Arvaako joku otsikon perusteella mistä tässä postauksessa tulee olemaan kyse? Jep, eduskunnan tiistaina tekemästä päätöksestä rajoittaa päivähoidossa olevien lasten hoitoaikaa osa-aikaiseksi, jos toinen vanhempi on kotona.
Mistä mä aloittaisin. Varmaan siitä, että tää oli mun mielestä hyvä päätös. Tavallaan. Tavallaan siksi, etten ymmärrä miksi yksikään lapsi tarvisi kokoaikaista hoitoa, jos toinen vanhemmista on kotona. Hyvä siksi, että hoitopaikat on julkisella ihan tosi kiven alla ja ryhmäkoot suuria. Hyvä siksi, että pitää olla kuitenkin yhtälainen mahdollisuus ihan jokaisella päästä varhaiskasvatuksen piiriin niin halutessaan.
Huono siksi, että päätös vaikeuttaa työttömien ja pätkätyöläisten työnsaantia entisestään. Huono siksi, että.. no en mä oikeastaan keksi enää muita syitä :D
Tän päivän oon silmäillyt useitakin keskusteluja aiheesta ja eniten ehkä mua raivostuttaa kahden tyyliset kommentit. Eka on se, että hoidon tarvetta perustellaan sillä, että lasten on parempi olla hoidossa kuin masentuneen tai muuten mielenterveysongelmaisen vanhemman kanssa kotona. Väärin, tämä asia ei nyt liity keskusteluun millään tavalla, sillä se menee varmasti siihen harkinnanvaraiseen porukkaan, joille taataan oikeus hoitoon, oli eduskunta päättänyt sitten mitä vaan. On ihan turha vetää päihteitä, mielenterveysongelmia tai muuta kriisejä mukaan tähän keskusteluun, ja yleistää niillä. Tällöin kuitenkin mukana on usein myös muita tukitoimia, joiden puollolla hoito järjestyisi muutenkin. Nyt pitäisi keskittyä siihen valtaosaan ja niihin yleisimpiin tapauksia, ei ääripäihin. .
Toinen on se parempi mutsi -kortin esiin vetäminen. "siis en minä kyllä koskaanikinämilloinkaan laittaisi lastani hoitoon jos olisin toisen kanssa kotona". Ekaksi, yksikään sellainen jolla ei jo nyt ole useampaa lasta kuin yksi, on mun mielestä täysin jäävi kommentoimaan tuota asiaa millään tavalla. Kaikella rakkaudella, mutta yksi lapsi ei vaan kerro yhtään mitään siitä, millaista se kotona olo on kahden kanssa. Toisekseen, yhden lapsen arjen pyörittäminen on helppoa, kun kaiken voi tehdä sen yhden lapsen tarpeiden ja toiveiden mukaan. Kun sulla on kaksi, tarvii kaikki sovittaa heidän kesken. Kun kolme, taas heidän kesken. Ei se homma nyt vaan mene niin, että kahden kanssa olisi yhtä helppoa kuin yhden. Enkä mä sano että kotona olon pitäisi ollakaan helppoa, mutta yritän muistutella, ettei sun arki ole sen toisen arki. Kaikkialla muistutetaan siitä, kuinka me kaikki ollaan yksilöitä, myös vanhempien kokemusmaailmat ja lasten helppous/vaikeus on hyvin yksilöllistä.
Ja se mikä mun mielestä monelta unohtuu subjektiivisesta päivähoidosta puhuttaessa, on se että parhaimmillaan ja pahimmillaan tuo isompien sisarusten hoitoonviennin mahdollisuus on yksi lapsiperheiden tukitoimista. Hirveen hienoa, jos lähipiiristä löytyy tukea ja lastenhoitoapua, mutta ei kaikilla sitä ole. Päivähoito tukitoimena voi kuulostaa aika rajulta, mutta sitä se monelle on jo nyt. Se, että isommat lapset ovat hoidossa, pitää monen lapsiperheen poissa sieltä sosiaalihuollon palveluiden piiristä. Ja ne jos mitkä on niitä kalliita palveluita veronmaksajille. Ja kun lapsiperheille ei vaan ole saatavilla muita kevyitä tukitoimia. Jos olisi, ei varmaan yhtä automaatiolla haettaisiin isommille lapsille niitä paikkoja. Moni varmasti haluaa taata oman jaksamisen sillä, ettei vedä itseään liian piippuun. On kotiapua kyllä, mutta rahaa sen antamiseen ja toteittamiseen on ihan liian vähän. Sitä ei millään saada riittämään kaikille oikeasti tarvitseville.
Jokainen hoitaa lapsensa itse. Miksi tehdä lapsia jossei niitä halua hoitaa. Joo. Mutta jos se isompien lasten päivähoitoon vienti saa vanhemmat jaksamaan arkea paremmin, niin miksei? En vaan jaksa uskoa että kovin monella se oikeasti olisi kiinni siitä, ettei HALUA. Tuetaan me verorahoin työttömyyttä ja ihan vaan hengailuakin. Lapsissa nyt kuitenkin on se tulevaisuus, niin mikä ihmeen päähän pinttymä on siinä, että kaikki lapset on hoidettava kotona kokonaan jos toinen vanhempi on töissä? Miksi se on ihan jees, että isommat käy koulussa vaikka äiti olisikin kotona? Eikös nekin kotikouluun? Tai että isommat kotonaolevat käy kerhoissa? Miten kummassa se kerho eroaa päiväkodista? Kerhoja ehkä rahoittaa eri taho, mutta verorahoja syö kyllä nekin.
Eli, osa-aikaisuuteen lyhentäminen on ihan fine. Mä varmaan käyttäisin sitä hyväkseni myös itse, mikäli meille vauva-kolmonen tulisi. Mä en usko, että musta olisi olemaan kolmen alle kolmivuotiaan kanssa kotona, kun tiedän kuinka äärirajoilla olin välillä kahdenkin kanssa. Kokonaan mä en oikeutta poistaisi, sillä uskon itse siihen, että poistamalla se kuormitus siirtyisi vaan toisen tahon maksettavaksi. Tai mikäs siinä, jos tarjolla olisi riittävästi kerhotoimintaa, johon ne isommat lapset voisivat välillä mennä, jotta äidillä vapautuisi kädet kotitöille ja ruuanlaitolle. Tai että äidinkin olisi välillä mahdollisuus nukkua päivisin, jos vauvakin nukkuu. Mutta ainakin Lahdessa, kerhotoiminta alle kolmevuotiaille on ihan olematonta.
Se, että tämä lyhentäminen koskee myös työttömien ja pätkätyöläisten lapsia, ei mun mielestä taas ole ihan ok. Tai on, jos voitaisiin tarjota kokopäiväinen hoitopaikka heti, jos työtilanne niin vaatii. Tai että pelkkään kotona hengailuun ja sosiaalituilla jatkuvaan elämiseen hoitomahdollisuutta ei voisi käyttää. Mä väitän, että "sosiaalipummit" ja tapatyöttömät on oikeasti aika helposti tunnistettavissa ja tiedossa.
Mitä mieltä SINÄ olet? Onko se ihan jees, että vaikka äiti/isi olisi kotona vauvan kanssa, isommat lapset olisi hoidossa? Tai se, että työttömänä olevan isän lapset ovat puolipäiväisenä hoidossa, jotta isä ehtii hakea töitä ja täytellä hakemuksia kotona ollessaan? Sana on nyt vapaa, mutta muistetaan kuitenkin käytöstavat!
Hieno teksti!
VastaaPoistaMulla ei tähän ole oikein mitään mielipidettä, koska juuri tällä viikolla laitoin Olivian hoitoon, jotta pystyin ite nukkumaan työharjottelu tressit pois. Heh.
