torstai 7. syyskuuta 2017

Kerrospukeutumisella talveen

Kesäpeleistä talvivaatteisiin! Kontrasti ainakin on melkoinen :D!

Me ulkoillaan lasten kanssa oikeastaan säällä kuin säällä. Kaikkein märimpinä päivinä tosin yritän vältellä kovin pitkiä ulkoiluja ja ainakin itse pysyttelen visusti katoksessa. Lapset tietysti nauttii eniten kaatosateen kuraleikeistä ja eihän niissä leikkiminen tietysti ole kuin pukeutumiskysymys. 

Syksyt ja keväät vedetään läpi ilman sen kummempaa keskittymistä alusasuihin, silloin kun lämpöisenä ainakin meidän kuumakallet pysyy ihan perus- ja kuorivaatteilla. Talvella kerrospukeutumiseen kiinnitetäänkin ihan toisella tavalla huomiota ja talven kylmin pätkä meillä mennäänkin päivästä toiseen villavaatteilla.

Mä olen nimittäin huomannut, että vaatetta tarvitaan päälle paljon vähemmän määrällisesti, kunhan vaatteiden materiaaleihin kiinnittää vähän huomiota. Parhaiten lämpöä pitää villa. Merinovilla on monesti iholle miellyttävämpi, mutta meidän lapset ei tunnu kutisevan ihan perusvillankaan kanssa. Villa iholla siirtää iholle nousevan kosteuden tehokkaasti kankaan ulkopuolelle, jolloin iho pysyy lämpimänä. Kuvan villavaatteet ovat Reiman uusimmasta mallistosta, josta meillä ei ole vielä kokemusta. Tähän saakka merinovillatuotteet on hankittu Polarn o Pyretiltä, Name It:stä ja Lindexiltä.

Villa-alusasun* päälle voi vetäistä tarpeen mukaan vielä toisen kerroksen villaa, mutta meillä on todettu fleece ihan riittäväksi. Fleecehaalareita* löytyy myös paljon kohtuuhintaisemmin kuin villaa, joten tämä on toiminut meillä paremmin. Toisaalta, en myöskään ole huomannut eroa lämpimänä pysymisessä, oli toinen kerros sitten villaa tai fleeceä. Fleecehaalarit pitäisi isoille pojille hankkia, edelliset ovat kokoa 98(:D)! Oli kiva huomata, että Reimalta löytyy haalareita myös isoille, tuntuu että valtaosa fleeceasuista on tän kokoisilla kaksiosaisia!


Kypärämyssy* viileämmille keleille hatun alle pitää kaulan ja posket lämpiminä ja siirtää myös hikoilun päänahasta myssyn ulkopuolelle. Lapaset* rukkasten alla pitävät sormet lämpiminä. Meillä lapset tuntuvat olevan kylmissään kaikkein useiten sormista, eikä kaikkein kylmimmillä keleillä merinovillalapanen ja toppahanskakaan tunnu riittävän. Olenkin miettinyt, olisiko nahkakinnas kylmemmillä keleillä parempi?

Kun sisävaatteet ovat materiaaleiltaan kunnossa, riittää päälle pilareiltaan hyvä toppahaalari. Ostin Justukselle täksi talveksi Reiman toppiksen kirpparilta ja ihastuin siihen niin kovin, että suunnittelin isoillekin Reiman haalareita. Nämä Stavanger-haalarit* voittivat viime vuonna Ruotsissa parhaan haalarin palkinnon ja tekniset ominaisuudet vakuuttivat minutkin. Väreissäkin olisi mistä valita, oranssi tavallaan olisi tosi valloittava väri! Mutta en sitten tiedä, päädytäänkö kuitenkin turvalliseen Navyyn. On ainakin likaystävällisempi.


Haalarista* löytyi 12 000 asti vesipilari ja hankauksen kesto oli huikea 80 000. Kestävyys oli testien mukaan ihan huippuluokkaa, joten kuulostaa kyllä ihan meidän touhutaaperoiden haalarilta. Huppu on ihana karvareunuksella varustettu ja se jo pelkästään suojaa kivasti kasvoja viimalta. 

