keskiviikko 14. kesäkuuta 2017

Minä julki-imettäjä

Tää on otsikko, jota en olisi uskonut koskaan kirjoittavani. Vaikka Justuksen imetyksen suhteen toiveet olivat korkealla, haaveilin ja haaveilen edelleen viiden kuukauden täysimetyksestä ja vuoden kestävästä osittaisimetyksestä. Ja ainakin toistaiseksi viitteet siihen suuntaan on, että toiveissa onnistutaan.

Julki-imetys olikin sitten asia, josta ajattelin ettei tule tapahtumaan. Tissien kaivaminen esille julkisissa tilanteissa tuntui vähintäänkin epäsoveliaalta ja luonnottomalta, vaikka imetys itsessään on tuntunut aina hyvinkin luonnolliselta, eikä imettäminen tai tissien näkyminen katukuvassa haittaa lainkaan. Omiani en silti kokenut tarpeelliseksi vilautella tutuille tai tuntemattomille edes sen pienen hetken kun nänni on matkalla vauvan suuhun.


Mietin kaikkia harso- ja peittoviritelmiä, valmistauduin helpoilla vaatteilla ja kartoitin imetyshuoneita ja isoja vessoja aina ulkona liikkuessa jo raskausaikana. Harkitsin Söpö-imetyssuojan hankkimista, se kun vaikutti tällaiselle nolostelijalle juuri sopivalta.

Vauva syntyi ja alkuun tuntui muutenkin helpommalta vetäytyä makuuhuoneen suojiin imettämään. Varsinkin, kun istuminen pitkiä aikoja ei tuntunut vielä mukavalta ja makuuimetys tuntui pienen vauvan kanssa muutenkin helpommalta. Aluksi olin muutenkin tosi epävarma imuotteen kanssa ja makuulla olevalle vauvalle sain tissin aina varmemmin kunnolla suuhun. 

Ihan pienen Justuksen kanssa en käynyt neuvolaa kauempana, joten imetyksen näkyvyyden kanssa ei tarvinnut kauheasti ongelmoida. Neuvolan odotusaula tuntui kuitenkin aika neutraalilta paikalta imettää, pyörihän siellä kuitenkin enimmäkseen naisia ja heitäkin aika vähän. Sitten tuli se aika ratkaiseva Lapsimessu-reissu, jossa koettiin se lopullinen julki-imetysläpimurto (:D) !

Olin etukäteen tutustunut, että imetyksen tuen -pisteellä oli rauhaisa olkkari imetykseen, ja sinne suunnattiinkin Justuksen kanssa ekan nälän iskiessä. Mun ongelma vaan oli nuo isot pojat, jotka oli mukana eikä heille tietenkään kovin mielekästä tekemistä imetystilasta löytynyt. Kovaäänisten leikkien, miljoonien kieltojen ja yhden karkkikipon tyhjentämisen jälkeen vannoin, että sinne ei enää palata. Siinä missä vauvan kanssa paikka oli optimaalinen, isojen lasten kanssa tila ei toiminut lainkaan. Seuraavalla kerralla päädyin imettämään poikien katsellessa autokisaa ja minun istuessa vähän sivummalla jakkaralla. Totesin, ettei kukaan varmaan edes huomannut minun imettävän. Vauvan pää peittää ne kriittiset ja jos kaula-aukko on kovin avara saa sen peiteltyä aika helposti harsolla.


Tuon reissun jälkeen imetin paljon vapaammin. Nyt Justusta tulee imetettyä melkeinpä just siellä missä nälkä yllättää. Puiston penkillä, leikkipaikalla, kahvilassa, ravintolapöydässä.. Itse koen, että imetys on soveliasta ihan jokaisessa sellaisessa paikassa, missä muutenkin voisi syödä. Mitenkään ylifanaattinen en kyllä imetyksen suhteen ole ja mulle on kyllä ihan fine, jos se jossain tilanomistajan mielestä ei ole soveliasta. Silloin toivon vaan, että minulle osoitetaan paikka, jossa Justuksenkin voi ruokkia. Tilanomistaja on mun mielestä tässä ratkaisevassa osassa. Kellään muulla ei olekaan sitten oikeutta tulla sanelemaan imetänkö vai en. 

