sunnuntai 28. tammikuuta 2018

Sormiruokailijan parhaat

Meidän melkein kymppikuinen Justus on syönyt nyt kuukauden verran pääasiassa itse. Puuro on oikeastaan ainoa ruoka jota hänelle vielä syötetään, sillä sen kanssa sotku on niin infernaalista, ettei mulla millään riitä hermot tai aika siivoamiseen. Mutta muita sapuskoja Justus syö jo aika hienosti itse.


Toimittiin Justuksen kohdalla aika samoin kuin isojenkin vauva-aikana, eli sormiruokailut aloitettiin vasta siinö vaiheessa, kun vauva alkoi itse istua kunnolla ja kiinnostua ruuasta niin, että se kulkeutui pääasiass asuuhun. Maistelut aloitettiin kaikkien meidän lasten kohdalla soseilla, joista sitten pikkuhiljaa siirryttiin itse syömiseen. Isojen poikien kohdalla vaihto oli siinä kymmenen kuukauden kohdilla, Justuksella nyt pari kuukautta aiemmin. 

Mä en voi oikein kutsua itseäni kovinkaan fanaattiseksi sormiruokailun puolestapuhujaksi, mutta koen silti siinä olevan paljon hyötyjä. Itse syömällä vauva valitsee itse mitä syö ja missä järjestyksessä. Hän saa itse käsin tutustua ruokaan ja pääsee kokeilemaan miltä se tuntuu. Justuskin puristelee ja pyörittelee vielä paljon ruokaa käsissään, ja aikamoinen sotkuhan ruokailun päätyttyä on, varsinkin lattialla. Mutta nyt yhden lapsen kanssa tuntuu, ettei sotku ihan mahdoton ole. 

Justus syö aikalailla samoja ruokia kuin me, vähän vaan tuunattuna hänelle sopivammaksi. Olen testaillut aika paljon Simppelin Sormiruokakeittiön ohjeita ja sieltä on löytynyt muutamat meille sopivat, joita teen isommat satsit niille päiville, kun omista ruuista ei oikein Justukselle voi antaa. Kanapötköt, kasvispihvit ja makaronit ovat Justuksen lemppareita. Banaani ja avokado samaten, perunasta hän ei taas pidä yhtään.


Sormiruokailua tukemaan on hankittu Justukselle muutamia välineitä. Isojen vauva-aikana huomattiin jo toiset tarvikkeet toisia hyödyllisemmiksi meillä ja jokunen uutuuskin on saapunut markkinoille sitten isojen vauva-ajan.

Ikean Antilop syöttötuoli on ehkä kaikkein paras sormiruokailijan tuoli mitä on. Ainoa huono puoli siinä on tuo vauvan eteen tuleva aukko, sinne kun putoilee ruokaa ihan jatkuvasti. Tällä hetkellä meidän keittiössä on kaksi syöttötuolia, koska tila aon sen verran hyvin. Tuo Ikea on niihin hetkiin kun Justus syö itsekseen ja yksin, silloin hän viihtyy paremmin kun näkee tuolistaan keittiön puolelle. Tripptrapp meillä oli jo isoilla ja tuo kuvissakin näkyvä on Rasmuksen vanha. Tykkäsin tuosta niin kovin, että oli aika selvää että se tulee Justuksellekin. Tripptrapissa vaan se puhdistus on niin helvetillistä, että ison sotkun ruuat Justus syö ihan suosiolla Ikean tuolissa.


Isoilla meillä oli table trayt tuoleissa, mutta mä en tykännyt niistä yhtään. Ne oli liian isot ja värjääntyivät ihan heti. Testattiin myös Stokken oma tray, mutta myöskään sitä ei koettu kovin hyväksi. Tai oli se toimiva, mutta koska ikean tuoliss aon jo pöytä, tuntui kaksi pöydällistä turhalta. Pitkään Justus oli vaan tuon mini matin kanssa pöydän ääressä, mutta kun vauva alkoi hakata pöytää lusikoilla, oli pakko keksiä pikaisesti joku suoja. Mun ystävä kehui table topia, ja ostinkin sen jokin aika sitten fb-kirpulta. Tällä käytöllä se on ollut ihan huippu! Onhan se iso, mutta hyvä niin, sillä ruokia voi rauhassa levitellä. Siinä on kourukin, joten mahdollisesti kaatuvat juomat pysyvät sen sisällä.

Astioiden suosikkeja on nuo Baby Björnin lautaset. Justus sai ne joululahjaksi ja oon tykännyt niistä ihan valtavasti. Ne pysyy hyvin pöytää vasten kun vauva ei saa niistä kunnolla otetta ja niistä on helppo sormin napsia ruokia. Nyrkilläkin mahtuu kouraisemaan, vaikkakin Justus on nyt jo selvästi siirtymässä pinsettiotteeseen. Vähän kömpelösti vielä, mutta melkein se tulee!

Mini mat oli mulle ihan uusi tuote, törmättiin niihin vaunujen ostosreissulla Vaunuaittaan ja ostettiin sieltä meille kokeiluun. Tuo on kyllä ihan loistotuote, vauva ei nimittäin itse saa sitä irti pöydästä heittääkseen lattialla. Ruuat saa aseteltua siihen hauskasti ja ne on pikkusormin helppo napsia siitä suuhun.

Pillimukia meillä ei vielä ole, mutta ajatuksissa oli hankkia se tavallisten nokkamukien tilalle. Luin, että tuo olisi hyvä imetetyille vauvoille, tiedä sitten. Vai pitäisiköhän vaan hörpyttää suoraan mukista?


4 kommenttia:

  1. Kannattaa hörpyttää mukista, pääsee helpommalla :)

    VastaaPoista
  2. Minun mielestäni useamman lapsen kanssa tuo hörppyyttäminen vie liian paljon aikaa, minä itsekin kun haluan syödä yhtä aikaa enkä vaan auttaa lapsia. Me ollaan käytetty ihan vaan halppisnokkamukeja. Niillä osaa alta vuosikaskin jo juoda itse, mutta kupin kaatuminen ei aiheuta kamalaa sotkua. Ollaan koiteltu niitä venttiilillisiäkin, mutta vaikka niillä säästyykin vielä paremmin sotkuilta eivät ne kuitenkaan opeta että kuppeja ei saa ravistella eikä kipata. Pillimukihin meillä on, mutta sitä käytetään vaan ulkona retkillä, säästää siellä paremmin märiltä rinnuksilta. En viitsi käyttää sitä pillimukia arjessa sillä sen hygienisenä pitäminen vaatii enemmän työtä.

    VastaaPoista
  3. Meillä on pehmeä nokkainen NUK. Olen todennut sen hyväksi kaikilla. Mukiin on siirrytty aikalailla reilu 1v iässä. Ei hammasongelmia tai muutakaan.

    VastaaPoista
  4. Kuvan pillimuki löytyy meiltä ja juurikin imetetty vauva hoksasi heti idean 9kuisena. Toimiva ainakin meillä.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!