tiistai 5. toukokuuta 2015

Korvatulehduskierre

Meidän lapset sairastuivat ensimmäisiin korvatulehduksiin 6kk ja 8kk ikäisinä. Silloin samassa rytäkässä, kun ensimmäiset flunssatkin sairastettiin. 

Meillä korvatulehdukset oireilivat pitkittyneenä flunssana, kuumeiluna, ärtyneisyytenä ja huonoilla yöunilla. Tai sitten ei millään. Oli niitä kertoja, kun varattiin aika lääkäriin vaan varmuuden vuoksi ja tultiin sieltä kotiin antibioottikuurin kanssa. Molemmilla pojilla on myös puhkaistu tärykalvot. Kasperilla kahdesti ja Rasmuksella kertaalleen. Kummallakin on ollut ilmastointiputket korvissa nyt vuoden ajan. Kasperille ei ole putkienlaiton jälkeen puhjennut tulehdusta kertaakaan, vaikka parit flunssat onkin sairastettu. Rasmuksella korva- tai nielutulehduksia on ollut putkienlaitosta huolimatta viisi vuoden aikana.

Pakko myöntää, että poikien ollessa pieniä mä odotin korvatulehduksia. En siis mitenkään innolla, vaan uskoin vahvasti että ainakin toiselle se kierre tulee. Tästä syystä olin todella herkkä viemään poikia lääkäriin ihan vaan saadakseni varmuuden tulehduttomuudesta. Ja se mun odotus toteutui, sillä erityisesti Rasmuksella tulehdukset äityivät kierteeksi. Kasperilla kyseessä ei ollut niinkään kierre, vaan yksi tulehdus, joka ei helpottanut antibiootilla eikä tärykalvojen puhkaisulla. Lopulta tulehdus oli kehittänyt liimakorvan, johon vain putkienlaitto auttoi.


Me oltiin siitä onnellisessa asemassa, että oltiin otettu pojille jo raskausaikana lapsivakuutus, joka kattoi kaikki yksityislääkärikäynnit. Näinollen ei koskaan jouduttu jonottamaan terveyskeskuksen puhelinpalveluun lääkärinajan toivossa, vaan varasin aina netistä samalle päivälle ajan erikoislääkärille. Mun luotto terveyskeskuslääkäreihin meni sillä yhdellä kerralla, kun päivystyksessä oletettuun korvatulehdukseen määrättiin Amorion-kuuri ilman viljelyä tai näköhavaintoa tulehduksesta. Sitä kuuria me ei koskaan aloitettu, ja hyvä niin. Seuraavana päivänä käytiin yksityisellä tutulla korvalääkärillä, joka totesi että tulehdus on alkanut helpottaa ilman antibiootteja ja hoidoksi riittää kipulääke. 

Me, kuten varmaan kaikki vanhemmat, ei haluttaisi antaa lapsillemme yhtään ylimääräistä antibioottikuuria. Joka ainoa antibioottikuuri kun tuhoaa myös kehon hyvät bakteerit huonojen mukana. Jos lapselleni antibioottikuuri määrätään, halua että se tulee ehdottomasti tarpeeseen, eikä vain varmuuden vuoksi. Tästä syystä me onkin saatettu käydä maanantaina toteamassa korvatulehdus ja varattu aika parin päivän päähän, jolloin tilanne on tarkistettu uudelleen. Jos tulehdus on lähtenyt paranemaan on jätetty kuuri syömättä ja tiputeltu korviin vain antibioottitipat. Jos ei, on otettu Amorion comp -kuuri. Monesti on myös tehty viljely, jossa on varmistettu se oikea antibioottikuuri. Kertaalleen antibiootti on pitänyt keskenkaiken vaihtaa, mutta muuten Amorion comp on aina tehonnut.