Heh :D pojatkin oli viime keskiviikkona hoidossa, vaikka mä olin ihan vaan kotona. :D Lattemutsit ;)
VastaaPoistaEn lähtis kehumaan tällä.. itse äitinä ja lastentarhanopettajana ymmärrän sen, että lapset tarvitsee vapaita hoidosta, siinä missä vanhemmat töistä. Siksi meillä lapset viikonloput aina vapaalla ja kaikki arkivapaat, mitä miehen kanssa meillä on (keskimäärin 1-2/vko) ovat lapsetkin vapaalla. Päiväkoti on lapsen työtä ja itse koen ainakin, että lapseni ansaitsevat mahdollisimman paljon vapaata työstään. Heidän lapsuudestaan, kuitenkin kyse :)
PoistaJoo, eikä se mitenkään kehuksi ollut tarkoitettukaan :D silmää vinkkaava hymiö tuossa meinaa et toi latteäitijuttu oli enempi kieli poskella kirjoitettu. Mun "vapaapäivä" piti sisällään joulusiivousta ja blogitöitä. Eli koin kyllä ihan oikeudekseni viedä lapset hoitoon, siellä kuitenkin viihtyvät varmaan paremmin kun kotona mun kanssa :D
PoistaMulla arkivapaita on 1/kk, eli en ehkä vertaisi itteäni teidän tilanteeseen. Tollaisessa työtilanteessa itsekin pitäisin lapset kotona. Ja viikonloput nyt on lapsillakin vapaata tottakai :)
Sitä suuremmalla syyllä antasin lapselle arkivapaan aina kun mahdollista, jos mahdollista vain kerran kuukaudessa :)
PoistaEn nyt tiedä olinko jotenkin epäselvä, mun vapaat ei ole vapaata vaan teen silloin blogitöitä ja muita rästijuttuja. Koneella kirjottaminen ja kaksi lasta ei oikein käy yksiin.
PoistaMeidän lapsilla on kaksi vapaapäivää ja ne on viikonloppuna. Muita päiviä sitten mahdollisuuksien mukaan. :)
voi jestas mitä ihmisiä täällä pyörii! Täällä hoitsuäiti, joka kyllä tasantarkkaan vie lapset omina vapaapäivinä hoitoon. Me asuttaisiin muuten kaatopaikalla, kun en koskaan muuten ehtisi siivota! Minulla arki vapaita viikosta riippuen 1-3. Toki joskus jos tehtävää ei ole lapset kotona. Mutta ompa pikkusieluista.
Poista-toinen ano
Anonyymina on helppo tuomita. Jospa noita anoja vähän helpottaa, että meidän lapset on nyt kotona, vaikka isi siellä töitä yrittääkin tehdä. En sitten tiedä onko se sen parempoi ratkaisu lasten kannalta :D
PoistaMun mielestä toi riippuu ihan tilanteesta ja perheestä. Itse en laittaisi Adea ja Lucaa hoitoon jos meille vauva tulisi, koska tuntuisi jotenkin vaan niin hassulta, kun niistä on niin paljon seuraa toisilleen ja toisaalta myös kun heillä ei ole ainakaan toistaiseksi päikkäritaustaa :) . En myöskään ymmärrä jos lapset on päiväkodissa vanhempien vapaapäivinä, jos ei oikeasti ole jotain todella tärkeää tekemistä, jonne ei vaan voi ottaa lapsia mukaan :D Mutta siis esikoinenhan käytti pari aamupäivää viikossa silloin kun Ade oli vauva ja se idea lähti ihan päiväkodin puolelta. N kuitenkin aloitti sen päivähoidon ollessaan 10kk ikäinen ja kun Ade syntyi hän oli 5v ja silloin pikkueskareissa :) Mutta kuten sanoin niin ei tässä oikein toisen puolesta voi sanoa - voi vaan puhua omasta puolestaan :)
VastaaPoistaTotta! Oot ihan oikeessa, siksi mun mielestä ihnisten pitäisi ehkä vähän vähempi tuomitsevasti suhtautua näihin, koska toisen perheen tilanteesta ei voi tietää :)
PoistaEhkä jos teillä olisi haastavampia lapsia, saattasit olla erimieltä. Tai joku voi ajatella että N ei ois kuulunut hoitoin An ollessa vauva, oisithan voinut hoitaa hänetkin kotona ja vapauttaa paikan sitä enempi tarvitsevalle. Mut niinkuin sanoit, perhekohtasia juttuja! :)
Ja ainahan noi ei edes ok mukavuusjuttuja vaan perheen/lapsen edun mukaisia.
Mä luulen et jos meille vauva tulisi, saisi pojat jatkaa hoidossa parina päivänä viikossa niin halutessaan. Ne on kuitenkin nyt niin viihtyneet siellä. Mut vaikea sanoa mikä se tilanne sitte olisi. Eipä tarvi vielä miettiä! :)
Mulle taas arkivapaat on rästitöiden tekoon loistopäivä. Saa tehtyä just ne hommat pois joita lasten kanssa ei saa tehtyä. Ei tarvi sitte iltasin tai viikonloppusin hoitaa niitä. Mut mulla ei arkicapaita ookkaan kun yksi kuussa, oisin varmaa erimieltä jos se olisi viikottaista :)
Meil oli kyl tosi haastavaa tuo taapero + vastasyntynyt yhtälönä ja silloin kirosin useaan otteeseen väsymystä ja olin jo lähestulkoon hakemassa sitä hoitopaikkaa. Mutta tarvetta ei sitten kuitenkaan ollut ja nyt en yksinkertaisesti edes raaski laittaa hoitoon, kun täällä ryhmäkoot kasvaa ja muutenkin paikat ihan kiven alla, toisin oli silloin 2,5 v sitten, silloin me ei viety paikkaa keneltäkään ja ryhmät oli vajaita :) se on jännä miten ajatusmaailmat muuttuu kun ikääkin tulee :)
Poistanimenomaan! ei näihn ole oikeaa vastausta vaan lapsen ja perheen etu edellä! jos äiti jaksaa ja voi olla kaikkien lasten kanssa kotona ja lapsetkin viihtyy niin kaikki vaan kotiin. Mutta jos alkaa näyttää että joku perheestä kärsii, turha silloin on hammastapurren taistella kotona. Se ei ole kellekään hyväksi. Silloin avuksi vaan päivähoito vaikka vaan parina päivänä.
PoistaMielestäni ei oikein voi sanoa ettei laittaisi hoitoon jos vauva tulisi. Sitä tilannetta kun ei silloin tiedä. Itsekin ajattelin että en laittaisi esikoista hoitoon kun vauvauutinen tuli. Uhmaileva esikoinen ja keskosina syntyneet kaksoset sai muuttamaan kuitenkin mielen. Nyt esikoinen muutamana päivänä viikossa hoidossa ja minä 8kk kaksosten kanssa kotona. Oikea ratkaisu meille, mutta en olisi raskaaksi tullessani ajatellut, että minä olen se joka esikoisen hoitoon laittaa. Turha siis etukäteen päättää mitään. Elämästä ei koskaan tiedä. :)
Poistameillä vanhempi laitettiin hoitoon juuri kuvaamassasi tilanteessa. Itse olen kuitenkin jo yli kolmekymppinen, eikä ikäni kyllä päätökseemme vaikuttanut. Itse en vaan jaksanut päiviä taaperon ja vauvan kanssa kun yöt meni valvoessa. Eli kiinnostaisi nyt, mikä siinä iässä on se mikä muutta asennetta jos syy hoitoon laitossa on liian raskas arki?
PoistaMä en edelleenkään ole puhunut kuin omasta puolestani :) ainakin itselleni ikä on tuonut varmuutta tähän vanhemmuuteen ja samoin se että olen ollut jo 7v äitinä ja aika paljon olen kasvanut henkisesti :)
PoistaJa hyvä jos viette lapset hoitoon jos arki tuntuu liian raskaalta eikä muuten tukiverkostoa löydy :)
Kiva että teillä ei tarvetta sitten tullutkaan, oishan se ollut aika hankalaa sekin, et yksi pieni joutuisi yksinään sinne hoitoon lähteä! Vaikka sekin, että jos se on parhain ratkaisu, niin parempi ehkä niin! :) Mut meinasinkin sitä, että toiset voi aina kokea sun päätökset väärinä, vaikka ne kuin oikeita perheelle olisikin!
PoistaJa totta tuokin, että äitiys opettaa! Mutta en mä nää sen iän silti vaikuttavan noihin hoitoratkaisuihin, meillä niissä mennään ainakin tilanteen ja lasten toiveiden mukaan! :)
Meillä tilanne on se että kun kuopus syntyi vuosi sitten vakavasti sairaana/erityishoitoa vaativana, niin esikko jatkoi kokopäiväisesti pphoitajalla 7.30-15 ja on jatkanut edelleen, koska kuopus on edelleen erityishoitoa vaativa. Toimin kuopuksen omaishoitajana ja olen siis hänen kanssa päivät kotona.
VastaaPoistaJoskus on tuntunut paska mutsilta, mutta pääosin olen tyytyväinen että ollaan toimittu noin, ihan oman jaksamisen ja koko perheen hyvinvoinnin vuoksi.
Mä olen siis sitä mieltä että tuota on mietittävä aina perheen kannalta ja toivon että ne lapset joille se kokoaika hoito tulis tarpeeseen sen myös saavat eikä käy niin että osa tämmöisistä perheistä jää sinne jonnekkin varjoon...
Muuten vaan kotona lusmusminen/työttömyys ei mun mielestä ole syy viedä lasta kokopäiväisesti hoitoon 5krtaa vkssa.
