torstai 30. elokuuta 2018

Lentokoneessa lasten kanssa

Neljä tuntia paikallaan istumista, kolme lasta ja pieni tila. Varmaan jokainen tietää, että katastrofin ainekset ovat tällöin kasassa. Mutta ei välttämättä, sillä uskon ja toivon, että ennakoimalla ja suunnittelemalla, tämäkin tilanne käännetään voitoksi!

Viimeksi kun lennettiin, meillä oli kaksi reilu kaksivuotiasta. Lento oli yölento, joka lopulta osottautui tosi hyväksi, sillä lapset ihmetteli ekan pari tuntia lentokonetta kiltisti paikallaan ja toisen pari tuntia nukkuivat. Ainoa ongelma silloin oli vain se, että jo kuivaksi oppineet pojat pelkäsivät kuollakseen lentokoneen vessaa, joten unia varten varatuilla yksillä vaipoilla oli vaan pärjättävä. Selvittiin, mutta vastaisuuden varalle vaippoja kannattaa kyllä pakata enemmän kuin ne pakolliset. Toinen haaste tuli siitä, että lapset nukkuivat molemmat enemmän ja vähemmän mun päällä, joten itse oli ihan turha suunnistaa vessaan tai yrittää syödä. Taisin koko lennon aikana syödä yhden pienen sämpylän, jonka voimalla pitikin sitten jaksaa oikeastaan seuraavaan aamuun ja aamupalalle. Nyt päädyttiin siihen, ettei oteta ollenkaan lentoruokia, vaan käydään syömässä kentällä jotain ja ostetaan sieltä evääksi jotain helposti naposteltavaa. Tilattiin myös hotelliin tervetuliaiskori, jotta meillä on heti jotain syömistä ja juomista huoneessa kun sinne saavutaan. 

Tällä kertaa meillä on iltalento. Lento lähtee kuudelta ja perillä ollaan yhdeltätoista. Tosin, varmasti ollaan reippaasti seuraavan vuorokauden puolella ennenkuin päästään nukkumaan. Siksikin tervetuliaiskori huoneeseen oli aika huippu juttu, en nimittäin usko, että siihen aikaa olisi hotellin minimarket auki, tai että ravintoloistakaan saisi enää mitään.


Vaikka oltaisiinkin saatu pientä maksua vastaan valita paikkamme lentokoneessa itse, päädyttiin olemaan tekemättä niin. Se on kuitenkin vain neljä tuntia, ja oikeastihan se menee vaikka päälläseisten. Tietysti toivon mahdollisimman sujuvaa ja helppoa matkaa, niin itseni kuin muidenkin matkustajien puolesta, mutta vaikka kuinka huonosti kävisi, on aika kuitenkin tosi lyhyt. Mä luulen, että mun osaksi tulee viihdyttää taaperoa ja pitää hänet sylissä nousut ja laskut. Hetkeäkään en epäile etteikö isojen poikien kanssa menisi lento hienosti, mutta tuo meidän taaperoinen on se kysymysmerkki. Hän kun halutessaan osaa olla jokseenkin kovapäinen. 

Tuplat vetävät homman kotiin varmasti. He ovat niin tottuneita matkustajia, että tabletti ja naposteltavat riittävät kyllä pitämään heidät neljä tuntia penkeissään. Tabletille suunnittelin lataavani riittävästi lastenohjelmia, muutaman leffan, jokusen pelin ja äänikirjoja, joiden avulla matka sujuu varmasti hienosti. Tilattiin heille uudet lentokonelelut penkille odottamaan ja reppuun pakataan tabletin lisäksi kirjat ja piirustuslehtiöt. Tekemistä riittää varmasti koko lennolle, mutta jos tylsyys iskee, ajattelin pakata jotain pientä evästä lapsille.  