Kun lääkäri sitten Rasmuksen ollessa yksitoistakuinen, ehdotti korvienputkitusta kymmenennen todetun korvatulehduksen perään, ei me epäilty hetkeäkään. Antibioottikuureja oltiin silloin syöty jo kuusi, eikä pienen suolisto maitohappobakteereista huolimatta ollut varmasti hyvässä kunnossa! Jo pelkästään antibioottikuurit altistavat uusille tulehduksille, joten meistä oli tärkeämpää saada loppu tulehduksille, kuin syödä niitä kuureja jatkuvasti. Kasper selvisi vain kahdella kuurilla mutta jatkuvan tulehduksen vuoksi, myös hänelle laitettiin putkitusaika samalle päivälle kuin Rasmukselle. Aika saatiin viikon päähän ja meille molemmille vanhemmille kirjoitettiin sairaslomaa. 



Itse putkitusoperaatiohan on hyvin pieni ja helppo. Lasta ei edes nukuteta vaan putket asetetaan "humautuksessa" eli hyvin kevyessä anestesiassa. Kyse ei ole edes leikkauksesta vaan pieni ilmastointiputki asetetaan menemään tärykalvon läpi, jotta korvakäytävä pysyy avoimena eikä korvaan kertyvä lima pääse enää pakkautumaan tärykalvoa vasten ja aiheuttamaan tulehdusta.
"Yleensä kahden ikävuoden jälkeen korvatulehdustaipumus hellittää korvakäytävien kasvun ja sen myötä paremman ilmastoitumisen ja korvien tuuletuksen seurauksena. Korvatulehduksen aiheuttaa usein bakteeri seurauksena pitkittyneelle ylähengitystieinfektiolle. Siinä limakalvojen turvotus ja limaneritys vähentävät korvatorven ilmastointikykyä, mikä edistää nenänielun bakteereiden leviämistä. Bakteerin aiheuttamassa korvatulehduksessa tärykalvo on usein rajusti punoitteleva, pinkeä ja kipeä. Tila vaatii lääkärin arvion perusteella tärykalvon puhkaisun eli parasenteesin, jotta märkäerite saadaan välikorvasta pois. Jos korvatulehdus on rauhallisempi ja vähäoireisempi, voidaan lääkärin harkinnan perusteella harkita tulehduksen hoitamista antibiootilla, joka rauhoittaa tilanteen. " (Lähde)

Putkituksen jälkeen pojat olivat tosi ärtyneitä. Kumpikin oli ihan tokkurainen, eikä mikään tuntunut auttavan. Pikkuhiljaa he rauhoittuivat syliin ja palailivat takaisin tajuihinsa. Nälkä oli kova ja parin tunnin tarkkailuaika vietettiinkin Lääkärikeskus Iten heräämössä syöden ja sylissä istuen. Kävelemään lapsia ei saanut vielä päästää, sillä koordinaatiokyky oli vielä heikko. Kotiinlähtiessä pojat nukahtivat vaunuihin ja nukkuivat neljän tunnin päiväunet. Niiden perään kumpikin oli täysin omaitsensä.

Se niin kovin tutuksi tullut ITEn odotusaulan leikkipaikka..


Putkitusten jälkeen tulehdukset ovat näkyneet pitkittyneenä kuumeiluna ja korvavuotona. Korvista on valunut ruskeaa ja tahmeaa eritettä, joiden perusteella on käyty lääkärissä toteamassa tulehdus. Putket ovat molemmilla pysyneet korvissa yllättävän hyvin, sillä vuosi on nyt putkituksesta kulunut. Putket tulevat itsestään ulos korvakäytävän kasvaessa, eikä niitä välttämättä tarvitse enää laittaa takaisin. Herkästi me edelleen varataan lääkäriaikaa, vaikkei korvista eritettä tulisikaan. Kun pojat eivät vielä osaa kertoa kunnolla korvakivusta, mulle itselleni on helpottavampaa käydä toteamassa tulehdusepäily turhaksi kuin miettiä josko tulehdus aiheuttaa pojille kipua. 