Pipotkin pitäisi talveksi uusia, edelliset ei oikein palvele enää, kun ne vaativat aina alle kypärämyssyn. Reimalta löytyi ainakin tosi laaja valikoima erilaisia villapipoja*, tosin mietin vielä josko isoillekin tilaisin talveksi pipot Metsolalta. Noita Nouto-rukkasia* ollaan käytetty vuodesta toiseen ja ne ovat kestävyydeltään ihan parhaat. Viime talviset ovat edelleen uudenveroiset, vaikka niitä onkin käytetty koko viime talvi. Tuo paksumpi rukkanen myös tuntuu paljon lämpimämmältä kuin Reimatec-rukkanen. 


Talvikenkiä testailtiin lapsille juuri viime viikolla ja todettiin että Rasmukselle menee vielä viime talviset Vikingin goret, mutta Kasperin jalka on kasvanut niistä jo ohi. Mua kovasti kiinnostaisi kokeilla nyt näitä Reiman kehuttuja Freddo talvikenkiä*. Vähän vaan mietityttää, kun käytettynä myydyt on niin huonokuntoisen näköisiä ja vikingejä saa myydä eteenpäin melkein uudenveroisena.. Ollaan myöskin oltu tosi tyytyväisiä Vikingeihin, joten vähän jännittää jossei nämä sitten osoittaudukaan hyviksi. Millaisia kokemuksia teillä on?

Kengissä olen talvisin tykännyt käyttää lapsilla merinovillasukkia ihoa vasten, niiden kanssa meillä on goretex-kengätkin toimineet kovilla pakkasilla. Jos mittari näyttää yli -20 ollaan lisätty vielä merinosukan päälle paksumpi villasukka ja varpaat on olleet aina lämpöiset. Suosittelen siis vaihtamaan ainakin kylmemmillä keleillä lasten sukat villaisiin! Ja gore-kenkiin muuten suositellaankin villasukkaa, sillä kalvosta kengässä ei ole mitään hyötyä jos jalka kastuu kengän sisällä. 

Justukselle tosiaan haalari tälle talvelle onkin hankittuna koossa 74. Luultavasti alennusmyynneistä yritän bongailla hänellekin haalarin lopputalveksi / ensi vuodelle. Tämä Gotlandhaalari* olisi hyvin samankalatainen kuin nuo isojen haalarit ja vesipilari siinä on jopa enemmän. Huikea 15 000. Vuoden päästä hänkin tarvitsee pilareita vähän toisella tavalla kuin nyt talvella. Justukselle onkin kenkävalikoimaa tallessa isoilta vaikka ja millä mitalla, mikä on kyllä tosi kiva. Hänelle luultavasti hankitaan vaan uusia pohjallisia, jos vaan koot menevät yksiin! 


Justukselle pitäisi hankkia vielä kunnon topparukkaset, Reiman Antura-töppöset* ostinkin jo FB-kirpparilta. Taidetaan toivoa joululahjaksi Tassu-hanskat*, jotka menevät sitten ensitalvenakin. Äitiyspakkauksen rukkaset Justuksella jo onkin, ja ne varmasti riittävät ainakin aluksi. Lopputalvesta Justuskin saattaa olla jo enemmän toppapussin ulkopuolella ja touhuilla lumessa, jolloin käsissä pitäisi olla vähän paksumpaa materiaalia.

Villahaalarikin hänelle on olemassa koossa 68, mutta se ei kyllä koko talvea ole sopiva. Cittarissa katselinkin jo tuota Reiman Lauha-haalaria* ja sen voisi Justukselle ostaa sen verran reiluna, että menisi sitten ensi vuonnakin.

Pipoja Justuksella onkin tämän talven tarpeisiin, korkeintaan lopputalvena hän tarvitsee uuden jos pää kovasti kasvaa. Tuo Reiman Kotka-pipo* on kyllä ihana ja sitä voisikin jäädä seurailemaan jos alennusmyynneistä löytyisi sopiva!

