torstai 25. toukokuuta 2017

Kodin kaunein huopapallomatto

Postaus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Sukhin kanssa. 

Muuttaessamme uuteen kotiimme, tuli lapsille erillinen nukkuma- ja leikkihuone. Nukkumahuoneesta halusin tehdä sisustukseltaan rauhallisen ja seesteisen huoneen. Olisihan huoneen ainoa funktio oikeastaan vaan nukkuminen. Matto tuotti pitkään ongelmia, sillä kaikki huonekaluliikkeiden matot tuntuivat olevan liian isoja tai ohuita. Halusin paksun ja pehmoisen maton, jonka päällä olisi ihana tepsutella paljain jaloin.


Viimein lopputalvesta tuo ihana matto löytyikin pitkien nettiselailujen päätteeksi. Sukhimattojen Milla laittoi sen meille tilaukseen ja keväällä se saapui meille kuljetusliikkeen toimittamana. Matto pääsi heti huoneen lattialle ja oli sinne juuri sopiva. Tarpeeksi iso, jotta se sopi huoneen ilmeeseen mutta riittävän pieni ettei se ollut liian hallitseva.

Ja mikä matto se oli?

Sukhin Shirisha, Nepalilaisten käsityöläisten käsinvalmistama huopapallomatto. Pyöreä, pehmeä ja paksu ihanuus, joka on vienyt meidän kaikkien sydämet. Matto on valmistettu 100% :sta villasta, joka Nepaliin saapuu Uudesta Seelannista. Nepalissa matto valmistetaan täysin käsityönä ja jokaisesta matosta löytyy tekijänsä signeeraus. Matot tilataaan aina suoraan tekijältä, joten massatuotantoa matot eivät tosiaan ole, vaan jokainen yksilö on ainutlaatuinen ja uniikki. Sukhimatot toteuttaa Reilun kaupan periaatteita, joten jokainen käsityöläinen saa myöskin kunnon korvauksen työstään, sillä matoista maksetaan 2-3 kertainen määrä alueen keskipalkkaan verrattuna.


Huopapallomatto valmistetaan tuhansista pienistä huopapalloista, jotka liitetään yhteen. Nepalilaiset käsityöläiset valmistavat matot työpajoissa, mutta heillä on myös kotityöskentelymahdollisuus, mikä on tärkeää, sillä monet käsityöläisistä ovat pienten lasten äitejä. Huopapallomattojen valmistus on monivaiheinen prosessi, ensin jokainen pikkupallo pyöritellään huovuttaen. Pyörittämisen yhteydessä palloa kastellaan ja huuhdellaan. Kun palloja on tarpeeksi, ne asetetaan aurinkoon kuivumaan. Kuivumisen jälkeen alkaa pitkä ompelutyö, jossa pallot ommellaan toisiinsa kiinni. Lopputulos on oikea taideteos. Pikkutarkkaa työtä vaativa uniikki matto.

Matto on ollut aivan täydellinen, vaikka aluksi pelkäsinkin sen olevan liian luonnonvalkoinen meidän muuten kylmänsävyiseen sisustukseen. Luonnonvalkoinen matto tuo kuitenkin sitä kaivattua lämpöä kotiin ja onkin todettu sävy juuri oikeaksi. Matosta ei muuten saisi edes puhtaan valkoista, sillä sen valmistuksessa on käytetty myrkyttömiä ja mahdollisimman luonnonmukaisia värejä. Näin se on turvallinen ihan pienillekin käyttäjille. Meilläkin vauva pötköttelee matolla päivittäin, joten itselleni tuo myrkyttömyys ja luonnonmukaisuus on todella tärkeää. Myös maton puhtaana pito huoletti, mutta parin kuukauden käytöllä olen todennut senkin turhaksi huoleksi. Matto ei tunnu likaantuvan millään. Taitaa olla niitä villa-materiaalin hyötyjä! Imurointi ja ravistelu on tähän saakka riittänyt, mutta mikäli tahroja tulisi, neuvotaan Sukhin-sivuilla poistamaan ne taputtelemalla ja kevyesti pyyhkimällä.

Sopisiko huopapallomatti teidän kotiin? Nyt kannattaa vierailla Sukhimattojen sivuilla, sillä useissa matoiss aon huikeat alet käynnissä!

4 kommenttia:

 1. Ihana kuulla, että matto tuo sisustukseen oman lisänsä :) Luonnonvalkoinen voi olla haastava skandinaavikodissa, tosin nyt kyllä huomion varastaa tuo suloinen pötkylä!

  VastaaPoista
 2. Ihana tuo teidän valkoinen matto! Ja söpö köllöttelijä siellä <3
  Meille tilattiin myös yhteistyössä Sukhimatto pojan huoneeseen, ja olemme olleet niin tyytyväisiä siihen! Matto on kaunis ja ihana avojalan alla!

  VastaaPoista
 3. Mistä olet ostanut tuon kirjahyllyn? Mattokin toki ihana :)

  VastaaPoista
 4. Moi! Kiva blogi sulla, mukava seurata teidän vauva-arkea. Saanko kysyä mitkä ja mistä noi poikien sängyt ovat? Ovat tosi kivan näköiset, omalle 3-vuotiaalle olisi hakusessa saman tyyppinen sänky. Kiitos! -Maija

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!