Ihan turhaan podet tuosta huonoa omaatuntoa ♡ ootte varmasti juuri sellainen perhe, joiden takia on hyvä että joustonvara löytyy.
PoistaToivotaan tosiaan ettei tää aiheuta nyt lisähaasteita muutenkin tiukilla oleville perheille!
Ja joo, samaa mieltä!
Pakko sanoa että hyviä pointteja sulla Nelli mutta esim. juuri erityisperheet/lapset saavat hoitoa myös kuntoutusmielessä eikä sitä kotitilannetta aina tiedä. Mua puistattaa eniten Sipilän hallituksen muissakin päätöksissä ns. kovat arvot, inhimillisyys ja erilaiset perheet helposti unohtuu. Varakkailla taas on enemmän mahdollisuuksia valita. Asiat eivät ole mustavalkoisia ja yksiselitteisiä. Kuka tätä kaikkea valvoo? Mistä resurssit ja mitä se maksaa? Peräänkuuluttaisin ihmisiltä sitä että ettei tässäKIN asiassa laitettaisi ihmisiä eriarvoiseen asemaan jo lapsesta lähtien, ja vanhempien arvostelu ei auta ketään.
PoistaTuija
Joo, tuo on kyllä ihan totta! Ehkä ne on sitten kuitenkin ne väsyneet "perus" lapsiperheet jotka pahiten jää avun ulkopuolelle. :/
PoistaOon ihan samaa mieltä, ettei toisetn syyttely nyt auta, joka perheessä voi se tilanne olla eri kuin ulospäinnäyttää! :)
Koetko sä, että sun arvomaailmat on muuttunu kotiäitiyden loputtua? Sun kotiäiti-postauksista ei olis IKINÄ arvannu, että susta tulee latteäiti.. Ja nyt sä taidat kokee ihan ok, että viet pojat hoitoon ja oot vaa ite vapaalla? Seuraillessa sua instan ja blogin puolella oon käsittäny, että toimit näin aina ku arkivapaa? Toisenlaisen kuvan annoit aiemmin itsestäs.
VastaaPoistaEn oikeestaan. Kirjoitin joskus vuosi sitten tästä samasta aiheesta, ja aika samaa mieltä olin silloinkin.
PoistaAnteeks mutta mua naurattaa että sä miellät mut latteäidiksi.. teen kuitenkin kokopäivätyötä ja kirjoitan vielä blogiakin osa-aikaisesti :D
Mun vapaapäivät siis on viikonloppuisin ja kerran kuussa arkena. Lapset on aina kotona viikonloppuisin ja arkivapaina ovat tähän mennessä olleet hoidossa, sillä mulla on ollut muita tehtäviä. Vai luuletko että reilu kaksivuotiaat olisi viihtyneet jouluostoksilla tai äidin naputtaessa koneella blogijuttuja? Voin kertoo ettei :D
Muistuttasin myös, että insta ja blogi näyttää musta tai meidän elämästä vaan osan, joten ei ehkä kannata perustaa koko näkemystään niihin. :)
apua millaisia ihmisiä taas! Älä välitä! Mä vaadin että laitat jatkossakin lapset hoitoon ja kirjoitat silloin blogia! :DDD Kunhan kirjoitat, en kestä jos tääkin blogi lopettaa, oot mun suosikki!
PoistaHahah, ihana <3 Joo, tuskinpa olen blogia lopettamassa! :)
PoistaMeillä on tytär yksityisessä kielikylpypäiväkodissa, johon jonotettiin pitkään ja maksettiin jonotusmaksuja. Tuolla tarhassa ei voi olla puolipäiväisesti, sillä silloin jää muusta ryhmästä kielenoppimisessa jälkeen. Nyt huolettaa, että jos jompi kumpi joudutaan työttömäksi, niin tytär joutuu tuolla lopettamaan, vaikka tykkääkin kovasti ja viihtyy hyvin. Millään ei ole varaa maksaa kokopäiväistä hoitoa omasta pussista - ainakaan työttömänä 😊 Mutta nämä ovat monisyisiä asioita ja kukin perheiden hoitoratkaisujen taustat erilaisia. Toisaalta ymmärrän tuon päivähoito-oikeuden rajoittamisen ja toisaalta se omalla kohdalla lisää stressiä töiden säilymisestä.
VastaaPoistaVoih, toivotaan ettei työttömyyttä teille tule! Ei tarvisi sitten hoitoa kokonaan lopettaa!
PoistaNiin on, nää on vaikeita juttuja just kun toisen tilanteesta ei voi aina tietää! :/ toivotaan että teillä asiat sujuu kuitenkin hyvin! :)
En sen enempää ota kantaa tuohon päätökseen, siitä olisi paljonkin sanottavaa. Sitä vaan itse eniten ihmettelen, että kuka ne päätökset ja rajaukset tekee siitä kenellä perheellä on oikeus kokopäivähoitoon ja kenellä sitten ei. Selvät tapaukset tietysti asia erikseen (lapsella tehostetun tai erityisen tuen tarve, vanhemmilla mielenterveysongelmia jne.). Mutta on paljon sitä "harmaan alueen" porukkaa ja kuka heidän oikeuksistaan sitten päättää. Ministeri (Grahn-Laasonen) antoi puheissaan ymmärtää, että jokaisella tarvitsevalla on mahdollisuus kokopäivähoitoon ja että henkilökunnan kanssa sitten vaan kivasti siinä keskustellaan perheen tilanteesta ja silleen. Höpönlöpön. Itse en ainakaan ole valmis arvottamaan perheiden oikeuksia kokopäivähoitoon, mikä minä olen sanomaan kuka sitä tarvitsee ja kuka ei.
VastaaPoistaToinen ihmettelyn aihe on se, kuka valvoo sitä että esim. työttömäksi jäävän vanhemman lapsi sitten myös siirtyy kokopäiväpaikalta osapäiväiseksi (tai -viikkoiseksi). Itse olen töissä varhaiskasvatuksessa (päiväkodissa), enkä lähtökohtaisesti tiedä kuka huoltajista on töissä, opiskelee, työttömänä tms. Toki joku muu tietää, mutta eihän huoltajien ole sitä pakko ilmoittaa jolleivat hae maksuihin muutoksia. Joten siis tarkoittaako tämä nyt jotain mahdottoman kalliin valvontakoneiston perustamista sitten, jää nähtäväksi. Subjektiivinen päivähoito-oikeus on ennenkaikkea lapsen oikeus ja harmi, ettei se tule sellaisena pysymään.
Tosi hyviä pointteja! Ja noinhan se juuri on että teoriassa homma kuulostaakin toimivalta, mutta aika näyttää mikä se totuus sitte on.
PoistaJa just toi että joku kobeisto siihen määrättäisiin varmasti syö ne säästöt mitä tällä muuten saataisiin aikaan. Vai muuttuuko sitten kuitenkaan loppypelissä mikään..
Kelasta se tieto siirtyy. Siis jos nostat samanaikaisesti työttömyyskorvausta, kotihoidontukea yms. työvoiman ulkopuolella ollessa saatavaa tukea. Samoin kuin tieto menee Kelaan, kun lapsi aloittaa päiväkodin ja oikeus kotihoidon tukeen päättyy.
PoistaMinä olen tosi samoilla linjoilla, ehdottomasti hyvä päätös. Hyvä paikka säästää, etenkin verrattuna moneen muuhun leikkauskohteeseen.
VastaaPoistaYksi mielestäni oleellinen näkökulma jäi tekstistäsi vielä uupumaan (vai luinko huonosti..), nimittäin nimenomaan se lapsen oikeus varhaiskasvatukseen. Meillä vähän vajaa 3v käy 2-3 päivänä viikossa päikyssä, vaikka minä vauvan kanssa kotona. En missään tapauksessa kaipaisi kokopäivähoitoa esikoiselle, mutta nämä pari päivää viikossa, kun hän on hoidossa, on todella merkittävä tekijä oman jaksamisen kanssa (yövalvomiset, omakotitalo, miehen reissutyö, todella temperamenttinen uhmis esikoinen jne). Mutta sitäkin tärkeämpää on esikoisen saamat päikkykokemukset; kaverit, ryhmässä toimiminen, virikkeet, koko varhaiskasvatus. Koen todella todella tärkeäksi päiväkodin tarjoamat mahdollisuudet, opetuksen ja toiminnan jo tuon ikäiselle aktiiviselle lapselle.