Kypärähattu Justuksella on ollut nyt jo vaunupäikyillä päässä, mutta sekin uhkaa jäädä pieneksi. Tämä Jupiter-myssy* olisi hyvinkin samannäköinen kuin tuo isoille miettimäni kypärähattu. 

Kuinka teidän talvivaatehankinnat? Onko hankittu vai puuttuuko vielä jotain? Oletteko havainneet villa-asut hyviksi ulkoiluun, vai riittääkö tavalliset sisävaatteet?

*sisältää mainoslinkin

38 kommenttia:

  1. Täällä juuri viikonloppuna kävin läpi vanhat talvivaatteet, jospa olisivat mahtuneet vielä tulevana talvena. No,ei mahdu eli uudet ovat hankinnassa. Isoilla oli jo oma mielipide mitä haluavat mutta kuopukselle saan vielä valita. Kiitos tuosta vinkistä haalarin suhteen, täytyykin käydä katsomassa tarkemmin.
    Juuri eilen kun esikoinen lähti purjehtimaan, sanoin että laita kuorivaatteiden alle villavaatteet. Hieman hän mutisi vastaan, mutta puki päälleen. Illalla kotiin tullessaan kiitteli äidin hyvää neuvoa. Meillä on kaikilla Ruskovillan kerrastot ja villavaatteet käytössä, ollaan oltu niihin tosi tyytyväisiä. Hyvät niin purjehduksilla kuin laskettelussakin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin vasta ihan viime kuukausina on herätty siihen, että lapsilla alkaa olla mielipiteitä. Nytkin tosin annoin kaksi vaihtoehtoa joista pojat saivat valita. Nuo haalarit vaikuttivat tosi kestäviltä!

      Ruskovilla olisi varmasti tosi laadukasta! Mä en ole raaskinut, vaikka panostushan se tietty olisi! :)

      Poista
  2. Ei pysy meillä kädet lämpösinä Nouto-rukkasilla, Tomino villavuorellinen on ollu hyvä ja toimiva, tosin kalliimpi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai mä en sellaista ole bongannutkaan! Pitääkin vilkaista! Kiitos vinkistä :)

      Poista
  3. Meillä toimii Hestran fjellvott. Himohintava, mutta siinä on paksu villavuori höpövanun sijasta. Kestävä ja vuoren voi irtottaa ni saa hyvin kuivaksi (kyllä lapsen käetkin hikoaa, eli kuivatan vaikkei ne ois oikeesti kastuneetkaan ettei jää kosteutta vuoreen)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämäkin oli ihan uusi tuttavuus! Pitääkin katsoa millaisesta hanskasta kyse! Kiitos vinkistä!

      Poista
  4. Mua kiinnostaa, että kun pojat olivat päiväkodissa niin käytittekö villakerrastoja, ja jos, niin miten? Omat lapset ovat nyt alottaneet päiväkodin ja mietin jo että miten tuo talvipukeutuminen sujuu. Hoitajien kannalta varmaan olisi helpointa vetää vaan villahaalari sisävaatteiden päälle, mutta kun on tähän asti kotona aina vaihtanut ne merinovillat ihoa vasten niin tuo tuntuu vähän tylsältä.. vai suostuvatko hoitajat vaihtamaan koko vaatetuksen aina ulkoilujen yhteydessä? Ja kuinka monta numeroa isommat gtx- kengät olet talveksi ostanut, että villasukka mahtuu? Omaan makuun vikingit ovat aika naftit, kuomat ovat tuntuneet helpommilta kun niihin mahtuu aina varmasti lisäeristyskerroksetkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä hoitajat ei suostuneet vaihtaa sisävaatteita pois villakerraston alta, joten ostin sisävaatteiksi suht halvat merinokerrastot joihin lisäsin polvivahvikkeet vahvemmasta kankaasta, villa ku ei muuten kestä rymykäyttöä. Villasen aluspaidan päälle olen monesti laittanut suojaamaan tavallisen puuvillaisen T-paidan, se jää sitten väliin villapuvun alle mutta ei ole siellä haitannut. Ne villaset alushousut näyttää ihan leggareilta joten lapsi ei oo ees hassusti pukeutuneen näköinen hoidossa. Ja polvivahvikkeethan on nyt muodissa, joten ei mitään outoa niissäkään, siististi ku tekee. Meillä Vikingit ovat liian naftit korkealle jalkapöydälle, joten Kuomilla mennään. Hyvät ovat olleet ja lapsi osaa ne itse pukea.

