotan maalarinteippiin ja niinpä sisällön nimi on helppo nopeasti muuttaa. Pahvi ei ole myöskään niin tiivis kuin muovi ja siten vaatteet pysyy minusta ”ilmavimpina” (huonosti selitetty mielipide...). Ja laatikoita on helppo käsitellä ja haluamansa vaatteet ja oikeat koot löytyy nopeasti. Ja kun pienempi on kasvanut ulos vaatteistaan ni saman tien vain kiertoon, meillä ku lapsiluku on nyt täysi ja minusta vaatteita on turha tunnesyistä säilyttää. Ihanimmat vaatteet ja lelut säilyvät parhaiten muistoina ja valokuvina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jatkoa vielä edelliseen... Toimivan järjestelmän luominen vie toki aikaa mutta sen jälkeen elämä on helpompaa. Yhdellä silmäyksellä näkee että kaikki on paikoillaan ja kunnossa eikä ikäviä yllätyksiä kuten märkiä kintaita, hävöksissä olevia villasukkia tai kuraisia pöksyjä tulee kiireisillä lähdöillä. Asiat pitää laittaa heti järjestykseen, esim. Miksei pienimmäisen arskit ole paikoillaan - ne kun laitettiin rattaitten taskuun kun hän ei suostunut pitämään niitä päässään. Miksi yhdet crocsit puuttuvat - ne unohtuivat autoon. Varusteiden paikoilleen laittaminen käytön jälkeen ei vie kovinkaan kauan, niitten etsiminen kiireessä vie justiinsa pikkuisen liian kauan.

   Poista
 5. Siistit kaapit ja hyvä järjestys tuo elämään hallinnan tunteen kun elämä pikkulapsiperheessä on muuten yhtä hässäkkää �� Nautin järjestellä asioita ja "rentoudun" järjestellessä esim.lasten kaappeja. Pienet vaatteet kiertoon ja tiedän aina mitä kaapissa on ja mitä mahdollisesti pitää hankkia . Ei tule osteltua hutiostoksia, panostan mielummin laatuun kuin määrään. Meillä on jokaisella esim.kunnon ulkovarusteet säiden mukaan mutta muuten vaatekaapissa on sen verran vaatetta mitä lapset tarvitsevat.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!