Mun kohdallani ratkaisevinta onkin ehkä olleet noi isommat lapset. Heidän kanssaan vessaan tai imetystiloihin ahtautuminen ei oikein onnistu, vaan helpompaa on etsia heille mielekäs leikkipaikka, jolloin imetys lähettyvillä on paljon stressittömämpi prosessi. JOs isoja ei olisi, en varmaan koskaan olisi edes ajautunut tilanteeseen, jossa koin vaan helpommaksi kaivaa tissin esiin siinä keskellä ihmisiä. Vain vauvan kanssa, olisin varmaan sitten sujahtanut vessakoppiin imettämään. Mutta menepäs sinne kahden eläväisen neljäveen kanssa..

Mitään negatiivista palautetta en imetyksestä ainakaan vielä ole saanut vaikkei rintavarustusta enää kauheasti tulekaan piiloteltua. Minusta on edelleen kohteliasta tiedustella kanssaihmisiltä, sopiiko että alan tässä nyt imettää, vaikka sen luultavasti tekisinkin kielloista huolimatta. Myös toisen kotona ollessa "pyydän lupaa" aina, sillä koen jokaisen olevan oikeutettu määrittämään millaista toimintaa kotonaan haluaa seurata. Jos olkkari-imetys keskustelun lomassa ei ole ok, kysyn mahdollisuutta mennä makkarin puolelle. Mikä sekin on ihan yhtä ok.


Kerran joku randommummo istui puistossa vieressäni kun imetin Justusta ja totesi kymmenen minuutin imetyksen jölkeen, ettei sitä tissiä nyt enää tarvitse työntää vauvan suuhun, hän on varmasti jo kylläinen. Muuten kokemukseni ovat vain positiivisia tai imetystouhut eivät ole herättäneet reaktioita suuntaan tai toiseen.

Edelleen mietin vaatteet sen mukaan, että imetys olisi mahdollisimman helppoa ja suosin kerronspukeutumista, jolloin ekan paidan voi huoletta nostaa ylös tai riisua pois. Alla on yleensä aina imetystoppi, jonka kanssa yhden tissin saa helposti esiin ilman että koko varustus näkyy.

Kaikkea sitä siis oppii. Edelleen olen aika hävelias avointen toppien kanssa, enkä viihdy niissä lainkaan. Imetys tuntuu kuitenkin olevan erijuttu, eikä Justuksen nälän yllättäessä ole niin justiinsa missä ollaan ja missä hän maitoannoksensa saa. Kerran imetin jopa seisten leikkipaikan kulmassa, kun vapaita penkkejä ei ollut. Useimmiten kuitenkin bongaan jonkin istumapaikan, jossa imetyskin sujuu helpommin.

Kuinkas te muut? 
Tuntuuko julki-imetys luonnolliselta vai kaipaatko ennemmin omaa rauhaa?

27 kommenttia:

 1. Imetän siellä missä tarve on, lähinnä vauvan ruokarauhan takia oon mennyt syrjäisempään nurkkaan, hulina-aikoina kun ei oikein malttais syödä kun ympäristö on kiinnostavampi. Isot rinnat hankaloittaa imetystä jo kotona niin mielelläni en ole muualla imettänyt. Ei oo kukaan tullut kommentoimaan ja mulla on takaraivossa valmiina vastalauseet jotka iskeä takaisin :D onneks toi 9,5kk ei enää joka tunti tarvi maitoa niin voi vapaammin liikkuakin, yksin ja vauvan kanssa.

  VastaaPoista
 2. No jos imetän julkisesti, niin kyllä peittelen kaikki mahdolliset ihot niin ettei varmasti kukaan äijä pääse kyyläämään. I k i n ä en vilauttelisi M i t ä ä n !

  VastaaPoista
 3. Mulla ei ole lapsia, enkä häiriinny siitä, jos joku kaveri esim. Meillä kyläillessä imettää sohvalla. Toivon kuitenkin muiden ihmisten huomioimista julkisilla paikoilla. Musta on vähän hassua sanoa, ettei muilla kuin tilan omistajilla ole oikeutta sanoa asiasta. Jos menen esim. Hienoon ravintolaan, minulla on mielestäni maksavana asiakkaana oikeus vaatia ihmisiltä käytöstapoja. Tarkoittaa, säädyllistä pukeutumista ja myös mielestäni sitä ettei tissit vilahtele. Se on eri asia jossain prisman kahvilassa sitten, mutta sielläkin voi mielestäni käyttää jotain harsoa..se kuuluu mielestäni hyviin käytöstapoihin, samoin kuin ei mölytä, röyhtäillä yms..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielestäni vauvalla on oikeus syödä maitonsa tissistä myös hienossa ravintolassa, vaikka rinnat näkyisivät. Onhan isommillakin ihmisillä sielä oikeus syödä haarukalla, pienet lapset lusikalla. Itseäni häiritsisi olla hienossa ravintolassa missä naapuripöydässä huutaisi nälkäinen vauva. Eihän niihin muihin pöytiin tarvi katella. Tissin sijaan sielä voi istua ihminen jonka ulkonäkö ei miellytä sinua, tatuoinnit, lävistykset,hassut hiukset, oudot kasvonpiirteet...