      Poista
    2. Päiväkoti tosiaan vähän hankaloittaa. Mä tein niin, että pikkupakkasilla lapset oli ihan tavallisilla vaatteilla ja kovemmilla pakkasilla villavaatteet toimi sisävaatteina. Tosin tuota paikkojen ompelua en hoksannutkaan, meillä meni yhdet housut puhki talvella, ennen kuin pojat lopettivat päiväkodin helmikuun lopulla.

      En koskaan kysellyt vaihtaisiko hoitajat, ajattelin aina että tuskin, sillä olisihan siinä hirveä homma! Mutta voisihan heiltä tiedustella mielipidettä!

      Talvikengät on meillä ollut aina numeroa isommat kuin syysgoret. Tosin villasukkakin on sellaista ohutta neulosta, niin ei oo mun mielestä ollut liian nafti. :) ja joo, kuomat meilläkin on ollut jos oikein paksua sukkaa tarvitsee tai ulkona on se yli 20 astetta.

      Poista
  5. No eipä ole vara hankkia Merkkivaatteita, joten kierrätystä ja kirpputoreilta. Ehkä kaikki eivät ole yhtä hyvässä asemassa kuin teidän perhe joka voi hankkia uusia vaatteita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama täällä, mutta onneksi kirppiksiltä löytää kohtuuhintaan ja perintövaatteinakin tulee laadukkaita vaatteita. Eli poika pukeutuu Reimaan ja muihin siinä missä muutkin ja ei kulje missään rutkuissa. Onneksi kirppiksillä liikkuu hyvälaatuisia ja -kuntoisia vaatteita!

      Poista
    2. Vauvan haalarihan oli kirpputorilta! Lukee tuossa tekstissä. Muistaakseni Nelli kertoi siitä instagramissakin
      Mitä tätä blogia olen seurannut, ei lapsilla paljon merkkivaatteita näytä olevan.

      Poista
    3. Eipä ole täälläkään varaa :D Mutta laadukkaisiin ulkovaatteisiin panostan mielelläni. Reimaa en kylläkään miellä ihan merkkimerkkivaatteeksi edes, mut se on ehkä mielipidekysymys ennemmin. Kierrätys ja kirppari on aina hyvä vaihtoehto, niitä hyödynnetään myös täällä. Kuten ano3 mainitsikin, Justuksen haalari on kirppikseltä, samoin isojen vaatteet ja kengät kiertää sitten Justukselle :)

      Poista
  6. Miten ikinä onkaan lapset tarenneet aiempina vuosikymmeninä kun ei ollut tällaista kilpavarustelua... :'D ei ollu goretexia, mutta niin vaan pysy 90-luvun lapsetkin tyytyväisinä. ^^,

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mietinpä tässä yhtenä päivänä että on se ihanaa kun voin pukea lapseni kunnolla kun lähden heidän kanssaan ulos. Itse olin paljon ulkona lapsena, rymyttiin ympäriinsä säällä kuin säällä. Silloin ei välitetty märistä puuvillaisista kalsareista ja sukista, ei siitä että tumput oli märkinä. Muistan yhä sen tuskan sormissa ja varpaissa kun lämpö palasi niihin. Ja silti sitä lähettiin aina ulos vaikka tiesi että peppu kastuu lumessa ja selkä tulee näkyville huonosti istuvissa housuissa. Olen nyt kiitollinen että voin olla lasteni kanssa ulkona ilman että heidän tarvitsee kokea tätä, saavat kuiteski rymytä ihan mielin määrin että pitää varotella että varoppas nyt ettei kengät kastu.