Nämä kaikkia osapuolia hyödyttävät edut realisoituvat kuitenkin täydellisesti jo osa-aikaisella hoidolla, en näe syytä, miksi tarvitsisin kokopäivähoitoa esikoiselle. Tai miksi kukaan muukaan "normaalissa" tilanteessa elävä perhe, joista toinen tai molemmat vanhemmat kotona. Sanoitkin jo hyvin eri tyyppisistä erityistarpeista.
Yksi asia vielä pakko sanoa: usein puhutaan lapsen OIKEUDESTA varhaiskasvatukseen, kun puolletaan kokopäivähoitoa. Entäs lapsen OIKEUS olla kotona, onko todella niin, että kotona olo on niin paljon huonompi, kuin päikyssä, että kaikilla lapsilla tulisi olla OIKEUS olla pois kotoa 8h:pvä??
Totta! Ja jätin sen oikeastaan tietoisesti pois. Mutta on ihan totta että päivähoito on lapsen oikeus ja paikka saada varhaiskasvarusta. Luulen että moni leikki-ikäinen tykkää olla päiväkodissa juuri niiden virikkeiden takia. Kotona oleva vanhempi ei niitä välttämättä samallalailla syystä tai toisesta voi tarjota.
PoistaMut osittain oon sitä mieltä et lapsella pitäs olla joku oikeus itse vaikuttaa siihen haluaako diellä päikyssä käydä parina päivänä vai olla kotona äidin ja pikkusisaruksen kanssa :)
Kyllä mä vaan edelleen luovuttaisin paikan jos niilo sen joskus saa ja perheeseen syntyy vauva. Ajattelisin niitä kenellä lapsen hoitoon pääsy on pakkorako, eikä halu saada rauha kotitöihin :)
VastaaPoistaJa niin se kuuluisikin mun mielestä mennä jos vaan on mahdollisuus ja se koko perheen kannalta on hyvä ratkaisu.
PoistaMä puhunkin nyt niistä tilanteista, joissa puolipäiväisyys on perheen kannalta se parhain ratkasu :)
Ja myös mun mielestä kahta lasta voi helposti pyörittää kotona eikä toista tarvi viedä hoitoon. Mut joku toinen voi kokea sen toisin, ja mun mielestä sen pitäisi olla ihan fine. Syyllistämistä löytyy tästä maailmasta ihan tarpeeksi muutenki! :)
Hyvin sanottu tuo, ettei aina tarvitse vetää keskusteluun näitä ääripäitä.. miksei oikeasti puhuta ääneen niistä äideistä, jotka hoidattaa esikoisensa tarhassa, koska vauvan kanssa on niin kiva ja helppo olla kotona? Varsinkaan niistä, jotka oikeasti pistävät sen isomman hoitoon just sillä hetkellä, kun vauva syntyy. Aiemmin tarhassa olleet on asia erikseen, silloin lapsetkin on tottuneet kavereihin ja rutiineihin. Mua ainakin kyrsii, etten voinut siksi palata vielä töihin, ettek meille riittänyt lähipäiväkodeista hoitopaikkoja. Jotta joku voidi juoda aamukahvinsa rauhassa vauvan kanssa? Tai lorvia kotona elämäntapatyöttömänä?
VastaaPoistaMenee tunteisiin. En kestä ihmisten valittaminen tuolla keskustelupalstoilla, ei tässä sentään poistettu kokonaan oikeutta päivöhoitoon, sitä vain supistettiin :)
Ps. Meidän kaupunki kaiken lisäksi ei lähde tähän mukaan eli täällä saa edelleen hoidattaa lapsiaan mitem tahtoopi.
Me itseasiassa juteltiin tästä yhdessä yksityisessä ryhmässäkin, ja sieltä nousi esiin että ne äidit jotka kotona hoitaa pienempiä on kuitenkin aika vähissä. 3% on kuulema se määrä lapsista joilla äiti nuoremman kanssa kotona.
PoistaMut siinä oon kyllä ihan samaa mieltä, että jos hoitoon laitossa ei mennä lapsen ja perheen tarve edellä, mennään vähän metsään..
Mekään ei saatu paikkaa lähipäiväkodista, mutten silti osaa ajatella että oltaisiin jotenkin oikeutetumpia niihin kuin muut. Tilanne taitaa olla tiukka vähän kaikkialla!
Oon sun kanssa samaa mieltä. Työttömän on vähän hankala etsiä töitä, jokainen töitä etsinyt tietää kyllä, miten aikaavievää se on ja jos siinä, kirjaimellisesti, lahkeessa roikkuu yksi tai useampi lapsi samaan aikaan, niin ei siitä mitään tule. Ja esim. meillä ei kyllä muuta hoitoapua ole eli kun oli vielä mahdollisuus, niin Skin oli vielä päivähoidossa vaikka itse (tai oikeastaan me molemmat) oltiin kotona vielä ennen vauvan syntymää.
VastaaPoistaSilti on vähän tympeä, että joku lapsi, joka periaatteessa vois olla kotonakin, vie jonkun toisen, oikeasti tarvitsevan paikan. Mutta nää on just niitä, että kukapa sitä sitten sanomaan, millä perustein sitä hoitoapua tarvitsee. Hoitopaikkoja ehkä pitäisi olla vaan lisää, nythän ne on ihan kiven alla. Tähän kun vielä mietittäis keinoja niin mentäis eteen päin.
Kyllä! Ennenkaikkea pitäisi kyllä taata se vanhempien töihin pääsy tilanteessa kuin tilanteessa!
PoistaJa toi on tosiaan ihan totta, et kyllähän se ärsyttää. Mut just sekin et miksi se oma tilanne olisi yhtään tärkeempi kuin toisen?
Tää oli ihan todella hyvä teksti Nelli! Olen täysin 100% samaa mieltä. Ja tiedätkö, me olemme juuri se perhe, joilla ei ole mitään apuja saatavilla, kun lapset pitäisi saada hoitoon. Kavereita toki on, joihin luotan ja kenelle voin lapset viedä, mutta heilläkin on omat perheensä ja arkensa.
VastaaPoistaNyt kun mies on arkipäivät meistä 400km päässä ja pyöritän arkea omakotitalossa yksin, hoitaen 2v8kk ja 4kk ikäisiä lapsia niin minun tärkein tuki on päiväkoti, jonne voin Olivian 2-3 kertaa viikossa 6 tunniksi viedä. Nähtävästi helppo vauva on yhtä kuin vaikea taapero ja sitä Olivia osaa olla. Hänen tarvitsee tekemistä KOKO ajan, huomiota, leikkejä, äiti äiti äiti äiti, joka asiassa. Alex taas ei nuku päivisin juuri ollenkaan ja heräilee öisinkin vähän väliä. Olen välillä niin uupunut, etten tiedä miten selviäisin ilman päiväkotia.
Niinä päivinä, kun Olivia on hoidossa, päivän rytmi menee näin: Olivia ysiks hoitoon, 9.15 ollaan jo alexin kanssa takaisin sängyssä ja nukumme puoli yhteen. Sitten mulle jää 2,5h aikaa hoitaa kotiaskareita mutta siitä melkein 2 tuntia meneekin alexia hoitaessa. Keittiö on yhtä sotkuinen mitä oli ennen Olivian hoitoon viemistä. Kun haen Olivian klo 15, alkaa varsinainen päivä: käydään kaupassa. Laitetaan ruokaa, siivotaan jäljet. Ja sit onkin jo ilta.
Saan ihan valtavasti voimia niistä päivistä kun saan nukkua alexin kanssa ja jaksan oikeasti paljon paremmin myös ne kotiin liittyvät asiat. Uunin lämmittämiseenkin menee aikaa! Tästä tuli nyt sekaava kommentti, taidanpa huomenna kirjoittaa ihan postauksen aiheesta - jos jaksan :D olivialla on päiväkotipäivä huomenna ja oli tarkoitus tehdä viikkosiivous :)
Kiitos Karina!
PoistaMä en just usko että sitä hoidon tarvetta voi hirveästi tietää ennen kuin elää siinä tilanteessa. Pitää toisaalta osata myös ottaa apua vastaan. Varmasti Olivialle hoito onkin ihan paras ratkaisu teidän tilanteessa, varmastikin itse toimisin samoin. Mä luulen et O:n ja meidän poikien energiatasot on aika samanlaisia :D
Mä ajattelin aina että oisin se äiti joka hoitaa lapset ainakin kolme veeksi kotona, mutta en mä olekaan. Nautin äitiydestä nyt ihan toisellalailla.
Ja yksin lasten hoitaminen ei tosiaan ole ihan helpooa!
Luin sun postauksen, ja siitäkin oon ihan samaa mieltä <3
Tosi hyvä kirjoitus, kiitos!
