keskiviikko 20. toukokuuta 2015

Oooops ! Missä kunnossa ovat sinun lantionpohjalihaksesi ?

Muista treenata lantionpohjalihaksiasi. Varmaan tuttu virsi aika monelle, erityisesti sieltä äitiysneuvolasta ja synnäriltä. No, treenaatko? 


Aika moni taitaa jättää treenit tekemättä. Moni myös kokee niitä Ooops!-hetkiä jokapäiväisessä arjessa. Ja moni ajattelee, että teen niitä treenejä sitten joskus myöhemmin.
Sain jokunen viikko sitten Blogiringiltä hieman erikoisemman kampanjakyselyn. Aluksi reaktio oli hihittelyä, no eikai nyt sentään! Mitäs sanottavaa mulla virtsankarkailusta on?! Mutta sitten totesin, että miksei! Onhan mulla. Ja vielä aika paljonkin! Lisäksi mun lukijoista ihan varmasti löytyy useampikin ooooops!-hetkistä kärsivä.

Jos pystyt hyppimään, aivastamaan, nauramaan ja yskimään ilman Oooops!-hetkiä, niin ei huolta! Silloin lihaksesi ovat varmasti hyvässä kunnossa. Mutta älä nyt silti hyvä ihminen lopeta niitä treenejä! Mikään lihaskunto ei pysy kunnossa ilman kunnollista treeniä. Jos taas välttelet aivasteluja ja trampoliinilla hyppimistä viimeiseen asti lirahdusten pelossa, kannattaa tutustua uuteen Tenan nuorille naisille suunnattuun lights by Tena -mallistoon! Tena on nyt lanseerannut ihan uuden malliston, jonka pikkuhousunsuojat on tarkoitettu lievään virtsankarkailuun. Eli erityisesti nuorille, juuri synnyttäneille naisille! Mun oma mielikuva Tenasta on se vanha sininen muovipussukka, joka ei nyt varsinaisesti houkuttele ostamaan. Mutta uuden lanseerauksen myötä, paketit ovatkin tosi fressejä ja kauniita! Sujahtaisivat helposti ainakin mun ostoskoriin!


Mä itse kuulun niihin onnellisiin, jotka ei ole koskaan kokeneet virtsankarkailua. Eniten kiitän tästä geenejä, monipuolista liikuntaa ja valveutunutta neuvolantätiä, joka jaksoi muistutella mua treenistä jo heti ensimmäisistä käynneistä alkaen. Virtsankarkailu liitetään monesti vaihdevuosiin ja selvästi vanhempiin naisiin. Totuus on, että myös nuoret, raskaana olevat ja vastasynnyttäneet naiset kärsivät virtsankarkailusta. Koko sana on melkoinen tabu ja usein se saakin aikaan juuri sen reaktion mikä itsellekin ensin tuli. Hihittely.


Nyt kaikki naiset, mä haastan teidät treenaamaan! Lantionpohjalihastreeni on ehkä helpoin treeni ikinä, sillä sitä voi tehdä missä vaan, milloin vaan ja melkein miten kauan vaan! Hyödyt siitä itse, eikä puolisokaan varmasti pistä pahakseen! Jännitä lantionpohjan lihakset, pidä niitä jännittyneenä hetki ja rentouta. Sitten uusiksi. Jos et tiedä mistä lantionpohjalihaksesi löytyvät, kannattaa kysellä neuvoja vaikka neuvolasta. Helpoin vinkki on kuitenkin se, että ne on ne lihakset jotka jännität pidättäessäsi.


Oikotietä onneen ei tässäkään ole, vaan lantionpohjalihakset palautuvat ja vahvistuvat pikkuhiljaa. Jos nyt jaksat jännittää lihaksia sekuntin, parin viikon päästä jaksat jo tuplasti tai triplasti sen! Huiput treenivinkit löytyvät täältä, mutta haluan jakaa teille myös vinkit siihen, milloin itse treenaan lantionpohjalihaksiani. Harvoin niitä tulee treenattua suunnitellusti. Lihakset vahvistuvat helposti muun urheilun sivussa, kunhan muistaa pitää koko korsetin tuettuna ja ryhdikkäänä. Erityisesti vatsalihaksia ja kyykkyjä treenatessa, on hyvä muistaa jännittää myös lantionpohja. Mahaa sisäänvetäessä voi hyvin samalla jännittää myös lantionpohjalihakset, jolloin maha pienenee silmissä ;) Autolla ajaessa treeni on myös helppo tehdä. Kuvittele ajaessasi hyppiväsi katulampusta toiseen. Jännitä lantionpohja ja pakarat ja huristelusta huolimatta saat myös tehokasta hyötyliikuntaa!