Seuraava korvakontrolliaika me varataan tänne Lahteen, meillä on onneksi oman korvalääkärin antama suositus uudesta lääkäristä, joten ihan hakuammuntana uutta lääkäriä ei tarvitse lähteä etsimään. Ja vakuutuksesta me ei luovuta. Kaikella rakkaudella julkista terveydenhuoltoa kohtaan, mulla ei usko enää riitä siihen, että sieltä saisi tarpeeksi tietävää hoitoa. Me on nyt kahden vuoden aikana haettu vakuutusyhtiöstä lähes 6000 euroa lääkäripalkkiomaksuja takaisin. Pelkkiin labrakäynteihin kun menee helposti pari sataa ja yksi erikoislääkärikäynti kustantaa satasen. Vakuutuksesta me taas on pulitettu tässä kahdessa vuodessa 1400 euroa. Aika winwin-tilanteelta tää musta tuntuu.

Onko teillä korvakierteileviä lapsia?

34 kommenttia:

  1. En nyt ehkä yhden turhan antibioottikuurin takia terveyskeskusta lyttäisi, sitä kuuriahan te periaatteessa lähditte sinne hakemaan, jos pojat ovat yleensäkin noin monta kuuria syönyt.

    Ei niitä mielellään annettaisi, mutta joskus vanhemmat (en siis tarkoita teitä) ovat tyytyväisiä vain kun saavat lähteä kotiin resepti kourassa vaikka lääkäri ei sitä olisi mielellään myöntänytkään.

    Käytän itse sekä kunnallista rttä yksityistä sairaanhoitoa ja kummassakin olen yleensä saanut hyvää palvelua. Yksityiselläkin on eroa menetkö yleislääkärille vai erikoislääkärille,joten tottakai samaa eroa on myös kunnallisessa.

    Toinen on se, että yksityisellä tekevät mieluusti vaikka mitä testejä, erityisesti silloin kun asiakkaalla on vakuutus. Tottakai, koska he saavat niistä rahaa.
    Mutta ei kunnallisella ole varaa tehdä niitä tuhansia turhia testejä, koska ne maksavat ja ne rahat tulevat veronmaksajien palkoista.

    Kyllähän vakuutusten hinnatkin nousevat, jos asiakkaat hakevat sieltä korvauksia enemmän. Vakuutusyhtiöt eivät tee tappiota.

    Kannatan toki vakuutusta pienellä lapsella, mutta tiedän myös usean joka on lopettanut sen maksamisen, kun lapsi on ollut niin vähän kipeä ja hyvää palvelua on saatu myös kunnalliselta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Me lähdettiin hakemaan tietoa siitä, onko lapsella korvissa antibioottikuurin vaativa tulehdus. Tulehdustahan ei päästy toteamaan sillä riittävän hyviä laitteita ei ollut joten varuiksi annettiin antibioottikuuri. :) ja me on nimenomaan pyritty, että kuuri syötäisiin vain silloin kun muuta vaihtoehtoa ei ole. Ja tuoss atilanteessahan selvittiin lopulta vain kipulääkkeillä.

      Ja en mä täysin julkista lyttää, mutta ainakin omien kokemusten valossa en ole tyytyväinen. Ja siitähän mä vain kirjoitan. :) Toisiss akaupungeissa tai kunnissa asiat voi olla ihan toisin.

      En tiedä miten muualla, mutta JOensuussa lääkärille ei julkisella pääse. Terveyskeskuksista tyrkytetään aika sairaanhoitajalle. Päivystyksessä päivystyslääkärit on kandeja tai vasta valmistuneita lisensiaatteja. Eli ei erikoislääkäreitä tai tohtoreita kuten yksityisellä. Ja se mikä pointti meillä yksityisen käytössä on, on se että sieltä voi itse valita sen haluamansa lääkärin. Julkisella se on se joka sattuu olemaan töissä.