VastaaPoistaMusta päätös oli todella huono ja tuskin tuo kaivattuja säästöjä. Helsinkiläisenä tämä ei koske minua, mutta valitettavan monta perhettä koskee.
Olen yrittäjä ja kahden vanhemman lapsen vieminen päiväkotiin on mahdollistanut mulle paluun töihin pikkuhiljaa. Pienyrittäjän työt valitettavan usein katkeavat vanhempainvapaaseen eikä meillä ole töitä mihin palata koska sijaisen palkkaaminen ei ole mahdollisuus.
Olen kiitollinen, että olen voinut pitää pienintä kotona yli yksivuotiaaksi ja samalla voinut pelata edellytyksiä työhön paluulle.
Mä kans vähän pahoin pelkään, ettei tällä säästöä saada. Onko niitä koko aikasia nytkään kuitenkaan niin paljon?
PoistaTeillä on varmaan just sellainen tilanne, jota mä en edes osaa ajatella. Ja on tosi väärin, että tällaiset päätökset vaikeuttaa vaikka just yrittäjien lasten hoitoon viemistä ja yrittämistä.
Mä oon tossa kyllä aika samoilla linjoilla.
VastaaPoistaEikö oo aika hullua, että töissä käyvät tekee kaikkensa, että lapset sais lyhemmät tarhapäivät samalla kun kotona olija pitäisi niitä sielä täydet 40h/vko?
Lapset on niin lyhyen aikaa pieniä, se menee ihan vilauksessa. Ja pitäähän lapsellakin olla oikeus vapaapäiviin vanhempien kanssa.
Mun jyrkät mielipiteet johtuu siitä, että en oo itse ollut päivääkään hoidossa(isä teki yötöitä) ja silti musta tuli sosiaalisesti huippulahjakas ja koulun alkaessa olin fiksumpi kuin monet ikätoverit. Ettei se aina vaadi sitä virikehoitoa.
Mä oob pitänyt pojat kotona aina kun oon ollut itse kipeenäkin. Kun ei jaksanut alkaa niitä rehaamaan hoitoon :D ja nekin nautti leffapäivistä äitin kanssa kotona.
Onhan se! Mä olen tosi ilonen et meidä lasten päivät on korkeintaan 8h mut aina noikaan ei oo omassa vaikutuspiirissä. Työmatkat lisää tota kuitenkin hirveästi!
PoistaMä varmaan veisin hoitoon jos oisin kipeenä. Paristi olin kht kipee ja lapset kotona ja se oli aika karmeeta. Varmaan jso meidän lapset ois noin isoja kuin teidän, voisi tilanne ollakin eri! :)
Ja tähän kommentoineelle anolle muistuttaisin niistä käytöstavoista!
Voi mahtavaa, sainko mä jonkun anonyymin villiintymään? :D
PoistaTottakai eri perheillä eri tilanteet ja niiden mukaan mennään. Sairaat vanhemmat, erityisapua tarvitsevat lapset jne, näillä oikeus 8h/päivä ihan ok. Mutta virikehoitoa luulisi riitävän sen 20h/vko :)
Oikeen hyvää joulua Nelli!
Ymmärrän että lapsi alkaa kaipaamaan kavereita, siinä vaiheessa kotiäiti alkaa miettimään hoito mahdollisuuksia. Ymmärrän jos äiti on oikeasti väsynyt ja ei pysty hoitamaan kaikkia lapsia kotona.
VastaaPoistaEn Ymmärrä miksi äidin pitää saada yksi jaloista pois kun kotona on jo yksi lapsi.
Päätökset on siis hyviä! Kannatan lapsen laittoa kerhoon, pari tuntia pari kertaa viikkoon. Siinä saa lapsi leikkiä kavereiden kanssa ja äiti käydä kaupassa yhden lapsen kanssa jos se helpottaa oloa.
Taidan olla sen periaatteen äiti, että ite hoidat lapses kun ne oot tehnytkin, mutta lasta pitää kuunnella.
Mä en jaksaisi uskoa et kyse on lapsen jaloista pois saamisesta. Ainakin toivoisi net jokainen laittaa omat lapset hoitoon koska se on ainoa tai oikein ratkaisu kaikkien kannalta :) Eikä se päikky ole lapselle mikään paha paikka, meillä ainakin lapset viihtyy todella hyvin!
PoistaJa kerhot onkin kiva juttu, kaikkialla niitä vaan ei ole. Eikä kerhoissa taas saa sitä varhaiskasvatusta mikä päikyssä tulee :)
PoistaMä en jaksa ymmärtää minkä ihmeen takia tästä vaahdotaan mammapalstoilla niin älyttömästi. Haloo, keltään ei olla viemässä oikeutta hoitoon, määrä vaan vähenee! Ja jos ei 4h päivässä/5pvää viikossa riitä työnhakuun, on kumma. :D alakouluikäiset on koulussa 20h viikossa, en käsitä miksi sen pitäisi pienemmällä lapsella olla enemmän, jos ei ole pakko. Oon itekkin ollut pienestä asti täyttä päivää hoidossa, mutta vahemmat on ollu samaa täyttä päivää töissä.
VastaaPoista"Lapsi tarvii kavereita." Kuten ylempi kommentoija sanoi, kerhoja on tätä varten. Ja usein tätä perustelua kuulee alle 2v vanhemmilta. Tuon ikäinen ei tarvii 8h päivässä kavereita.
Ne pätkätyöläiset ketä mä tunnen, ei nää tässä ongelmaa. Niillä on hoitopaikka varattu 10-15pvä/kk, ja ne lapset on hoidossa kun vahempi on töissä. Jos se on vähemmän kuin vaikka 10pvä/kk, vahemmat maksaa vähemmän.
Ja vielä mitä tulee vahempien lasten hoitoonlaittoon kun vauva syntyy, on se musta väärin. Isommat sysätään pois tieltä kun "äitillä ei nyt vaan riitä aika"? Ymmärrän kyllä sitten masennus yms. Tilanteet, jotka ovat asia erikseen. Mutta kuten edellinen sanoi, olen sitä mieltä että itse lapsesi hoidat kouluikään asti, jos et ole töissä.
Olen aivan samaa mieltä, hyvin kirjotettu!! -anna
Poistajoo, en mäkään ymmärrä vaahtoamista jos syy on se et kotona olo vaikeutuu kun lapsi ei saa olla kokopäiväisenä. Mut yrittäjät tai osa-aikasta työtä tekevät jos vaahtoaa, niin ymmärrän kyllä. Onhan se väärin et töihin meno vaikeutuu koska lapsi ei saa olla kokoaikasena hoidossa! :)
PoistaSä et ehkä sitte tunne kaikkia pätkätyöläisiä, koska mä taas olen kuullut kovasti puhetta siitä kuinka arki tällä vaikeutuu.
Ja taas muistuttelisin siitä, et tarviiko tässä toisia syyllistää. Jos itse teet jollain tavalla, se on oikea tapa sulle, ei ehkä muille. :)
Mie oon aivan ulapalla tän asian kanssa, nimittäin en tiedä mitä mieltä oon. Ja sitä tapahtuu todella harvoin. Se on miun mielestä oikein ettei hoidossa täyttä päivää tee lapset joiden vanhemmat on kotona niin sanotusti "syyttä". Eli esimerkiksi oottelemassa että joku pyytäis töihin, vaikkei nyt varsinaisesti mihinkään ole hakenutkaan. Jos ymmärrät pointin?
VastaaPoistaMutta sitten Elle on hoidossa täyttä päivää yleensä viis päivää viikossa, vaikka mie en ois koulussa. Toki tässä nousee nyt se masennus ja se että yleensä ne on etäpäiviä eli jotain pitäis saada aikaseks. Mutta jos mietin sitä tilannetta että meille tulis vauva, on se pelottava. En todella tiedä uskaltaisinko pitää molemmat kotona, vaikka tila tästä paranisi. On siis tosi vaikea muodostaa mielipidettä mistään kokonaisvaltaisesta käytännöstä kun itellä tilanne ois niin monimutkanen.
Tähän vaikuttaa myös se että miun oma päivähoitotausta on se ettei sitä ole. Ja ennen Elleä olin varma että miun lapset ei mee pieninä hoitoon. Mut niin ne ajatukset muuttuu ja selkeesti just päiväkoti on se Ellen paikka. Jo vauvana Elle oli sellanen, ettei se viihtyny hetkeekään yksin.