   Poista
  2. Anonyymi;olen täysin samaa mieltä sun kanssa. Imettäminen on niin luonnollista ja täysin normaalia,mutta kyllä itse ainakin peitin itseäni ja vähän vauvaakin harsolla tai huivilla. Se on myös muiden ihmisten arvostamista. Ei kaikkea tarvi kaikille näyttää.

   Poista
  3. Haha, no ootpa herkkis! Pitäähän sen vauvankii syödä siellä missä sille nälkä iskee, vai pitäskö imettävän äidin juosta ravintolasta ulos jos vauvalle tulee nälkä? :D

   Poista
 4. Juli-imetin kaikkia kolmea lastani, häveliäästi "näkyvät paikat" peittäen ja lähes missä vain.
  Tavallisessa ravintolassa en mennyt vessaan imettämään. Miksi vauvani pitäisi syödä vessassa kun muut syö pöydässä?
  Pienirintaisena on onneksi ollut helppo aina peittää itsensä.
  Enkä kysele lupia saako imettää. En minäkään voi muita kieltää eväitään syömästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai niin, se vielä että kaikki lapseni on vauvoina imeneet 1-2h välein yötä päivää useamman täysimetyksellä, joten on ollut pakko syöttää milloin missäkin, ja mielelläni olen niin tehnytkin! En häpeä lapseni syöttämistä luonnollisella tavalla. 😊

   Poista
 5. Meillä ei ainakaan ole saanut harsot pysyä edessä. Ne on kiskottu pois samantien. Aluksi yritin pitää väkisin harsoa edessä, mutta totesin että antaa olla. Olen aina käyttänyt imetyspaitoja julkisilla paikoilla, joten paljoa ei ole ollut nähtävää.

  Kerran imetin esikoista kahvilassa, kun hän oli vähän yli vuoden vanha, kun hän sai jonkun väsymyskohtauksen ja nosti hirvittävän metelin. Ajattelin että kanssaihmisille on varmasti huomattavasti mukavampaa, jos vaimennan huudon tissillä. Tiesin että maidon jälkeen tilanne on varmasti rauhoittunut. Viereisessä pöydässä oli kaksi vanhaa mummoa, joista toinen kommentoi todella veemäisellä äänellä "siinä pieni vauva saa maitoa". :((( Se on ainoa koskaan saamani negatiivinen kommentti.

  VastaaPoista
 6. Itse imetän silloin ja siellä missä vauvalla tulee nälkä. Nyt kolmas lapsi muutaman viikon ikäinen ja kaikkien kanssa olen näin toiminut. Tietysti pyrin imettämään kotona ennen ulos lähtöä jne mutta kun nälkä iskee niin se iskee, ja lapsen tarpeet menee ehdottomasti mielensäpahoittajien edelle. Kaksi kertaa olen julki-imetyksestä saanut "kommenttia", josta toinen tapahtui tänään kun asiolla ollessa vauva heräsi tissille ja vieressä oleva iäkäs rouva alkoi vieressä istuvalle taivastelemaan nykynuorisoa, joiden täytyy tulla kotoa esittelemään rintojaan. Ja pakko linkata asiaan liittyvä video, jossa tiivistyy julki-imetyksen ongelmat
  https://m.youtube.com/watch?v=LURZqBig734

  VastaaPoista
 7. Moikka, tästä voi tulla aikamoinen keskustelu, jaiks! Mutta mä imetän vauvani missä vaan, poikkeuksena hienot ravintolat, mutta pidän aina paitaa näköesteenä, ettei rinnasta näy siis mitään. En ole kokenut ongelmana, eikä kukaan ole kommentoinut mitään. =)