Blogirinki
Yhteistyössä TENA

10 kommenttia:

 1. Kiva ku kirjotat tällasesta tärkeestä mutta niin helposti unohtuvasta aiheesta! Ps.linkki ei toiminu ainakaan minulla puhelimella :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koitapa uudestaan! Korjasin sen niin pitäs toimia! Se linkki oli tullut tuohon vain toiseen sanaan! :)

   Poista
 2. Tärkeä aihe! :) Ja varmasti aihe, josta ei mammabloggaajat kehtaa kirjoittaa, vaikka saattaisi olla todella hyvää vertaistukea joillekin lukijoille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nii, varmaan asia joka on niin tabu, että kukaan ei tule maininneeksi sitä, vaikka varmaan moni vaivasta kärsiikin!

   Poista
 3. Mäkin teen treeniä autoa ajaessa. :D Esikoisen jälkeen mies toimi hyvänä muistuttajana kun joka päivä kyseli olenko muistanut tehdä treeniä. Mikä lie ollut taka-ajatuksena. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei jee! Joku muukin! Mun mies nauroin kun joskus kerroin sille, mut onneksi joku muukin tekee tota! :D
   Hihih, miehet ;) Mutta toisaalta, kukapa sitä nyt haluaisikaan soutaa myötätuuleen... :D

   Poista
 4. Mä työskentelen fysioterapeuttina ja työhöni kuuluu vastaanottaa asiakkaita joilla on virtsankarkailua. Synnyttäneiden kohdalla karkailussa on myös monta kertaa vaikuttavana tekijänä liian aikaisin liian rajua liikuntaa harrastaminen. Hormonitoiminta saattaa olla "raskaus ja imetys" moodilla vielä vuoden ajan imetyksen lopettamisen jälkeen ja lantionpohjanlihasten palautuminen raskaudesta ja synnytyksestä vie aikaa ja jos liian rajua liikuntaa harrastaa liian aikaisin voi lantionpohjanlihaksiin saada pysyviä toimintahäiriöitä.
  Usein jälkitarkastuksessa (3kk) lääkäri neuvolassa sanoo että kaikki kunnossa lenkille saa mennä on ihan väärä neuvo monen kohdalla. Itsekin saman lauseen kuulin mutta vasta 10 kk synnytyksestä tunsin että alakerran lihakset oikeasti toimivat niin kuin niiden pitäisi vaikka karkailua ei ollutkaan. Mun viesti siis tähän on että maltti on valttia, raskauskiloja voi tiputella reippailla kävelylenkeillä ja menkää ammattilaisen vastaanotolle (fysioterapia) jos tuntuu että kotiharjoittelu ei toimi, takana voi ollakin ylijännitystila lantionpohjanlihaksissa joka johtuu lantion alueen muiden lihasten heikkouksista ja kireyksistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti paljon viestistäsi!
   Mulla taidettiin neuvolass atarkistaa puristusvoima, mut en tiiä onko se kaikkialla tapana.. Ehdottomasti tuota pitäisi painottaa enenmmän!

   Fysioterapia käynti kaikille synnytyksen jälkeen voisi olla aika hyvä juttu!

   Poista
 5. Hyvä! Nyt kyllä kirjoitit todella tärkeästä aiheesta! Virtsankarkailu ei tosiaankaan ole pelkästään mummoikäisten vaiva, vaan sitä voi olla nuorilla aktiiviurheilijoillakin, toki toisilla voi olla esim. yliaktiivisesta rakosta johtuvaa ym. Lantionpohjajumpalla voi ennaltaehkäistä myös laskeumavaivoja. Eli ottakaa Nellin jumppahaaste vastaan siskot ja toki myös veljetkin, koska miestenkin kannattaa jumpata lantionpohjalihaksiaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Sinäpä sen sanoit!
   Näistä jutuista puhutaan ihan liian vähän!
   Pitääkin muistutella myös omaa miestä!

   Poista

Kiitos kommentistasi!