Olipa turha kommentti, mutta tulipahan kommentoitua. :D
Olen samaa mieltä kanssasi! Olen kotona 3 pienen lapsen kanssa. Esikoinen 3,5v käy päiväkodissa 2-3pv/viikossa, hän tykkää kun pääsee kavereitten luo ja mä pääsen välillä vähän helpommalla, eli saan levätä kun kaks pienempää nukkuu päikkärit samaan aikaan, ehdin siivota kunnolla jne. En koskaa kuitenkaa voisi pitää esikoista joka päivä päiväkodissa aamusta iltaan, tuntuisi tyhmältä kun itse kotona kuitenkin. Keskimmäinen lapsi on 2v2kk ja haluaisi kans päiväkotiin, ja täällä ei kerhoja ole alle 3veelle. Mutta saa olla kotona vauvan kanssa maaliskuuhun jolloin kaikki aloittaa päivähoiton kokonaa kun minä palaan töihin.
VastaaPoistaPakko kertoo että meil on paikkakunnan fb ryhmä jossa yksi äiti kertoi olevansa kotiäiti kolmelle lapselle, yks niistä huostaanotettu, toinen koulussa ja kolmas päiväkodissa kaikki päivät aamusta iltaan. Itse en tod näe häntä kotiäitiniä...
No vaikka hän ei kotiäiti olekkaan, on hänellä varmaan syynsä (mahd. mielenterveys tmv.) miksi lapset ovat hoidossa yms. Turha sitä on muiden pohtia ja ihmetellä. Maailmaan vaan mahtuu kaikenlaisia ihmisiä. Antaa hänen olla kotiäiti jos hän itse mieltää itsensä sellaiseksi.
PoistaEi per...Oikein naurahdin. "mun vapaapäivä piti sisällään blogitöitä ja JOULUSIIVOA"??
VastaaPoistaPitäsköhän itsekin hakea lapselle pk paikkaa että voin siivota ja tehdä rästihommia. Not!
No teeppäs se. Muistuttaisin, että blogityöt on sitä palkkatyötä siinä missä se mun päätoiminen työkin. En tajua, miksi sun mielestä on paha viedä lapset hoitoon töiden teon ajaksi..
PoistaMulle kodin siisteys on tärkeää, enkä vaan voi elää sotkussa ja liassa. Jos käytän vapaa päivästä kolme tuntia siihen, että siivoan kotona, se on kai mun asia? Mun ei tarvinnut siivota sitten viikonloppuna kun lapset oli kotona, vaan ehdin kasata heidän kanssa superpitkän junaradan ja lähteä ulos, kun blogiprojektitkin oli hoidettu.
Että kyllä, pidän itseäni tosi hyvänä äitinä, vaikka sinä tai joku mu ajattelisi mitä.
ja p.s se on joulusiivous
Pienenä lisähuomiona. Eihän se 1pv/kk hoitoon viemättömyys edes vapauttaisi sitä päivän paikkaa kenellekään. Ja toiseksi jos palvelusta kuitenkin maksaa, niin miksei veisi hoitoon , vaikka itse onkin kotona (tekemässä TÖITÄ) . Tottakai vie! :D
PoistaMiten sä pystyit hoitaan blogit ja siivoukset ennen lasten laittoa päikkyyn? Ja mitä instaa seurailee niin lämmin kahvi tai hieronta ei musta pitäis mennä lasten kanssa käytettävän ajan edelle
PoistaPäiväuniaika you know. Kahdessa tunnissa ehtii vaikka mitä.
PoistaJos koskaan oot käynyt hieronnassa niin tiedät varmaan ettei se mitään hemmottelua ole. Ja sinne on paha lapsia ottaa vaikka napanuora ois kuin tiukka.
Kahvi kuumana on jees. Jos joku väittää muuta niin valehtelee. Ja se että sulle tulee edes mieleen et kahvi olisi tärkeempi kuin lapset, kertoo susta enemmän kuin musta.
Ja enää ei voi vapaa päivinä hyödyntää uniaikaa, you know?
Poistavoisihan sitä, se vaan on tällä hetkellä noin, puoltoista tuntia, eikä siinä nyt ihan kauheasti ehdi, jos se on kerran kuussa. En käsitä iksi tästä pitää vääntää sun kanssasi? Onko sulta jotenkin pois, että mä toimin toisin kun sun mielestä pitäisi?
PoistaHei ku te tunnutte tietävän kysyn ku itse tästä osittain pihalla.. Kaikkialla lukee että päiväkodissa saa edellee pitää jos on PÄÄTOIMISESTI TÖISSÄ, joka tarkoittaa? Itse teen keikkaluontosta/töihin kutsuttavana työtä.. Eli jonaki viikkona 5pv töitä jonain 1pv.. Olen yksinhuoltaja eli saanko työviikkoina pitää täysipäiisesti ja välillä 20h/vk. Vai enkö ole päätoimisesti töissä ja joudun lopettamaan loputkin työt? Ja ottaako lahti tämän käytännön? Ja tämän kysyn kaverin puolesta jos näistä tiedätte. Entä kun nyt työttömänä saakin 20h/vk niin eihäb työkkäri voi enää antaa karensseja jos et heidän kursseilleen koska oikeus onki enää 20h/vk? Ei siis ole ketään muuta joka lasta hoitaisi ja kurssit olleet 5ov --->
VastaaPoistaKiitos jos joku osaa vastailla
T. Pihalla kuin lumiukko!
Kyllä saat pitää lastasi hoidossa aina kun olet töissä. Eli arvioit hoitopäivien määrän kuukaudessa, ja sen mukaan menette. Eli vaikka 15pvä/kk. Jos olet vähemmän töissä, voit vähentää hoitopäiviä siltä kuukaudelta > maksat maksua vähemmän. Ainakin joissain kunnissa on mahdollista myös "siirtää" päiviä seuraavalle kuulle.
PoistaMitä kaveriisi tulee, varmaan työkkäri on paras sanomaan tuohon karenssiasiaan. Veikkaisin, että kurssien järkkäys onnistuu kyllä, käy joko useampana päivänä tai jakaa eri viikoille. En osaa kyllä varmaa tietoa antaa.
Meillä lapsilla on 8 vuotta ikäeroa, koska tiedän, etten olisi jaksanut hoitaa kahta pientä lyhyellä ikäerolla (toki kaksosten äiti ei voi tätä valita ;). Vuorotyöläisenä ei ole tullut mieleenkään, että lapset olisivat hoidossa, kun itse olen arkivapaalla. Päinvastoin, on tehty kivoja juttuja yhdessä.
VastaaPoistaMinusta on ihan oikein, että tätä VANHEMPIEN subjektiivista päivähoito- oikeutta rajoitetaan. Saadaan enemmän lapsille oikeutta vanhempiinsa ja koko perheen yhdessäoloon (huom ei taaskaan puhuta ääritapauksista). Ja jos edelleen välttämättä haluat lapsen kokopäivähoitoon, sen kun viet yksityiselle, mutta myös maksat sitten siitä,.
Vuorotyöläisenä tän tajuankin. En mäkään kuvittelisi että laittasin lapset sunnuntaina tai lauantaina hoitoon, mutta teillä taitaa välillä niinkin olla?
PoistaMukavuushoitoa voikin joo rajoittaa, muttei sitä että vanhempi olisi työmarkkinoiden käytettävissä.
Tosi hyvä kirjotus! Miusta siinä ei oo mitään väärää jos vie isommat hoitoon ja ite on pienen kanssa! Itselläkin erittäin aktiiviset ja reippaat 2-ja 3vuotiaat lapset ja vauva tulossa! Vanhempi ollut nyt puoli vuotta kerhossa ja nuorempikin pääsee aloittamaan samassa ryhmässä! En tiiä olisinko raaskinut laittaa pienempää vielä kerhoon jos ei olisi päässyt aloittamaan ennen vauvan syntymää, ettei ajattele että laitetaan heti kerhoon kun vauva tulee taloon.. Tämä kerhosysteemi on kyllä tosi hyvä, vähän niitä kotihommia ja lepoa kun siihen on kerta mahis! Hetken ehdin nauttia ihan vaan omasta ajasta! Vaikkakin välillä potenut siitäkin huonoa omaa tuntoa että oon ite kotona ja molemmat tytöt kerhossa(kolmena päivänä 3tuntia), mutta tämä raskaus ja siihen lisänä kilpirauhasongelmat ovat väsyttäneet kyllä erittäin paljon! Vanhempi on viihtynyt kerhossa tosi hyvin ja pienempikin olisi jo halunnut jäädä muttei ikä ole antanut periksi!! :D Tämä kunnan järjestämä varhaiskasvatuksen kerhotoiminta on kyllä ollut meille todella tarpeellinen ja hyvä vaihtoehto!