Lentokone on mulle paikkana sellainen, että siellä mennään just siitä, missä se aita on matalin. Ja meille se on lastenohjelmat ja naposteltavaa. Kotona arjessa ehtii sitten kasvattaa ja pitää rutiineista kiinni, mutta lomalla omien ja kanssamatkustajien hermoja säästääksemme, mennään näin.


Isin reppuun otetaan vaihtovaatteet koko porukalle, sekä vähän lisäevästä. Monet automatkat ovat nimittäin opettaneet, että meidän lapset viihtyvät kaikkein parhaiten syöden ja mahat täysinä. Nälkä on kaikkein pahin kiukunaiheuttaja. Tutut unikaverit pakataan luultavasti myöskin isin reppuun, sieltä ne sitten saa tarpeen mukaan otettua. Luultavasti niitä ei kuitenkaan lennolla tarvita, sillä isot tuskin nukkuvat matkan aikana.

Koneeseen puetaan kaikki jotain mukavaa ja joustavaa päälle. Meidän kokemuskella koneessa on aina ollut kylmä, paitsi viimeksi siellä oli tukahduttavan kuuma. Lapsille legginsia, t-paitaa ja hupparia, itselle luultavasti ohuet farkut, toppi ja huppari. Kenkinä ovat parhaita sellaiset, jotka saa nopeasti vetäistyä jalkaan. Nauhat on ihan nounou, niiden pariin kumartuminen ei nimittäin penkkien välissä onnistu millään.

Kuten todettua, mä luultavasti vietän lentoni taaperoisen kanssa, joten omista ajanvietejutuista ei ainakaan tarvitse huolehtia. Omaan reppuun pakkailen niiden omien perusjuttujen, puhelimen, lompakon, passien ja matkalippujen lisäksi muutaman proteiinipatukan, sekä sudion kuulokkeet. Veikkaan, ettei kuulokkeita tarvi lennon aikana kaivaa esiin, mutta jos niille tarve tulisikin on ne ainakin mukana. 

Luin jostain blogista, että vessareissuille kannattaa pakata ihan oma kassinsa, joka on sitten helppo napata sellaisenaan matkaan. Meinasinkin kasata kangaskassiin vaipat, kosteuspyyhkeet ja vaihtovaatteet ja sitten pakata sen sellaisenaan reppuun. Repusta saan sen kätevästi penkin viereen ja sitten mukaani vessaan.


Purkat on mun kohdallani olleet paras tapa ehkäistä korvien lukkiutumista lennoilla ja otetaan niitä nytkin mukaan. Justus on kipuilujen osalta vielä arvoitus, mutta isot ei olleet ainakaan viimeksi moksiskaan. Justukselle varmaan laitan maitoa pulloon ja annan sen hänelle nousun aikana. Parin desin maitotetrat ovat huippuja, niitä voisi juoda pillilläkin, mutta luulen pullosta juotuna tän touhun olevan siistimpää. 

Nenäliinat ja wipesit on mukana aina ja ne pelastavat oikeastaan tilanteen kuin tilanteen. Niiden lisäksi Justukselle pitää varata vaippoja useampi kappale. Eväitä ei tosiaan voi olla liikaa ja niitä otetaan varmaan aika iso satsi mukaan. Justuksen kohdalla harkitsen vielä naksuja, hän nimittäin onnistuu syömään niitä vielä aika sottaisesti ja kuten tiedätte, maissinaksun mössö on ihan kamalaa tarttuessaan hiuksiin tai vaatteisiin. 

Omat vesipullot minulle ja Justukselle lähtevät myöskin mukaan ja taaperoa viihdyttämään ajattelin ottaa mukaan yhden kirjan, jota ei olla juurikaan vielä luettu. Toiveissa on, että hän viihtyisi sen parissa pitkään. Isoille ei peittoja oteta lainkaan,  koneesta saadaan sellaiset mikäli tarvetta ilmenee. Mutta Justukselle meinasin oman peiton pakkailla mukaan, siihen hänet on helpompi nukuttaa jos niikseen tulee. Epäilen tätä nukkumista kyllä kovasti, ja ennemmin uskon hänen touhuavan kaikkea muuta. Toivottavasti kiltisti sylissä tai penkillä istuen, eikä rimpuillen karkuun ja käytävälle juoksemaan. 