      Ja tottakai yksityisellä tehdään mielellään testejä. Mutta mä olen sitä mieltä, että mielummin liikaa testejä lapselle joka ei osaa kertoa mihin sattuu, kuin liian vähän. Moni testi tehdään juuri siksi, että suljetaan jokin sairaus pois.

      Mä olen ihan samaa mieltä siitä, että perusterveen kouluikäisen vakuutuksen voi lopettaa jos kokee sen hyödyttömäksi. Pikkulapset vaan sairastaa niin paljon, etten heiltä sitä lähtisi lakkauttamaan. Mutta turvaahan vakuutuksilla ostetaan, joten kukin tekee ite sen valintansa! :)

      Kiitti kommentista!

      Poista

    2. Olen nyt eri anonyymi kuin tuo eka. Ja heti huomautan, että en ole anonyymi siksi, että en uskaltaisi rekisteröidyllä nimimerkillä kertoa mielipidettäni, joka poikkeaa sinun käsityksestäsi.. Vaan siksi, että en yleensä blogeihin kommentoi, joten minulla ei ole tunnuksia.

      Mutta joka tapauksessa, särähti korvaan tuo sinun kommentti "pikkulapset vaan sairastaa niin paljon..."
      Niin, meidän poika täyttää juuri 1v, eikä ole koskaan ollut kipeä! Ei pienintäkään flunssaa, tms.. Myös lähipiirissä on pari muuta pientä lasta, jotka eivät ole ikinä sairastelleet.. Joten olen tästä täysin eri mieltä!

      Poista
    3. Tuo pikkulapset oli sellainen yleisnimitys. Tarkoitan sillä siis pikkulapsia yleensä, en vain omiani tai muutamaa naapurin tenavaa :) Ja tuon väitteen perustan Duodecimin artikkeliin, jonka mukaan pikkulapset sairastavat KESKIMÄÄRIN 6-10 infektiotautia vuodessa. http://duodecimlehti.fi/web/guest/arkisto?p_p_id=Article_WAR_DL6_Articleportlet&viewType=viewArticle&tunnus=duo92177&_dlehtihaku_view_article_WAR_dlehtihaku_p_auth=
      eli, varmasti yksilöllisiä eroja löytyy, mutta itse yritän puhua miten ne jutut keskimäärin on :) Ja korvatulehdus on hyvin yleinen pienten lasten sairaus, iso osa lapsista sairastaa sen jossain vaiheessa.

      Mutta sulla on oikeus olla erimieltä, niinkuin meillä kaikilla! :)

      Poista
    4. Piti tulla tähänkin vielä kärkkymään ja sanomaan että itsekin sanoin pojan ollessa vielä vähän alle 1v että poju ei sairastele ikinä, kun ei oikeasti ollut sairastanut yhtäkään flunssaa tai korvatulehdusta tai mitään. Meni sitten päiväkotiin 1,2 vuotiaana ja sen jälkeen me ei olla muuta tehtykään kun sairastettu, mahatudit ja kaikki flunssat on nyt käyty läpi. Onhan tietty niitäkin lapsia jotka ei vaan sairastele, sisko oli lapsena ihan samanlainen, mutta se 1 vuoden rajapyykki ei kyllä kerro vielä mitään. :)

      Poista
    5. Nii, päiväkodissa se vastustuskyky viimeistään taidetaan keräillä sairastamalla, jos ei ole aiemmin tullut! :) Meillekin lääkäri sanoi, et parempi sairastaa pienenä itselleen hyvä vastustuskyky, kuin sitten kouluikäisenä saada joka ainoa tauti! :)