VastaaPoistaMinä lähden nyt töihin ja vien kohta kolme vuotiaan poikani päiväkotiin, vaikka isä onkin meillä tällä hetkellä kotona työttömänä. Meillä minä olen aina hoitanut pojan ja huolehtinut ruuanlaiton yms. Joten suoraansanottuna en halua jättää poikaa isän kanssa koko päiväksi, koska mulla on suht. "suuret" vastimukset pojan hoidon/virikkeiden järjestämisen suhteen ja tuedän ettei ne toteutuis iskän kanssa. Ja mulle on myös tärkeeä että saan itse olla pojan kanssa tutustumassa päiväkotiin, joka ei olisi mahdollista jos ooika menisi päiväkotiin vasta isän mahdollisesti työllistyessä. Tietenkin toivon että isä olisi alusta asti osallistunut enemmän pojan hoitoon, mutta meillä nyt on tälläinen tilanne ja thats it! Isä kyllä touhuaa pojan kanssa kotona mutta minä huolehdin ruokailut, ulkoilut, pesut, kerhoissa käynnit ja muut virikkeet.
VastaaPoistaLisäykseksi vielä edelliseen.. Siinä tapauksessa, että meille tulisi toinen lapsi, en missään nimessä pitäisi isompaa päiväkodissa. Jossakin kerhossa kyllä, mutta en missään nimessä kokopäivähoidossa. Toisaalta lakiuudistus on hyvästä, mutta esimerkiksi meidän tilanteessa mulla olisi tosi ikävä palata töihin kun joutuisin miettimään miten kotona pärjätään :/
PoistaMeidän esikoinen meni tarhaan tänä syksynä, vaikka mää jäin kotiin vielä pienten kanssa. Esikoinen käy päiväkodissa 2-3 päivää viikossa ja on kuitenkin jo viisivuotias. Mulla oli monta syytä viedä hänet tarhaan ja mm. Neuvolan kanssa tultiin siihen tulokseen, että tarha on paras ratkaisu, MUTTA yhä edelleen mulla on lähes joka kerta huono omatunto kun pojan tarhaan jätän eikä tulis kyllä mieleenkään viedä kokoaikaisesti hoitoon! Eli juu hyvä ratkaisu oli tämä, koska tuo kaavailtu 20 tuntia viikossa riittää vallan mainiosti!
VastaaPoistaEnsinnäkin, kokoajan puhutaan vaan lapsen oikeudesta varhaiskasvatukseen, joo se on tärkeää, mutta entäs lapsen oikeus omiin vanhempiinsa ja heidän kanssa vietettyyn aikaan? Jos vanhempi on syystä tai toisesta päivät kotona, en näe syytä miksi tarvitsisi "vapaata" omasta lapsesta.
VastaaPoistaSitten toiseksi; "Lapsi kaipaa virikkeitä", kyllä, mutta ei lapsen arjen tarvitse olla mitään jatkuvia sirkushuveja, teatteriesityksiä ja jumppapäiviä. Ihan riittää tavallinen arki. Nykyään tuntuu, että vanhemmat ei osaa vaan olla lasten kanssa. Kokoajan pitäis olla jotain "spesiaalia" ohjelmaa ja kuvitellaan, että muuten siitä omasta lapsesta ei kasva kelpo kansalaista. Olen sitä mieltä, että etenkään alle 3vuotias lapsi ei tarvitse sen enempää virikkeitä, kuin mitä kotiolosuhteissa voi järjestää. Ja niitä virikkeitä paljon tärkeämpää on äidin ja/tai isän seura. Kaverisuhteita voi muodostaa myös leikkipuistossa, avoimessa päiväkodissa tai perhekerhossa, jos niistä on huolissaan.
Nykyään päiväkotiarki on niin hektistä(ainakin Pk-seudulla), että se ei ole lapselle vaan kivaa, rentoa ja lepposta aikaa, miten ehkä kuvitellaan. Se on lapselle yhtä rankkaa, kuin aikuiselle työpäivä. Meteli on kova, jatkuvasti saa taistella huomiosta, odottaa, odottaa ja odottaa, pingottaa ja jännittää. Päivät on oikeasti rankkoja lapsille! Sen lisäksi aikuisia on usein ihan liian vähän, syliin ei ehkä pääse kun haluaisi ja lohdutusta ei välttämättä ehdi saada, mikäli kukaan edes ehti huomata, kun joku lapsi itsensä satutti. Lisäksi lapsiaines nykypäivänä paljon haastavampaa, joka tuo omat haasteensa, mutta se on jo toinen aihe.
Hurjaa sanoa, mutta en ikimaailmassa haluaisi laittaa omia lapsia hoitoon päiväkotiin jossa itse olen töissä. Vaikka tiedän, että kasvattajat siellä parhaansa tekevät, ei se tunnu riittävän...
Joo, tulipa pitkä stoori, mutta tää aihe on lähellä sydäntä. :-D
T. Lastentarhanope
Tämä olis kyllä voinut olla vaikka omalta läppäriltäni kirjotettu, niim paljon olen samaa mieltä!
PoistaMun mielestä tää on vaan hyvä juttu. (: Oma poika ku oli pieni niin en koskaan ymmärtänyt näitä äitejä (yhden lapsen vanhempia) jotka veivät pikkusensa hoitoon ja itse lusmusivat ties missä.
VastaaPoistaOmani oli kotona reilu kolmevuotiaaksi ja hyödynsi kaksveestä eteenpäin kerhopalvelua, joka riiitti aivan loistavasti. <3
Vielä vähemmän tavallaan tajuan sitä, et miks viedä isompi tarhaan ja pitää vauva kotona. Mutta suon kyllä tuohon mielelläni juurikin tuon puolipäivähoidon tms :) Isompi lapsi saa hetken mennä ja touhuta kavereiden kanssa ja äiti voi vaikka vaan levätä vauvan kanssa. Ja tällä nyt kuitenkin enemmän tarkoitan vaikka 4-5 -vuotiasta kuin 2-vuotiasta.
Mun mielestä tää on pelkästään positiivinen juttu. Ne mielenterveysongelmaiset yms varmasti saavat pitää lastensa hoitopaikat ennallaan anyways. (:
Itse kyllä kannatan. Kyllähän se vanhempi edelleen niitä töitä voi hakea, jos lapsi on osa-aikaisenakin ? Vai enkö nyt käsitä jotain asiaa tässä.
VastaaPoistaJa itseä ainakin helpottaa edelleen se, että lapsen saisi hoitoon edes osa-aikaisesti, kyllä pätkätöiden tekeminen onnistuisi edelleen itsellä, vaikka lapsi olisi osa-aikaisena hoidossa :)
Riippuu vähän tilanteesta. Esimerkiksi oma kummityttöni 5v on perhepäivähoidossa, vaikka äiti on kotona toisen lapsen kanssa ja itsestä se on epäreilua, koska on niitä vanhempia, joiden lapsi tarvitsisi sitä hoitopaikkaa, koska vanhemmat menevät töihin. Tällä omalla ystävälläni ei ole aikomustakaan mennä töihin vielä hetkeen.
Joo sosiaalisia suhteita lapselle, mutta kyllä se on joka lapsen oikeus olla kotona silloin kun siellä on se hoitava vanhempi, koska sosiaalisia suhteita voi hankkia lapselle muillakin tavoilla kuin viemällä hoitopaikka joltain enemmän tarvitsevalta. Miksi tehdä lapsia lisää, jos ei niiden molempien kanssa pärjää?
Mutta kuten sanoin, niin riippuu tilanteesta.
5v kyllä jo tarvii ihan sitä ryhmässä olon harjoittelua + virikkeitä. Ei millään pahalla, mutta paljon joskus näkee näitä 5-6v lapsia jotka ei ole ollut kuin kotihoidossa, ihanaa joo, mutta kyllä siinä jää se ryhmätaitojen yms. harjoittaminen vähälle, vaikka lapsi kävis pari kertaa vkssa pari tuntia kerhossa.
PoistaItse kyllä suosin jo 4-5v alkaen osa-aika hoitoa
Ja tosiaan kuin moni muukin kommentoinut, niin kerhoja on alkaen 3v. joihin lapsen voi viedä jos tarvis. Ei toki kaikilla paikkakunnilla, mutta kannattaa selvittää avoimien päiväkotien ja srk tarjonta.
VastaaPoistaSitten on olemassa myös kotipalvelua, ihan kunnallista, jos on tarvetta sille. Toki se maksaa, mutta kuitenkin.