Kaiken tämän lisäksi otetaan mukaan manduca. Mietittiin alkuun, josko olisi vuokrattu Yoyot, mutta päädyttiin kuitenkin siihen, että omat vaunut kohteessa olisi paremmat. Meidän omia vaunuja ei vaan saa matkustamoon, joten joku muu ratkaisu oli keksittävä. Manduca on varmasti huippujuttu, sillä sen kanssa saan Justuksen syliini, mutta käteni ovat silti vapaana isommille pojille. Isi pysyy takuulla kiireisenä matkalaukkujen kanssa, joten näin mä saan luultavasti handlattua kaikki kolme lasta turvallisesti bussiin. Varuiksi ostin Tigerista lapsille inforannekkeet, joihin saadaan heidän nimi ja vanhempien puhelinnumero, mikäli he sattuisivat katoamaan kentällä. 

Kuinka teidän lennoilla lasten kanssa? Millaiset tavarat ovat osoittautuneet parhaiksi, ja mitä ette enää koskaan jätä kassista pois? 

17 kommenttia:

 1. Olimme juuri Montenegrossa, tulimme eilen pois. Meillä 11/13 syntynyt poika. Lento meni hyvin, paremmin kuin osasin odottaa :D Mukana oli tabletti, puuhavihko ja kynät, pari lelua ja naposteltavaa. Ne riittivät hyvin n.3h lennolle :)

  Turvatarkastuksessa pillimehu joutui tarkempaan syyniin sekä mennessä, että palatessa :D Myös tabletti, kun unohdettiin ottaa se pois repusta tarkastuksessa.

  Ihanaa ja rentouttavaa(jos mahdollista :D) lomaa teille! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! Mulla on myös kova usko noihin isoihin poikiin, sillä heidän kanssaan hommat toimii niin kivasti jutellenkin :)

   Kiitos! <3

   Poista
 2. 20 vuotta sitten, kun itse olin pieni ei vielä ”hössötetty” näin miten nykyään lastenhoidosta, mutta äitini on kertonut silti mielestäni hyvän vinkin lentokonematkaamiseen lapsen kanssa. Uusi lelu. Sellainen, jonka saa koneessa vasta tyyliin matkan puoli välissä. Siinä riittää taas uutta ihmeteltävää, kun se yhdessä avataa paketista :) Eikä sen tarvitse olla mikään suuri asia, ihan vaan joku joka mahtuu laukkuun tai reppuun. Mukavaa reissua teille!

  Emilia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uudet lelut on varmasti aika pomminvarma hitti! :)

   Kiitos Emilia! :)

   Poista
 3. Me tehtiin puuhapussit! Hyvin on mennyt joka kerta lennot jopa välilaskuilla.
  Paras neuvo on että älä stressaa, ei se ainakaan sitä helpota.

  http://mutsijamurupullat.blogspot.com/2018/03/puuhapussit-lapsille-lentokoneeseen.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei joo! Taisinkin lukea tuon postauksen joskus, pitääkin katsoa uusiksi! Kiitos Ida! :)

   Poista
 4. Hei!

  Meillä on erittäin tempperamenttinen puolitoistavuotias ja ollaan lähdössä reissuun lokakuun puolella.Mukana matkustaa lisäksi viisivuotias.