      Poista
    2. Mä olen itse kahekskytluvun lapsi, ja muistan kyllä monestikin jalkojen olleen märät loskakeleillä niissä kuomissa. Ulkoilu ja sen mukavuus on mun mielestä vaatteista kiinni, joten mielelläni panostan niihin. En usko sen olevan kilpavarustelua vaan mukavuuskysymys, kuten ano2 tuossa sanoikin :)

      Poista
  7. Jep ...samaa mieltä kuin aiemmipikin vastaaja, nykyään pitää lapset pukea sävy sävyyn ja kaikki oltava uutta ja merkkivaatteita...keneltä löytyykään parhaimmat merkit ja vaatteet...ja vielä jos sopii sisustukseen niin sepä vasta hienoa!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. JEp jep :D tuota sisustukseen sopivuutta en olekaan tullut ajatelleeksi, mutta pidetäänpä jatkoa varten mielessä sekin! Sisustukseen sopivat lapset, kuin kivaa se olisi! :D

      Poista
  8. Eipä ole meillä Reiman hanskat kestänyt, eikä tule enää tähän taloon! Harmittaa maksaa niin paljon surkeista hanskoista! :/ Uutena olivat toki hyvät, mutta jos eivät paria kuukautta kestä niin eivät kyllä ole hintansa arvoiset...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ei! :/ Meille on kyllä sattunut noiss ahanskoissa laadukkaat. Samoin popin kuorihanskat menevät nyt toista kautta ja luultavasti toimivat vielä keväälläkin. Voin kyllä niitäkin suositella! :)

      Poista
  9. Jos markettien fleecehaalarit kelpaa, niin ainakin Prisman Ciraf löytyy isoja kokoja, olikohan peräti 128cm saakka. Ne on meillä hyväksi todettuja ja kestävät hyvin sisarukselta toiselle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä kaikki merkit meille kelpaa, kiitos vinkistä! Jonathanilta bongasin myös haalarimalliset! :)

      Poista
    2. Joo, niin löytyy Jonathanilta myös. Muistin tuon ekan kommentointini jälkeen. Ja Citymarketissakin on My wear merkkisiä.

      Poista
  10. Mä ostin tytöille tulevan talven haalarit alesta. Muutaman talven kokemuksella valitsin Didriksonin. On kestänyt tosi hyvänä eikä hinta kirpaissut kun alesta ostin (vaikkakin ostin kolmelle). Vauva menee äitiyspakkauksen haalsrilla ja Didriksonin haalarilla. Väliin meillä on laitettu jo vuosia villaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo! Kattelin kans keväällä, mutta silloin ei ollut meidän kokoja. Vaikuttavat kyllä tosi laadukkailta, mitä jesper&junioriss ajoskus olen hypistellyt! :)

      Meilläkin toi äp käytössä, sen parempaa ei vaunupäikyille olekaan! :)

      Poista
    2. Didriksonin haalarit on kyllä hyviä, ja tarjouksia kyllä kannattaa hyödyntää. Didriksonin mitotus on vaa kapeempaa mitä Reimalla, eli minusta ne passaa hoikille lapsille tai sitten jos ei oo juurikaan tarvista väliasusteille. Toisaalta Reimat voi olla liian pussimaiset ihan hoikille, eli on hyvä että kaikille löytyy sopivia.

      Poista
    3. Joo tämä on kyllä ihan totta! Kiva että löytyy laadukkaita ihan kaikenmallisille lapsille! :)

      Poista
  11. Meillä oli 3-vuotiaalla viime talvena juurikin tuo stavanger-haalari ja on kyllä ihan super hyvä! Tosi lämmin ja kestävä. Päiväkodissakin tykkäsivät, kun esim keväällä piti hyvin veden kun oli loskaisaa niin ei tarvinu pukea kurahousuja yms ja pysy tosi hyvin lämpimänä kylmemmilläkin ilmoilla täällä Lapissa :) lisäksi nuo reiman toppahanskat on ollu tosi hyvät! Kaks talvea menny ja edelleen lämpimät ja ehjät, menis edelleen mut nyt vaan pitää ostaa isommat. Meiltä siis ainaki lämmin suositus Reiman ulkovaatteille.
    Ja kyseessä tosi aktiivinen touhuaja!

