torstai 28. syyskuuta 2017

Keskittymiskykyä kerhopäiväänyhteistyössä MINISUN OMEGA JUNIOR

Meidän isot pojat ovat hyvinkin vauhdikkaita tapauksia. Leikistä leikkiin viiletetään hurjaa vauhtia, kirjat vaihtuu legoihin, ne junarataan, sitten siirrytään autoihin. Kaikkeen keskitytään vain hetki, ennen kuin tehdään taas jotain muuta. Keskittymiskyvyn rajallisuus lienee olevan hyvinkin tyypillistä tämän ikäisille, joille koko maailma on vielä niin uskomattoman ihmeellinen paikka ja joilla keskittymistäkin vielä vasta harjoitellaan. Keskittymiskyvylle on kuitenkin mahdollista antaa apuja ja meillä se on toteutettu Minisun Omega Junior -vitamiineilla. Postaus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Minisun Omega Juniorin kanssa.


Isot pojat leikkivät paljon keskenään. Välillä leikeissä riehaannutaan, näin käy usein varsinkin iltapäivällä. Vauhtia olisi vaikka muille jakaa, eikä rauhoittumisessa kuunnella järkipuhetta.  Tuntuu, ettei ain oikein osata edes itse rauhoittua, ja siihen apukeino onkin ollut istua yhdessä rauhassa sohvalle ja rauhoittua yhdessä. Tohotetaan menemään pää kolmantena jalkana, eikä osata yhtään rauhoittua paikalleen ja keskittyä vaikka värityskirjojen pariin. Keskittymiskyky tuntuu välillä olevan välillä ihan täysin hukassa, vaikka tiedänkin meidän lapsilta sitäkin löytyvän. Tuntuu, ettei aina oikein osata edes itse rauhoittua, ja siihen apukeino onkin ollut istua yhdessä rauhassa sohvalle ja rauhoittua yhdessä.

Neljävuotias on vielä niin tuuliviiri ja kaikki tunteet ovat hänelle vielä ihan uutta, ettei keskittyminen ehkä ole ensimmäisenä mielessä. Lapset saa toki olla lapsia, mennä ja touhuta, mutta välillä on tilanteita, jolloin pitää osata rauhoittua ja keskittyä siihen mitä tekee. Näitä tilanteita tulee varsinkin koulussa vastaan paljon, mutta jo päiväkodissa ja kerhossa lapsilta odotetaan oppimista ja keskittymiskykyä eri oppimistilanteissa.

Oppiminen on aivoissa tapahtuva prosessi. Oppiminen vaatii keskittymiskykyä ja rauhoittumista asiaan jota kulloinkin tehdään. D-vitamiinin hyödyistä puhutaan paljon ja niiden aloittamista suositellaan jo ihan pariviikkoiselle vauvalle, jotta normaali immuunijärjestelmän toiminta olisi turvattu. Se mistä ei vielä paljon puhuta, on omega 3 -rasvahappojen vaikutus aivojen kehitykselle, oppimiselle, keskittymiskyvylle sekä lukutaidolle. Omega 3 -rasvahapot ovat kalaöljyä ja niissä käytetty DHA-rasvahappo ylläpitää normaalia aivotoimintaa ja näkökykyä.

Lasten aivot kehittyvät valtaisaa vauhtia. Ne omaksuvat jatkuvasti ja päivittäin uutta. Ne kasvavat ja mukautuvat uusiin aina vaan vaativampiin oppimisen prosesseihin, sekä sosiaalisiin tilanteisiin ja tarvitsevat siihen hyviä rakennusaineita. Aivot ovat 60 % rasvaa. Tiesitkö? Aivot tarvitsevat siis jatkuvasti uutta rakennusainetta oppiakseen uutta. Usein ravinnosta saa ihan hyvin rasvaa, sen laatu vaan on herkästi huonoa. Taatakseen lapselle hyvän ja riittävän rasvan saannin, pitäisi hyviä rasvoja saada viikon aikana runsaasti, esimerkiksi erilaisia kaloja syömällä. Meillä tämä ei toteudu millään, joten on koettu paremmaksi ottaa apu purkista ja rasvahapot vitamiinilisän muodossa.

Moni ehkä muistaa omasta lapsuudestaan, että kalaöljy maistui aina ihan hirveälle ja kauhulla sitä otettiin lusikasta. Nyt ajat ovat tulleet onneksi parempaan suuntaan, sillä tämä Minisunin geelipala maistuu ihan karkille. Aikuiseen makuun ihan kamalan makeaa, mutta lapsista superherkkua. Makua tuomaan on käytetty vadelmaa, appelsiinia ja sitruunaa. Lapsista se on hauskan höllyvä ja he innoissaan ottavat sen aina aamuisin. Tuotteessa ei ole lainkaan gluteenia, maitoa, laktoosia, hiivaa, soijaa tai alkoholia. Yksi geelipala sisältää päivän saantisuosituksen mukaisen määrän rasvahappoja eli 600 mikrogrammaa, mutta myös 10 mikrogrammaa d3-vitamiinia. Sen päivittäisen d-vitskupillerin voi siis korvata tällä tuotteella eikä tarvitse enää muistaa kahden eri vitamiinin ottamista. Kiva oli myös kuulla, että Minisunin omegoissa käytetty kalaöljy on tuotettu kestävän kehityksen periaatteilla.