  Vanhemman kanssa ei sinänsä ole ongelmia kun tosiaan pakkaa mukaan mukavaa puuhaa ja hyvät eväät.Eväiden suhteen ei kannata ressata.Herkkujakin myös mukaan ja palaa sitten taas terveelliseen ruokaan loman jälkeen.Onneksi tuon ikäisen kanssa voi jo jutella niin paljon ja hän ymmärtää,että koneessakin on omat säännöt joita noudattaa.Mä oon varannut purkkaa hänelle nousun ja laskun ajaksi jos helpottaisi painetta korvissa.

  Pienemmän matkalaisen kanssa oon kokenut sen hyväksi,että lelut ym.muut vasta sitten yks kerrallaan esille jos/kun menee hermot.Ja helppoja,maistuvia eväitä mukaan.Meillä on tyyliin ollut suolakeksejä,viinirypäleitä,pillimehu ja taaperoille tarkoitettuja välipalapatukoita.
  Vaihtovaatteet ja vaippoja kantsii ottaa reilusti.Ja muutama pakastepussi on hyvä ottaa jos esim.kakat tulee niin ei jää vaippa sit haiseen sinne vessan roskiin.Ja mä oon tykännyt aina kerätä omat roskatkin omalta paikalta pussiin niin ei oo kun pommin jäljiltä paikka sit lähtiessä.Toki saahan niiltä lentoemoiltakin näitä pusseja sit tarvittaessa.Niin ja niitä kosteuspyyhkeitä kannattaa olla.Tuo oma kassi näille tavaroille onkin hyvä idea.
  Meillä on onneks viä tutti käytössä niin se helpottaa paljon.Toki niitäkin saa olla muutama mukana kun meillä ainakin tutti yleensä lentää ekana.Tai sit kunnollinen tuttinauha.On meinaan pikkasen hikistä hommaa etsiä jotain tuttia vääntelevä taapero sylissä jostain koneen ahtaista välistä...kokemusta löytyy.
  Meillä on ollut aina sääntö siitä,ettei anneta lasten juoksennella siinä käytävällä.Mä jotenkin uskon,että siitä se suurin riita tulis jos antaisin tuon meidän nuoremman tepastella siinä käytävällä.Toki vanhempi lapsi saa käydä wc:ssä mutta sitten palataan omalle paikalle.
  Tärkein vinkki on se oma asenne.Jos nyt jotain kiukkukohtauksia syntyy niin muistaisi itse olla vaan mahdollisimman rauhallisena.Eikä missään nimessä kannata välittää muiden ihmisten katseista.

  Hyvää ja oikein ihanaa reissua teidän perheelle!Hyvin kaikki sujuu!

  Helmi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, karkki on monesti se paras lahjomiskeino :D
   Tutti on meilläkin kyllä ihan pelastus, ilman sitä oltaisiin kyllä ihan pulassa :D ja toi pussivinkki olikin hyvä!

   Tuosta kävelystä taidetaan oll amontaa mieltä, mutta taidan itsekin olla enemmän sen kannalla, että koneessa istutaan paikallaan ja vasta kentällä kävellään. Helpompi ehkä pitää koko matka kiinni samasta linjasta kun antaa välillä kävellä ja välillä ei. Muistaakseni viime lennolla ainakin juomakärry kiersi niin ahkeraan, ettei käytävällä oikein voinutkaan kävellä. Plus siellä oli vessajonot jatkuvasti..

   Kyllä, oot niin oikeassa! Oma asenne ratkaisee ihan valtavasti, ja jos pieni huutaa, niin sille ei vaan voi yhtään mitään. Kiitos huipuista vinkeistä ja pitkästä kommentista Helmi! :)

   Poista
 5. Ei ennen vanhaan ollut tuollaista hössötystä...mentiin koneeseen ja lennettiin, kotona jo säännöt mitä saa tehdä ja mitä ei ja siinä pysyttiin. Yleensä valittiin aina yölennot ja lapset nukkuivat. Kaikki meni hyvin myös päivälennoilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiköhän sitä ole yhtälailla hössötetty silloin ennen vanhaan, sitä ei vaan taidettu tehdä julkisesti :D Hieno ohje kaikin puolin ja toimii kyllä tosi hienosti isoihin. Mutta eipä tuollaiselle yksivuotiaalle paljon säännöstä puhella :D

   Yleensä kaikki meneekin oikein hienosti, mutta eikai se silti estä pohtimasta ja miettimästä? :)

   Poista
 6. Isommille pojille kuulokkeet tablettia varten (ja jakopiuha, jotta saatte kaksi kuuloketta samaan laitteeseen).