      Poista
  2. Ootko tietoinen että ne lääkärit on käyneet saman koulun, olivat ne julkisella tai yksityisellä? Ja yleensä vielä samat lääkärit tekevät molemmissa. Siksi en ymmärrä tuota tiedon puutteeseen vihjailua.
    Olen itsekin vakuutuksen kannalla. Helpoin käydä yksityisellä ja kun meillä vakuutus on vain noin 200e vuoteen, otan siitä ilon irti. Mutta jos olisi mahdollista käydä julkisella, niin kävisin. Toki julkisella terveyskeskuksessa pääsee vain yleensä yleislääkärin vastaanotolle ja yksityisellä pääsee suoraan erikoislääkärille. Kiva blogi, välillä vaan ihmetyttää asenteesi mutta se on ihan normaalia että ihmisten ajatukset eivät aina ole samalla tasolla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oon tietoinen, mutta oletko sä tietoinen ettei julkisella ihan helposti pääse erikoislääkärin pakeille? Kyllä ne on kandeja/lisensiaatteja joiden hoidettavaksi perusterveydenhuollossa päätyy. Erikoislääkärit on vasta siellä erikoissairaanhoidon puolella, johon lähete tarpeen mukaan yksityiseltäkin annetaan. Mä siis sanoisin yksityistä oikotieksi :)

      No, sulla on oikeus ihmetellä mun asennetta, mutta näillä mennään! :)

      Poista
    2. Tietoa löytyy joka asiasta :)

      Poista
  3. Meillä kans esikoinen korvakierteessä, putket olleet korvissa melkein vuoden jotka sinne kuuden tulehduksen jälkeen laitettiin ja nyt on toinen tai kolmas juuri selätetty putkien laittamisen jälkeen. Vakuutus on myös meillä, onneksi! Se helpottaa niin paljon. Säälittää vaan kun tuntuu että jatkuvasti on antibioottikuuri päällä.. :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama juttu! :/
      Onneksi jokainen flunssa parantaa sitä lapsen omaa vastustuskykyä! Toivotaan että ne meillä ja teillä vielä joskus helpottaa! <3

      Poista
  4. Otitteko pojille vauvana sen pneumekokki -rokotteen (kirjoitinkohan nyt oikein tuota :D) ? Joskus olen kuullut kyseisestä rokotteesta, että toisilla se auttaa ettei tule korvatulehduskierteitä yms., mut olen kuullut sit myös päinvastaista että toisilla se on laukaissut pitkät korvatulehdus kierteet.. Ihan mielenkiinnosta vain kysäisen.
    Itsehän olen ollut ku öö aapisenlaidalla koska, meillä on nyt puoltoista vuotias poika ja ainuttakaan korvatulehdusta ei oo ollut kaverilla *ko kop koputtaa puuta*.. Mutta eihän niitä kaikille tulekkaan. Ite otettiin pojalle tuo kyseinen rokote...
    Kiva ollu seurailla blogiasi kun meijän poika tule vähän iässä perässä teidän kaksosia, monesti saanut hyviä vinkkejä tulevaan kun olet kirjoitellu lasten kehityksestä yms.. :) -Tinde

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo! Mekin otettiin! Kai se vaikutus liittyy siihen, että osa korvatulehduksen aiheuttavista bakteereista on pneumokokkeja! :)
      MEillä ei vaan näköjään auttanut rokotuskaan. :/ Lapsilla kai korvan rakenne on niin ahdas, että se kehittää helposti tulehduksen! Tuo alttius sitten vaan ilmeisesti vähenee korvan kasvaessa.

