torstai 22. tammikuuta 2015

Pakkaspäivä = siivouspäivä

Hrr.. täällä idässä aurinko paistaa ja lämpömittari näyttää ulkona lähelle kolmeakymmentä pakkasastetta! Jätettiin suosiolla poikien kanssa aamun ulkoilut väliin ja heitettiin matot ja petivaatteet vaan pihalle. Vihaan kovia pakkasia, mutta siivouksessa ne on kyllä käteviä! Matot ja peitot vaan päiväksi pihalle ja kotiin tulee raikas tuoksu. Lisäksi joka ainoa pölypunkki takuuvarmasti kuolee tuonne kylmään!


Kun matot ovat ulkona, saa lattiatkin paremmin pestyä. Meillä pestään lattiat kunnolla suunnilleen kerran kuukaudessa ja viikottain vaan pyyhitään nihkeällä pahimmat liat ja pölyt. Tai tuntuu ettei nykyään pölyä ehdi edes kertyä, varsinkaan olohuoneeseen, sillä imuria täytyy näyttää siellä vähintään jokatoinen päivä. Makuuhuoneet imuroidaan sitten vaan kerran tai pari viikkoon.

Siivotessa mulla on kaksi TODELLA innokasta apulaista. Käsi ojossa molemmat odottelevat omaa imurointivuoroa ja huomatessaan äidin hakevan kaapista mopin, hakevat he pikapikaa myös omansa. Yhdessä sitten pyyhitään liat kaappien ja sohvan alta. Säilyyhän tämä siivousinnostus myös teini-ikään?

Oli muuten ihan hillitöntä, juosta sohvaa päästä päähän, kun siinä ei ollutkaan sohvatyynyjä! :D

Pölyt pyyhitään myös yhdessä. Pojille omat rätit käteen, ja pinnat puhtaiksi! (sininen on muuten heidän suosikkiliina, pakko oli hankkia myös toinen samanlainen, jotta vältyttiin siltä jatkuvalta huudolta!) Mä itse vihaan siivouksessa kaikkein eniten pölyjen pyyhkimistä ja jätän sen mieluiten viikonloppuun, jotta Henkka voi tehdä sen. Tosin nykyään Henkkakaan ei saa pyyhkiä pölyjä, sillä heti kun rätin ja suihkepullon kaivaa esiin, Kasper on kärppänä paikalla.

Muuten siivoan kodin poikien kanssa, välillä sujuvammin ja toisinaan sitten kiukun ja huudon kera, mutta kylppärin ja vessan pesen päiväuniaikaan tai viikonloppuna. Märkätiloissa pesen pinnat mielummin kunnon myrkyillä, eikä aina ehdi vahtia etteivät pojat nuole vastapestyjä lattioita tai kaivele vessaharjalla kaapinalusia.

Pikasiivouksen pelastajia ovat ehdottomasti puolillaan olevat lipaston laatikot, tyhjennetty astianpesukone, kertakäyttöiset siivousliinat, sekä Viledan suihkemoppi. Lipaston laatikoihin saa nopeasti nosteltua tasoilla olevat ylimääräiset tavarat ja tyhjään astianpesukoneeseen saa työnnettyä pöydillä lojuvat tiskit. Kertakäyttöisillä siivousliinoilla taas pinnoilta saa nopeasti pyyhkäistyä pölyt ja koti tuoksuu vastapestyltä. Ja mitä tulee tuohon suihkemoppiin, en vaan selviäisi enää ilman! On niin helppoa, kun koko moppia ei tarvitse kastella vaan varressa olevasta säiliostä voi suihkia vettä suoraan pesua tarvitseviin kohtiin ja pyyhkiä ne mopilla kuiviksi.Saunan siivous on Henkan homma. Lauteille levitetään parafiini pari kertaa vuoteen ja lattiat ja lauteet pestään yhtä usein. Kaapit ja laatikot ovat taas mun valtakuntaa ja niitä siivoilen vähän ehtimisen mukaan. Pölyt vaatekaapeista tulee pyyhittyä ihan liian harvoin, vain pari kertaa vuoteen. Listat pyyhin ennen poikia melkein viikottain, nyt hyvä kun kerran kuukaudessa tulee pyyhittyä ne näkyvimmät pölyt.. Vessan lattioita saa taas olla välillä pesämässä päivittäin, pojat ovat vähän turhan innokkaita kaatamaan pissat potasta pönttöön. Ei se aina osu. :D

Astianpesukoneen tyhjentämisessä pojista on tullut aika taitavia. Kumpikin tietää mihin laatikkoon laitetaan haarukat, missä kauhat ja minne kattilat työnnetään. Astianpesukonetta ei voi nykyään jättää auki jos sisällä on likaisia astioita, sillä nekin päätyvät laatikoihin pikkuapulaisten toimesta.

Petivaatteet vaihdetaan n. kolmen viikon välein talviaikaan ja kesäisin lähes viikottain. Pyykkiäkin pestään viitisen koneellista viikossa. Uuni ja jääkaappi taas pestään kolme tai neljä kertaa vuodessa. Usemmin jos tarve vaatii, mutta aika laiska oon kyllä molempien suhteen..