  On inhottavaa kuunnella koneessa toisten elokuvien ääniä, oli ne sitten aikuisten tai lasten laitteesta. Eli joko katsotaan ohjelmia äänettömänä tai sitten kuulokkeilla.

  Monella saattaa olla vielä pitkä ajomatka kohteeseen tai muuten vaan pitäisi yrittää nukkua. Puheensorina menee siinä, mutta leffojen mitä kummallisimmat ja kimeät äänet ovat todella ärsyttäviä.

  Mutta hyvin teidän matka varmasti menee! :)

  VastaaPoista
 7. Ite kävin suomessa lomalla yksin lasten kanssa kesällä, 2 alle 4 vuotiasta ja 1 aikuinen 24 tuntia voi myös kuulostaa melko katastrofin aineksilta :D kaikki meni hyvin, 3 vuotias ei katsonut yhdelläkään lennolla tablettia, johon olin tietysti luottanut hänen viihdykkeenä, muttta lennot meni silti hyvin. Meillä on aina toiminut hyvin tarrakirjat, kaikki pieni helppo askartelu ja naposteltavat. Tosin itse en Anna mitään sokeria koneessa, koska sen jälkeen olisin niin pahassa pulassa :D

  VastaaPoista
 8. Ihan mielenkiinnosta kysyn miten olet varautunut siihen, että joku teistä sairastuisi matkalla? Vatsataudithan on hyvinkin yleisiä, kun ulkomaille lähtee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuskin espanjassa sen yleisempiä kuin Suomessakaan??

   Poista
  2. Vatsatauti on ehkä vähän sellainen, ettei siihen oikein voi varautua. Toki ennakoitiin vähän ja alettiin syömään säännöllisesti maitohappobakteereja. Tän lisäksi mä uskon että perushygienia riittää. Pestään käsiä, ei juoda paikallista vettä ja vältetään majoneeseja, jääpaloja ja kuorimattonia hedelmiä. Liikaa ei voi kuitenkaan mun mielestä pelätä mahdollista sairautta, mutta jos se on tullakseen niin sitten tulee. Matkavakuutus ja pahoinvointilääkkeet matkaan, niin eiköhän niillä pärjää!

   Ja koen myös, että espanja on niin lähellä suomen bakteerikantaa, ettei todennäköisyys vatsataudille ole yhtä iso kuin vaikka Egyptissä tai turkissa 😊

   Poista
  3. Mitä pahoinvointilääkkeitä käytät lapsilla?

   Poista
 9. Suosittelen lämpimästi paikkojen varausta etukäteen, liian monta kertaa on käynyt niin, että ollaan saatu paikat eri puolilta konetta. Kerran jopa lapsi laitettiin aivan eri puolelle kuin mut!

  Vessareissuille oma pikkureppu/kassi on tosi hyvä, samoin joku ohut peitto koska koneissa ei nykyään oo kaikille peittoja eikä tyynyjä ja ne mitä on, menee käytännössä heti varsinkin jos on iltalento :/

  Kuulokkeet tablettiin ja mahdollisimman paljon offline-piirrettyjä tai pelejä. Kannattaa myös tsekata säilyykö tallenteet viikon vai kuukauden, noissa on eroja ihan sarjakohtaisesti vaikka olisikin samasta paikasta ladattuja.

  Ihanaa reissua teille kaikille! :) <3

  mirvaannamarian.indiedays.com

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!