  VastaaPoista
 8. Minulla ei ole lapsia. Mielestäni melkein kaikkialla saa imettää. Imettämisen voi tehdä mielestäni ns. sivistyneesti muut huomioon ottaen. Ei niin, että rinta oikein räväytetään esille ja sitten vasta kaivetaan lapsi vaunuista. Ei tarvitse myöskään äitiä ja lasta peittää kokonaan harsolla.
  Myös mieheni saa aivan vapaasti nähdä imettävän naisen rinnan jos sinneppäin katsoo :D

  Vaikea sanoa mikä on sitä sivistynyttä, mutta jos katsoo noita kahta alinta imetyskuvaasi. Ekassa päälläsi on vain narutoppi, joka itsessään on aika vähän vaatetta. Siihen vielä kun paljastat rinnan,näyttää aika alastomalta.
  Kun taas toisessa kuvassa päälläsi on muutenkin enemmän vaatetta, niin hädintuskin huomaa että edes imetät. Vaikka et suojaa ketään harsolla.

  Kannatan silti julkisilla paikoilla imetystä, jos sille ei ole varattua hyviä tiloja erikseen.
  Ihan joka ravintolassa en imettäisi, toisaaltaen pienen lapsen kansss ihan joka ravintolaan edes menisi.

  VastaaPoista
 9. Musta imetys ei oo millään tavalla seksuaalista tai muulla tavalla huonokäytöstapaista vaikka tissit vilkkuisikin. Huutava lapsi on varmaan jokaiselle epämiellyttävämpi kokemus kun että pieni osa ihoa vilahtaa. Minä imetän lapseni juuri siinä missä sillä nälkä yllättää.

  VastaaPoista
 10. Tää on oma mielipiteeni, mutta mielestäni lapsen pystyy hyvin syöttämään niin,että tissit ei näy kaikille. Itsestäni on häiritsevää jos joku tissit paljaana syöttää yleisillä paikoilla eikä viitsi laittaa harsoa eteen...

  VastaaPoista
 11. Itse en kehtaisi näyttää noin paljon kuin tuossa ravintolakuvassa, pitäis olla joku neuletakki esim 😆 ja harsoa tykkään käyttää myös, monesti heitän sen nurkan vauvan pään päälle,niin saa vähän näkösuojaa ja vauva syöntirauhan. En anna edes mahdollisuutta kyylääville äijöille 😅

  VastaaPoista
 12. Neljän lapsen kanssa olen imettänyt lähes missä vain. Esikoisen kanssa liikuttiin paljon ja imetin siellä lapsella oli nälkä. Niin hienoissa ravintoloissa ei käyty ettei olisi voinut ruokkia lasta. Kaksosten vauva-aikana imetin vähemmän julkisesti ihan sen vuoksi ettei kahden imetys ollut "pala kakkua". Toinen sai rintaa ja toinen pulloa. Nyt tämän nelosen kanssa ensimmäinen julki-imetys oli eilen satama "ravintolan" pöydässä muiden kolmen lasten syödessä. Valitsin pyöhön niin että se häiritsisi mahdollisimman vähän kanssa ihmisiä. En peitellyt harsolla sen enempää mutta vaatetus oli aika peittävä. Kyllähän nänni vilahti jos oikein tuijotti!

  VastaaPoista
 13. Hei!minulla ihan samanlainen kokemus,toisen lapsen kanssa on julkisilla paikoilla helpointa imettää siellä missä esikoinen viihtyy vauvan ruokailuhetken ajan ilman viihdyttämistä,vaikkakin esikoisen kanssa en mielellään imettänyt julkisesti,!,:) ja Imettäminen ravintolassa ,olipahan kuinka hieno ravintola tahansa, ei ole koskaan huonoa käytöstä. Syöhän ravintolassa isotkin ihmiset,miksi pienet ihmiset joutuisivat näkemään nälkää?? Sen sijaan kiroilu ja liian paljastavat vaatteet ja toisten ihmisten tuijottaminen ovat huonoa käytöstä,ja Näihin törmää valitettavan usein. Hyvää kesää teille!!:)

  VastaaPoista
 14. Tissien ensisijainen tehtävähän juuri on se jälkikasvun ruokkiminen! Mielestäni siinä ei pitäisi olla mitään pahaa, jos ne tässä yhteydessä vilahtaa ihan missä tilassa/tilanteessa tahansa. Maailman luonnollisin asia. Tätä mieltä olin jo ennen oman lapseni syntymää ja parivuotiseksi venähtänyttä imetyskokemusta. Ajattelin tosin, että en ikinä itse kehtaisi julkisilla paikoilla imettää, mutta niin se vaan vauvan nälkäitku muuttaa tilannetta! Ja kun sen kynnyksen ylittää, on vauvan kanssa liikkuminen helpompaa, kun ruoka on valmiina milloin ja missä vaan!