22 kommenttia:

 1. Apua, jos pari kertaa vuodessa vaatekaappien pyyhintä ja neljä kertaa vuodessa uunin pesu on harvoin, mitä mun siivous onkaan!? :D Hirveetä, en taida olla kertaakaan pessyt tässä kämpässä uunia... 1,5v asuttu täällä. Pitäiskö mun tsempata vähän? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D kukin tyylillään! Meillä kun on ihan uusi asunto, niin rima siivouksessakin on ollut aika korkealla! :D

   Poista
 2. Ihania pikkuapulaisia teillä! Toivotaan että innostus säilyy ;).

  Isabella

  VastaaPoista
 3. Hui, teillähän on kylmä! Meillä on tänään ollut -15 ja ollaan pojan kanssa ulkoiltukin pulkkaillen. Meillä on tällä hetkellä kyllä todella sotkuista, kun en oikein pysty liitoskipujen ja supistuksien kanssa imuroimaan ja muutenkin tuntuu olevan veto poissa. Ja tavaraa on nyt joka puolella, kun yksi huone on rempassa. :D Mutta on kyllä hyvä pakkanen tuulettaa tavarat! Pitäisi pakastinkin sulattaa joku päivä kun pakkanen on kova. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On! Ei olla pariinpäivään ulkoiltu ollenkaan! :D
   noi liitoskivut on kyllä kauheita! Eikä kannata paineita siivouksesta ottaakaan! Siivoaa sitten kun pystyy ja ehtii!

   Poista
 4. Mäkin vein just peitot ja tyynyt ulos pakkaseen tuulettumaan :) Mutta muuten en oo kyllä noin ahkera siivoamaan kuin sä! :D En edes tiedä milloin viimeksi oon jotain listojen pölyjä pyyhkinyt... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla tää menee vähän kausittain! :D Välillä inspis on kova, sit välillä ei niin.. :D

   Poista
 5. Meillä samanikäinen poika ja on (vielä) yhtä reipas siivooja. Vie aina likaiset pyykit pyykkikoneeseen ja astiat altaaseen :')
  Miten pystytte että pesette noin vähän pyykkiä viikossa?:o me pestään 2-3 koneellista päivässä ja meitäkin on 4 :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana apulainen teillä! Toivotaan et innostus kestää vielä kauan! ;)
   En mä tiiä! :D Mä luulin et meillä tulee paljon pyykkiä! Olihan toi arvio, mut en usko et kovin kauas siitä menee.. Meillä on 8kg kone, voisko johtua siitä? :D

   Poista
 6. Aika hillittömät apulaiset sulla <3

  VastaaPoista
 7. Mielenkiintoista luke blogeista miten erilailla ihmiset siivoavat kotejaan. Kaikilla on oma tyyli ja siistiä tulee silti! :)
  En tiedä mitään niin ihanaa kuin kunnon pakkassään raikastamat matot, tyynyt ja petivaatteet!

  VastaaPoista
 8. Pakkanen on tosiaan ihan paras siivouspäivänä! Mulla on huomenna siivouspäivä, nykyisin oon pitänyt perjantaisin. Yritän kans tehdä päivällä kaiken niin jää sitten viikonloppu köllöttelyyn (ketä yritän huijata, joka päivä meillä saa siivota:D). Sitä ihmettelen miten pärjäätte vaan viidellä koneellisella viikossa, meillä pestään vähintään yks koneellinen päivässä :S

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. HAhah, mulla on välillä ikävä sitä, kun ei ollut lapsia ja oikeesti vaan oli se yksi siivouspäivä viikossa :D

   En mä kans enää ymmärrä, kun niin moni on sitä kyselly.. Mun pitää joskus ihan oikeasti laskea, pitääkö toi arvio paikkaansa! :D Meillä on 8kg kone, niin voisiko se olla syy? Pesen aina tosi täysiä koneellisia.

   Poista
 9. Vitsi mäkin haluan kunnon pakkaset etelään, että saisin kaikki petivaatteet ulos! Ihanaa kun on pikku apureina pojat teillä siivoamassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä ihaninta pakkasissa! Muuta kivaa niissä ei sitten olekaan! :D

   Poista
 10. Laiska?! Oot kyllä hurjan ahkera siivoomaan, esim. listoja en pyyhi varmaan ikinä ja muuki siivous jää siihen, kun liika sotku ärsyttää jo liikaa... :p

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Meistä on moneksi! Ois ihana olla olematta näin neuroottinen! Vapaa päivät olisi paaaljon rennompia!

   Poista
 11. Hei, mikä se olikaan se hyvä Viledan (?) aine, jolla sai hinkattua kylppärin pinttyneet kalkkisaostumat/roiskeet lasiovista ym.? Sun siivouspostaukset on aina niin inspiroivia.

  Tyttöankka

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikkein paras on mun mielestä taikasieni! Mut jos sitä ainetta meinaat niin se oli Magical! Siihen ei lika tartu enää yhtä hyvin kun aiemmin! :) Eli mun vinkki on eka taikasienellä, ja sitten pyyhitään tolla magicalilla! :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!