Me on nyt pari viikkoa syöty näitä ja olen tietysti ollut huomaavinani räikeän muutoksen lapsissa. Oikeasti mitään supermuutosta ei ehkä ole tapahtunut, mutta on mulla tunne, että kirjojen parissa keskitytään ainakin oikein kivasti. Riehuminen nyt ei ole vähentynyt mihinkään, mutta kerhosta on tullut kehuja, että pojat ovat tosi reippaita ja tekevät mitä pyydetään. Mulla itselleni on täysi luotto siihen, että omega 3 -rasvahapot edistävät oppimista ja auttavat keskittymiskyvyssä. Onhan tästä muutamia tieteellisiä tutkimuksiakin tehty ja rasvahapoista on joissain tilanteissa löydetty jopa apu ADHD:hen. Aika hurjaa! Ja keskittymiskyvyn kasvaminen ei rajoitu vain ADHD-lapsiin, vaan vaikutuksia on huomattu myös terveiden lasten keskuudessa. Keskittymiskyvyn lisäksi lukutaito parantuu ja ravintolisää käyttävillä lapsilla näkyy vähemmän käyttäytymis-, yliaktiivisuus- ja kognitiviisia ongelmia. (tarkemmin voi lukea suoraan tutkimuksista "Bos DJ, Oranje B, Veerhoek ES, ym. Reduced Symptoms of Inattention after Dietary Omega-3 Fatty Acid Supplementation in Boys with and without Attention Deficit/Hyperactivity Disorder. Neuropsychopharmacology. 2015 Sep;40(10):2298-306." ja "Milte CM, Parletta N, Buckley JD, Coates AM, Young RM, Howe PR. Increased Erythrocyte Eicosapentaenoic Acid and Docosahexaenoic Acid Are Associated With Improved Attention and Behavior in Children With ADHD in a Randomized Controlled Three-Way Crossover Trial. J Atten Disord. 2013 Nov 8.")

Mä itse olen aina rakastanut lukea. Varsinkin nuorempana vietin melkeinpä kaikki viikonloput kirjan ääressä ja luin aina myöhäiseen yöhön. Se oli harrastus, joka auttoi ihan valtavasti menestymään koulussa ja koen siitä olevan hyötyä edelleenkin. Lukuharrastus on auttanut myös kirjoittamisessa, eli lukutaidon ja keskittymiskyvyn hyödyt ovat kauaskantoisia. Kovasti toivon, että lukuharrastus periytyy myöskin meidän lapsille. Toivon, että hekin tulevat aina viihtymään kirjojen parissa, nauttimaan lukuhetkistä ja selailemaan kirjoja ihan vaan omaksi ilokseen. Ainakin tällä hetekellä lukeminen on lapsille oikein mieluisaa ja he tykkäävät käpertyä tuoliin lukuhetkelle yhdessä ja erikseen. Parhaimpia lukuhetkiä heidän mielestään ovat kuitenkin iltasadut, joita pyritään heille lukemaan joka ilta. Mä mielenkiinnolla seuraan, mihin lasten keskittymiskyky oikein kehittyy ja onko sillä vaikutuksia arkijuttuihin, kotona, kerhossa ja myöhemmin koulussa.

LUKIJAKILPAILU : Mihin lapsesi tarvitsee erityisesti apua keskittymisen osalta? Käytättekö Omega 3 -rasvahappoja? Mitä haasteita koulujen ja päiväkotien alku on tuonut arkeen oppimisen osalta? Palkintona Minisun Junior -tuotepaketti (arvo n. 60e) osallistua voit kommentoimalla ja vastaamalla kysymykseen. Jätä myös sähköpostiosoitteesi, jotta voittaja tavoitetaan. Osallistumisaikaa on tasan viikko, aina 5.10 klo 10 saakka. Kilpailun säännöt TÄÄLLÄ.

yhteistyössä MINISUN OMEGA JUNIOR

20 kommenttia:

 1. Oman vuoron odottaminen siskon kanssa. Kerhon ja harrastusten jälkeen energiaa puretaan kotona kun on pitänyt keskittyä hetki.

  satu_potry@hotmail.com

  VastaaPoista
 2. Onko näissä liivatetta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tuoteselosteen mukaan näyttäisi olevan :)

   Poista
  2. Minisun Omega Junior sisältää tosiaan liivatetta. Liivate on nautaperäinen. Lisätietoja tuotteesta löytyy osoitteesta www.minisun.fi

   Poista
 3. Meillä kun muutoin ihan riittävän rauhallisilla tyttölapsilla on koulussa lukemisen vaikeutta niin olisipa kiva kokeilla onko omegoilla vaikutusta tähän. Ei olla siis syöty ja keskittyminen ja oppiminen muuten on ihan kohdillaan lapsilla. Arjen haasteet syntyy muusta, kiireestä ja liiasta aikatauluttamisen pakosta.