VastaaPoistaJa rehellisesti sanottuna en itse hyväksy sitä, että lapsi on päiväkodissa silloin kun itse tekee joulusiivousta tai joululahkashoppailee, vaikka maksaakin siitä hoidosta. Oon itse ollut päiväkodissa töissä eikä se ole kivaa hoitaa jonkun lasta silloin kun äiti siivoaa tai shoppailee joululahjoja. Ne pitää pystyä hoitamaan joillain muilla tavoilla. Koska päiväkodeissa ainakin täällä meillä on varahoitoon tulevia lapsia, joita ei voi silloin ottaa jos lapsiryhmässä kaikki on paikalla ja on kurjaa jos jonkun lapsi on hoidossa, mutta sen lapsen äiti tekeekin jotain ihan muuta kuin on töissä, jonka takia pääasiassa se lapsi hoitoon tuodaan.
Ja täällä on myös sellainen juttu, että äiti ei edes saa olla shoppailemassa silloin kun lapsi hoidossa. Eräs äiti teki näin ja siitä useasti häntä moitittiin.
No meidän päiväkodissa ei kyllä mietitä sitä kenen lasta on kiva hoitaa ja mistä syystä. Jos "Matin" äiti nyt on jostain syystä kotona jonkun päivän, niin ei minusta nyt ainakaan tunnu kurjalta hoitaa "Mattia".
PoistaJa jos lapsella on hoitopaikka, niin kukaan ei voi kieltää tai moittia jos vanhemmat tekee joskus jonkun päivän muutakin kun on töissä. Tää on yleensä semmonen hoitajien oma ärsytys vain.
Kyllä varahoitolapsille aina paikka jostain löytyy, sehän on kunnan velvollisuus järjestää. Varahoitolasten paikkatilanne ei voi olla kiinni siitä montako vakkarilasta on poissa. Käytäntö voi toki olla niin että ryhmään ei mahdu varalapsia jos kaikki omat on paikalla, mutta silloin varalapsi menee toiseen pkotiin tai ryhmään.
PoistaToinen asia on se, että käytännössä vanhempi voi kyllä vaikka shoppailla päivän joskus jos ite haluaa ja viedä lapset hoitoon. Vanhempi maksaa hoidosta ja näin ollen hänellä on siihen oikeus. Lasten kotona pitäminen esim kerran kuussa ei vapauta ns paikkaa kellekkään toiselle lapselle. Itse ainakin myönnän että joskus olen vienyt hoitoon lapsen ja itse olen tehnyt kotihommia tmv. lapsi on saanut ruoan, kavereita ja unet ja minä saanut hommat tehtyä rauhassa.
Lähinnähän tuo on kotiäitien kiukuttelua siitä, että työssäkäyvällä on oikeus tosiaan viedä ne lapset sinne esim kerran kk ja ite vaikka sylkeä kattoon sillä aikaa :) tuolla kun ei ole mitään tekemistä että vie jonkun toisen paikan pkssa.
Olen itse kotiäiti eikä minulla ole tarvetta kiukutella siitä, että työssäkäyvä vie joulushoppailun ajaksi lapset hoitoon, koska itsellä on hyvä tukiverkko ja pystyn muilla tavoilla järkkäämään itselleni shoppailuaikaa jos tarttee tai saan nekin suoritettua lapsen ollessa mukana.
PoistaKurjaa jos joku kiukuttelee tuollaisesta. Itse vaan en hyväksy sitä, että olen töissä itse päiväkodiss ja vanhempi tuo lapsen hoitoon ja viettää silloin itse mukavaa päivää shoppaillessa. Onneksi en enää ole töissä pkssa. Miksei lapsen isä voi vahtia lapsia silloin kun äiti shoppailee?
Tämä on oma mielipide ja sanon sen kyllä ääneen. Se ei tarkoita, että tarvis antaa p-myllytystä ja kauheita moitteita itse bloggaajalle hänen tavastaan toimia. Ilmaisen asiani mielestäni asiallisesti :)
No tuntuu mielipiteet aika jyrkiltä vaan jos ei ole tarve kiukutella. Eihän se ole sinulta pois jos "Matin" äiti vie Matin kerran pari kk pkotiin kun itse siivoaa tai shoppailee.
PoistaTäytyy myös muistaa että perheet on erilaisia ja jossain perheessä esim mies tekee pitkää päivää tmv. jotta ei aina isästä ole siivous tai shoppailu ajaksi apuja.
Mua ei ainakaan yhtään haittaa että jotkut noin tekee. Maksaahan ne vanhemmat siitä eikä vapaapäivä kerran pari kk vapauta kellekkään toiselle lapselle paikkaa.
Mielipide voi olla jyrkkä, mutta se ei ole kiukuttelua. Voin itsekkin halutessani viedä lapsen hoitoon, jos vapaa-aikaa haluan.
PoistaJos noin on, niin sittenhän siinäkään ei ole mitään pahaa, että joku vie lapsen hoitoon ja on itse kotona, kun maksaa siitä hoidosta :D
Omasta mielestäni päiväkoti ei ole se paikka minne viedään joulushoppailuiden aikaan hoitoon.
Ja on aika harmillista, että heti kun sanoo itse oman mielipiteensä, niin on itse huonompi äiti ja kiukuttelija.
PoistaKuten sanoin, en tullut tänne moittimaan bloggaajaa. Sanoin vain mielipiteeni eikä siitä tarvitse alkaa syyttelemään tai ottaa itseensä :D
Mun on nyt pakko tähän väliin sanoa että tää paisuu ihan hassuksi :D Mikään ongelma tuskin kellekään olisi, jos olisin kertonut lasten olleen mummolassa sillä aikaa kun mä tein jouluostokset/siivosin/tein töitä. Mutta nyt kun he olivat pkssa hoidossa vaikka PERIAATTEESSA olisivat voineet olla myös mun kanssa, niin se on sitten huono. Mä en itse näe tuossa eroa. Jos en olisi laittanut lapsia tolloin hoitoon ja tehnyt omia rästijuttuja, olisin tehnyt ne viikonloppuna. JOlloin aika olisi yhtälailla ollut pois lapsilta. Meillä ei ole tukiverkkoa jota käyttää arkipäivisin, jotta mä saan tarvittavat jutut tehtyä. Siksi lapsilla on hoitopaikka, jotta me vanhemmat voidaan käydä töissä. Isi taas oli tuona mun vapaapäivänä töissä, joten hänen hoiviinsa en lapsia olisi voinut laittaa.
PoistaMä ymmärrän että jokaisella on oma mielipide ja niiden kertominen on jokaisen oikeus. Asiat vaan voi sanoa myös toisia loukkaamatta tai paheksumatta. Jos sun mielestä se on väärin, on se sun mielipide. Toisella ei ehkä ole muuta mahdollisuutta. Ja ainakin mä tunnen omat lapseni niin hyvin, etteivät he millään nauti kuuden tunnin ostosmaratonista. Jopa he valitsisivat silloin ennemmin päikyn kuin äidin seuran. Jos sulla jokin asia menee tai sujuu jotenkin, ei se kaikilla ole sama. Mäkin tein vuosi sitten jouluostokset lasten kanssa. Tänä vuonna siitä ei olisi tullut mitään.
Mutta jokohan tää asia olisi nyt loppuunkäsitelty? :D
Hyvä kirjoitus Nelli! Olen itse päätöstä vastaan enkä usko sen tuovan säästöjä. Tähän samaan johtopäätökseen on päätynyt jo moni kaupunki, onneksi.
VastaaPoistaMoni ei myöskään taida tietää sitä, että tämän muutoksen myötä lapsiryhmät kasvavat entisestään. Se johtuu ihan laskentatavasta. Puolipäiväinen lapsi lasketaan puolikkaaksi lapseksi suhdelukuja laskettaessa. Osapäiväisiä lapsia (10-15pv/kk tai alle 80t/kk) saa olla yhtä kasvattajaa kohden 13. Omassakin 3-5-vuotiaiden ryhmässä lakimuutos tulee lisäämään lapsiryhmän kokoa ensi syksynä, koska meillä on useita lapsia, joilla on vanhempi kotona eri syistä. Osa tosin saa varmasti byrokratian kautta luvan pidempään hoitopäivään. Mutta byrokratiaan varmaan meneekin se säästöön kuviteltu raha.
Itse oon ajatellut, että jos vanhempi tuo lapsensa vapaapäivänään hoitoon, niin vanhemmalla on silloin varmasti hyvä syy. Perheiden tilanteet on hyvin erilaisia ja jaksaminen erilaista. Sitä on vaikea ymmärtää, että työtön tuo 1-2-vuotiaan hoitoon 8-15. Mutta kuten sanoin, perheiden tilanteet on monenlaisia, eikä minun tarvitsekaan tietää tai ymmärtää.
Hyvää joulua teidän perheelle!!
-tyttöankka
Todella hyvä, kantaaottava teksti. Jään seuraamaan blogiasi!
VastaaPoista