  VastaaPoista
 15. Ainoa alkuperäinen tarkoitus rinnoilla on ruokkia jälkeläisiä ja pitää ne hengissä.ei mikään tuijottelun kohde ja seksuaalisuuden symboli. Nykylulttuurin takia olisi kuitenkin siveliästä edes vähän peittää näkyvyyttä edes harsolla, eihän me kukaan tissit paljaana kuljeksita julkisilla paikoilla nakurantoja lukuunottamatta. Mun mielestä kuitenkin ihan ookoo imettää missä tahansa, tuijottelua varmasti voi saada osakseen, eikä sitä tarvitse mielestäni hämmästellä. Kyllä itsellänikin julkisilla paikoilla voi olla hankaluuksia olla katsomatta jos joku räväyttää rinnan esille, mutta ei se välttämättä mitään halveksumista tai tissien vasiten tuijottelua tarkoita!:)

  VastaaPoista
 16. Julki imettäminen on ok ja pian meilläkin ajankohtainen asia, mutta ikinä en imettäisi noin kun sinä ravintolakuvassa. Imetysvaatteet päälle eikä koko rintaa nyt ainakaan ravintolassa esille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monet imetystopit aukeaa klipsillä ja jättävät "koko rinnan" (yli decolteen ja rinnan yläosan) näkyviin.

   Poista
 17. Touche. Great arguments. Keep up the amazing effort.

  VastaaPoista
 18. Minun lapseni ovat jo aikuisia mutta silloinkin 90-luvulla imetin heitä kyllä julkisesti eikä siinä mielestäni silloin ollut mitään ihmeellistä. Oli tosi näppärää kun oli aina saatavilla ravintoa vauvalle missä liikkuikin. Onkin tosi outoa miten nykyään on tullut juttuja miten monet ovat närkästyneet niinkin luonnollisesta asiasta.
  Asun muuten Espanjassa puolet vuodesta ja siellä on aika erilainen imetyskulttuuri. Siellä äidit imettävät paljon enemmän kuin Suomessa, ja siellä tosiaan rinnat ovat ihan näkyvillä kahviloissa eikä kukaan kiinnitä mitään huomiota. Jännä miten kiireisetkin äidit kulkevat kadulla vauva sylissä ruokailemassa :D

  VastaaPoista
 19. Saa kyllä olla harvinaisen kieroutunut ihmisraukka jos tissiä säikähtää. Vauvan oikeus syödä ja äidin oikeus tehdä se mukavasti menee heittämällä edelle kaikkia mieleään pahoittavia tissipelkureita. Paras mennä peilin eteen ja vähän tarkastella omaa arvomaailmaansa jos kokemansa arvostus ja mukavuus riippuu siitä syökö vauva näkösällä vai ei :D
  Ne rinnat on puolella väestöstä ja toinenkin puoli on ne varmasti elämänsä aikana nähnyt. Joskus kannattaa käyttää sitä kuuluisaa maalaisjärkeä. Kuinka perusteltua sun tissipelkosi on (disclaimer: tuskin yhtään, oot todennäköisesti vaan konservatiivisiin arvoihin jämähtänyt kukkahattutäti joka elää paheksunnalle) verrattuna julki-imettämiseen?

  VastaaPoista
 20. Tissi on vauvalle tärkeä, joten kannatan imetystä silloin kun vauva sitä vaatii, harson voi laittaa hieman päälle jottei vauva häiriinny ympäristöstä.
  -äiti kolmelle-

  VastaaPoista
 21. Mun mielestä ehdottomasti aina parempi vaihtoehto imettää vauva kun huudattaa sitä. Veikkailen että imetys häiritsee muitakin läsnäolijoita vähemmän kun nälkää huutava vauva (: Itse oon siis imettänyt tarpeen mukaan aikalailla missä vaan, toki harsoa vähän näkösuojana käyttäen (:

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!