      Kiva että olette selvinneet ilman, ja toivottavasti selviätte jatkossakin! :) Tosi ikävä tauti! :/

      Poista
  5. Tykkään sun blogista ihan mielettömästi :) osaat kertoa mielipiteesi hyvin ja perustella asiat :) jatka samaan tahtiin :)

    VastaaPoista
  6. Mä niin oisin halunnu vastata tohon kysymykseen, että ei oo, mutta onhan meilläkin nyt sitten. Alinalla nyt kolmas kuuri menossa ja Vilman kanssa huomenna aika korvalääkärille. Hope so ei olisi tulehdusta, kun olis jo neidin neljäs antibioottikuuri (tämän vuoden puolella)! Ja luojalle kiitos vakuutuksesta <3 Pitääkin kysyä tuota putkitusasiaa, jos tää meno ei tästä kohta rauhoitu. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pidetään peukkuja ettei olisi! JOo, mä kyllä suosittelen noita putkia! Katkaisi meillä sen kierteen viime kesänä samantien! :)
      Ja onhan putkissa sekin hyöty, että vaikka tulehdus tulisi, niin avonainen putki estää sitä ikävää paineen tunnetta. On siis ilmeisesti aika kivuton toi tulehdus putkien kanssa! :)

      Poista
  7. Jännä, ettei terveyskeskuksessa ollut tarpeeksi hyviä laitteita tulehduksen toteamiseksi, sillä kyllä korvalamppu tarvikkeineen pitäisi aina löytyä. Ihan erikoistumattomatkin lääkärit osaavat kyllä otiitin diagnosoida vaikka monesti on raja-tapauksia ja vasta muutaman päivän päästä näkee millaiseksi tilanne on kehittynyt. Teillä on käynyt varmaan huonoa tuuria, mutta pääasia että asia järjestyi. Amorion compia määrätään yleisesti vasta toissijaisena antibioottina, pyritään aloittamaan pelkällä amoksisilliinilla, joka usein riittääkin. Itse arvostan suuresti julkista terveydenhuoltoa, mutta jokainen saa halutessaan ja kyetessään käyttää yksityisiä tahoja. Molemmista olen kuulut niin hyvää kuin huonoa, enkä itse lähde kumpaakaan lyttämään. Mukava kun kerroit putkituksesta, tästä varmaan moni sai siitä uutta tietoa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä en ole itse lääkäri, joten en nyt omallakokemuksella voi vastata, mutta meidän korvalääkäri sanoi, että korvalampulla näkee vain osan tärykalvoa. Siksi osa antibiooteista määrätään oireisiin. Pienten korvakäytävä on niin ahdas, että koko tärykalvon voi nähdä vain mikroskoopilla, jota ei ainakaan meidän terkkareissa, eikä edes päivystyksissä ole :) Ja varmasti moni osaa sen diagnosoida, mutta kuten tekstissäkin sanoin, meille diagnoosi annettiin ennakkotietojen ja kuumeen vuoksi. Eli mun mielestä väärin perustein.

      Varmaan toi antibioottien toimivuuskin on hyvin yksilöllistä, sillä vaikuttaahan ne vain tiettyy bakteeriin. Amoksisilliini tehoaa vain yhteen bakteeriin kun compissa oli muistaakseni kymmenen. Eli mun mielestä on vähän hölmöä vetää kaksi eri antibioottikuuria vaan koska eka ei ollut riittävän tehokas. Siksi bakteeriviljely, jotta tiedetään tulehduksen aiheuttava bakteeri.

      Hyvät ja huonot puolet on varmasti molemmissa! :)

      Poista
    2. Mutta on tyhmää myös syödä sellasia kuureja jotka ovat laajakirjoisia, ns turhaan koska näistä saattaa seurata resistenssi. Mieluummin minä kokeilen yhdellä suppeampi kirjoisella kun syön laajakirjoisia.

      Poista
    3. Voi ano. Myönnä jo olleesi väärässä. :D
      Syöt siis turhia kuureja mielummin kuin otat varmastitehoavan kuurin? Goodforyou!

      Nelli, ihailen sun tapaa vastata näille idiooteille! On upea huomata ettet sorru tuollaiseen samanlaiseen kuittailuun vaan pidät ylpeästi omasta mielipiteestä kiinni sallien ne muutkin ajattelukannat.

      Ja itse koulutettuna arvostan tätä, että perustelet kantasi kattavasti etkä sillä mututiedolla! Kiitos laadukkaasta blogisisällöstä!