  VastaaPoista
 4. tarvitsi rauhoittua läksyjen tekoa varten. omega3 ei tällä hetkellä käytössä, mutta ajateltu on :)

  kyselyvastaus1@gmail.com

  VastaaPoista
 5. Hyvä postaus! Pitääpä hankkia meillekin noita. 3-ja 5-vuotiaat pojat ja keskittymiskyky herpaantuu esimerkiksi helposti jos joku asia ei suju heti.

  VastaaPoista
 6. Keskittymistä vaatii odottelu. Meillä ei vielä näitä ole, mutta ehdottomasti aloitetaan käyttö 😊 Haasteena voimakas tahto

  rannekaroliina@gmail.com

  VastaaPoista
 7. Meillä lapset viihtyy hyvin kirjojen parissa, mutta vuoron odottaminen ja pojalla(5v) keskittyminen esim hamahelmien kans vaatii tsemppiä. Meillä ei tätä valmistetta ole käytetty, mutta pitääpä laittaa asialapulle. Osallistun arvontaan!
  sarakortesoja_90@hotmail.com

  VastaaPoista
 8. Pakko huomauttaa, että d-vitamiinia tossa on kyllä 10 mikrog eikä mg :D 1 mg = 1000 mikrog eli aika fataali annos ois ottaa d-vitamiinia tuhatkertaisesti suosituksiin nähden. T. Nipo farmaseutti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kiitos korjauksesta! Päivitän tuon tekstiinkin! :)

   Poista
 9. Meillä 3-vee syö omega 3-rasvahappoja myös just siks ettei tule kalaa syötyä niin usein kun tarvis. Meillä keskittyminen on vaikeinta jos täytyy itsekseen tehdä jtn vaikka palapelejä kun äidin täytyy laittaa ruokaa yms.

  VastaaPoista
 10. Pukemisesta ym. tarvitsee aika usein muistuttaa kun pitäisi päästä lähtemään..
  Meillä neljävuotias syö omega-3 koska aika vähän syömme kalaa. Kaksivuotiaalle eivät ole vielä "kaladeet" maistuneet :D
  jenna.karppinen@icloud.com

  VastaaPoista
 11. Meillä oli käytössä vastaavia omega 3-rasvahappoja nyt jo teini-ikään ehtineellä pojalla. Omegoista oli hänelle hyötyä eskarissa, jaksoi keskittyä siellä hyvin. Hyvä käytksinen toisin kuin aina kotona. Pienenä todella vilkas tapaus.
  Näitä täytyy ehdottomasti hankkia pikkuveljillekin syysenergiaksi. Ei omegoista varmaan haittaa olisi läksyjen teossa. Syytä niitä olis kokeilla jos vaikka tuo 8 vuotiaskin kiinnostuisi lukemaan kirjoja.


  vaniljasade@hotmail.com

  VastaaPoista
 12. Ei olla käytetty mutta auttaisikohan isompaa jaksamaan pikkusiskon kanssa puuhasteluun.
  str82taya@outlook.com

  VastaaPoista
 13. Keskittymistä vaatii oman vuoron odottaminen. Tällä hetkellä omegat eivät ole käytössä, mutta pitäisi kyllä hankkia niitä käyttöön tytölle!
  anna.raappana@outlook.com

  VastaaPoista
 14. Esikoispoika 4v on tosi huono keskittymään yksin leikkiessään. Ei käytetä omegaa. (jeminalindgren@hotmail.com)

  VastaaPoista
 15. Pojan on monesti vaikea keskittyä omiin hommiin, jos sisko on lähellä. Ei ole käytössä omegaa, joten mukava olisi kokeilla.

  Poksinmatkamaailmaan (at) Gmail.com

  VastaaPoista
 16. Tytöllä on vaikea keskittyä pelaamaan lautapelejä.

  VastaaPoista
 17. 2,5 v on tosi touho, odottaminen ylipäätään ei ole lempijuttuja. Toki tuon ikäsen elämään kuuluukin sellainen "ei kun nyyyt!"-tyyli vielä kehityksen puolestakin, mutta tarkoitus olisi kyllä aloittaa omegat noiden hyvien tutkimustulosten perusteella, käytänhän niitä itsekin. :) hantsukissa@gmail.com

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!