    T. Ulla

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kuin kiva kuulla! Tilasin nuo haalarit nimittäin isoille juuri stockalta, ja vaikuttivat tosi hyviltä. Ihana kuulla, että ovat olleet laadukkaat ihan käytössäkin! Mä olen kans tykännyt toppahanskoista, ei näy käytönjälki meilläkään, vaikka aika kovassa käytössä ovatkin.

      Poista
  12. Vielä lisäys tuohon aijempaan että reimatec-hanskat on ollu meillä käytössä!

    VastaaPoista
  13. Ihania vaatteita. Jos toppahaalarin hinta hipoo 200€ uutena(esim Gugguu), on se mielestäni jo Merkin perässä juoksemista :D mutta reima on kyllä luottomerkki, ja omasta mielestäni se on nimenomaan Merkki. Vaikka sieltä löytyykin laatua ja hintaa laidasta laitaan, saa sieltä myös huippua! Samoin didrikson, todella laatukamaa!:) Kommenteistasi tulikin mieleeni, että voisitko perustella sitä kun väität että teilläkään ei ole varaa, mutta nopealla laskutoimituksella kksoste vaatetus maksaisi uutena monia satoja euroja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 200 e alkaa tosiaan olla jo kova hinta toppapuvusta, vaikka aikamoni merkki maksaakin jo sen reilun satkun. Gugguusta ei olekaan lainkaan kokemusta, en tiedä millaista materiaalia ovat!

      Mä en oikein tiedä vaatiiko toi mun lause mitään perusteluja. Mun mielestä varakkuus ja se onko johonkin varaa on aikalailla kokemusperäistä. Ei mulla/meillä ole varaa ostaa lapsille vain uutta ja merkkiä. Ei millään. Siksi meillä käytetäänkin pääasiassa sisävaatteiss aihan vaan markettivaatteita, kirppisostoksia ja alelöytöjä. Ulkovaatteisiin panostetaan kyllä, sillä ne on mun mielestä tärkeämpiä ja isommass aosassa kuin normi vaatteet. Se onko varaa, on siis varmasti suhteellista. Mutta ensisijaisesti etsitään kyllä käytettyä ihan ekologisistakin syistä. Jos postauksen luet uudelleen, huomaat varmaan että sielläkin puhutaan tuplille uusien ostamisesta vain fleecehaalarin ja toppahaalarin kohdalla. Fleecejäkin yritin juuri bongailla kirpparilta, mutten ainakaan vielä löytänyt.

      Poista
  14. Talvikengiksi suosittelen soreleita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sorelit on hyvät sirojalkaiselle lapselle. Jos jalkapöytä on korkea niin ne jää liian mataliksi.

      Poista
    2. Hmm, mun mielestä niissä oli aika jäykkä pohja. Etsitään ehkä vähän taipuisamman pohjan kenkiä :)

      Poista
  15. Kokemuksia noista Freddoista: ne on ihanan näköiset ja helpot pukea jalkaan, mutta kärkien musta haalistuu tosi nopeasti ihan lumikeleilläkin, saati sitten jos ne ottaa käyttöön ennen lumentuloa. Meillä ne tuli viime talvena kesken kauden pieniksi menneiden gorejen tilalle 4 vuotiaalle ja olin tosi pettynyt laatuun, tai siis kyllä ne ehjät on, mutta valkoinen kärki ei ole kovin siistin näköinen, vaikka kenkä on muuten uudenveroinen. Eikä auta kenkäsuihkeet tms. värin palauttamiseen. Plussaa oli Vikingejä notkeampi pohja, mutta kyllä meille tälle talvelle tulee loskakelejä varten Vikingit ja pakkasille Kuomat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi harmi, mä olen vähän samaa bongaillut käytettynä eteenpäin myydyistä. Pelkään että ulkonäkö kärsii heti. Varmaan nuo vikingit jatkavat meillä tänäkin talvena, cittariss aoli juuri tarjouksessa. :) Kiitos kommentista! :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!