      Poista
    4. Ja meillä on ainakin kokemus ettei perus tk lääkäri välttämättä osaa nähdä/todeta lapsen korvatulehdusta! Näin meille myös sanoi lasten erikoislääkäri, niin valitettavaa kuin se onkin...
      Siksi meillä on vakuutus ja käytetään vain yksityistä ja erikoislääkäriä!

      Poista
    5. Hei, pakko kommentoida tähän, en ole kukaan aikaisempi anonyymi ja minua harmittaakin kun maallikot ovat olevinaan lääketieteen ammattilaisia, ja harvat ammattilaiset viitsii tämän tason keskusteluihin osallistua mutta nyt on pakko ;) Amoxin/Amorion Comp -valmisteissa on amoksisilliinin lisäksi klavulaanihappo joka estää ja hidastaa amoksisilliinin hajoamista.

      Poista
  8. Pakko sanoo että oon sun kanssa samaa mieltä tosta lääkärijutusta, enkä vaan lasten kohdalla. Julkisella puolella on määräilty ties mitä lääkkeitä ja varsinkin antibiootteja ihan liian helposti ja usein. Todella harvoin tehdään mitään kunnon kokeita esim. verikokeita tms. vaan lykätään vaan resepti käteen ja sanotaan että jos ei helpota niin tuu viikon päästä takaisin. Syynähän on varmaan se että julkisen puolen terveydenhuolto on niin täyteen tupattu että yritetään äkkiä vaan hoitaa potilaat alta pois. Käyn nykyään itse yksityisellä työterveyden puolesta, ja poju on käynyt myös koko ikänsä juurikin sen jo raskausaikana otetun vakuutuksen takia, ja homma toimii NIIN paljon paremmin (tosin kyllä niillä hinnoilla oliskin paree toimia :D). Ja kannattaa oikeasti pitää kiinni tosta turhien antibioottikuurien välttämisestä, ja jos niitä joutuu syöttämään niin kunnon probioottikuuri kylkeen. Tiedän ihan kokemuksesta, poikani kummitäti kärsii lapsena syötyjen liiallisten antibioottikuurien aiheuttamasta chronin taudista, jonka ennusteena on tulevaisuudessa joko avanne tai paksusuolen syöpä. Ne pillerit ei ihan oikeesti ole mitään pikkujuttuja vaan pitäisi määrätä vaan ihan pakosta ja kun tulehdus on oikeasti todettu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niimpä! TUntuu että ajatellaan antibioottikuurin olevan se oikotie onneen, vaikkei niin tosiaan ole! :)
      Tuo on tosiaan aika hurjaa! Mä en edes tiennyt antibioottikuurien haitoista, ennen kuin siitä meille ekan kerran korvalääkäri kertoi. :S

      Ja korvatulehduksistakin iso osa menee ohi ilman antibioottikuuria, eli noissa saisi olla muutenkin vähän tarkempi..

      Kiitti kun jaoit oman kokemuksesi! :) <3

      Poista
  9. Meillä ei ole ollut korvatulehdusta, mutta A-muru tujautettiin hampaan poiston yhteydessä ja herätessään hän oli myös todella kiukkuinen ja huusi hysteerisenä. Se oli kamalaa katsottavaa.
    Itsekin välttelen antibioottia viimeiseen asti. Tähän mennessä kuuritta selvitty, koputan puuta varoiksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi! Toivottavasti vältytte jatkossakin! Tosi ikävä tauti :/

      Poista
  10. Hei! Harmi, että teidän pojat ovat sairastaneet noin paljon. Me emme ottaneet vakuutusta meidän pojalle, eikä harmita yhtään. Poika on ihan samanikäinen kuin teidän pojat, eikä meillä ole ollut kuin kaksi korvatulehdusta. Yksi 6kk ja sitten toinen viime syksynä. Julkinen on pelittänyt hyvin, ja olen hyvin tyytyväinen. Ainoastaan matkarokotukset haimme yksityiseltä, kun tuli kiire aikataulu. En osaa ottaa kantaa julkisen terveydenhuollon henkilökunnan pätevyyteen. Olen huomannut, että lähes poikkeuksetta ovat ulkomaalaisia. Sekään ei minua haittaa ollenkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on :/ Onneksi ollaan vältytty kuitenkin vakavammilta jutuilta. Onhan korvatulehdukset kuitenki aika pikkujuttuja moniin muihin verrattuna! :)

      Hyvä että teillä julkinen toimii! On varmaan vähän kaupungista kiinnikin! Mä en tiedä miten Lahdessa, kun ei olla täällä vielä jouduttu kokeilemaan! :)

      Ulkomaalaisuus ei tosiaan ole mikään ongelma. Paitsi sitten, jos puheesta ei sen vuoksi saa selvää. Meidän tuo korvalääkärikin oli venäläinen, enkä kyllä parempaa lääkäriä ole vielä tavannut! :)

      Poista
  11. http://nuorenamammaksi2011.blogspot.fi/2015/01/leevin-sairaala-kaynnit.html

    Tuolla mun pienen miehen kokemukset kahdesta putkituksesta. Viimeisen putkituksen jälkeen oli viime vuonna joulun alla paha tulehdus, korvasta vuosi hirveesti mömmöö. :/ Saatiin jotain vahvaa lääkettä, 3pv kuuri vaan ja lääkäri sanoi että sitä lääkettä he ei ihan kelle tahansa määrää... :)

    VastaaPoista
  12. amorion comp/amoxcillini comp sisältää amoxsilliinin lisäksi klavulaanihappoa joka tehostaa itse antibiootin vaikutusta. ja korvatulehdusta todettaessa ei riitä pelkkä tärykalvon näkeminen, minkä värinen se on tai liikkuuko normaalisti, on osattava katsoa myös tärykalvon taakse. ja sinne näkee paremmin mikroskoopilla. jos lapsi itkee, tärykalvo voi olla punainen jo siitä, eikä korvassa ole tulehdusta. Kun taas normaalin värisen tärykalvon takana voi olla märkää.

    VastaaPoista
  13. Hei!
    Tätä keskustelua on ollut mielenkiintoinen seurata näin tk-lääkärin silmin. Korvatulehduksen diagnosoiminen on vaikeaa, varsinkin jos lapsi itkee ja rimpuilee ja korvissa on paljon vaikkua. Monesti löydös on raja-arvoinen ja ihanteellista olisi, jos tilannetta voisi seurailla parin päivän välein, jotta näkisi, lähteekö tilanne helpottamaan ilman antibiottia vai paheneeko. Tähän ei kuitenkaan julkisella puolella ole resursseja. Suurin osa vanhemmista ei halua tulla parin päivän päästä uudestaan jonottamaan päivystykseen kolmeksi tunniksi korvien tarkastamisen vuoksi. Resurssipula hankaloittaa julkisen puolen toimintaa, kun vapaita aikoja ei ole antaa. Toivottavasti soteuudistus tuo tähän jotain tolkkua.

    Kun tyttäremme itse sairasti ensimmäisen otiitin reilun vuoden ikäisenä, valitsimme pelkän amoksisilliinin antibiootiksi. Tämä siksi, että laajakirjoisempi antibiootti varmemmin sekoittaa vatsan toiminnan ja yleisesti laajakirjoisempien antiboottien käyttö aiheuttaa antibioottiresistenttiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon ammattilaismielipiteestä!
      Toi seuraamisen mahdottomuus on juuri tosi harmi tklla! Ja juuri se, ettei lääkärille saa varattua ainakaan täällä aikaa :/ Ei oikein jää mahdollisuudeksi kuin mennä yksityiselle.

      Poista

Kiitos kommentistasi!