keskiviikko 23. syyskuuta 2015

Siivouspäivä

Meillä, niinkuin varmaan jokaisessa lapsiperheessä, siivotaan vähän joka päivä. Mä olen kokenut helpoimmaksi tän tyylin, sillä silloin ei yhdelle päivälle kasaannu kaikki. Siitä huolimatta meillä on myös siivouspäivä, jolloin sitten siivotaan vähän paremmin. Viime vuosina se on vakiintunut perjantaiksi, siistissä kodissa on aina kivempi aloittaa viikonloppu!

Imuroida meillä saisi joka päivä. Makuuhuoneet imuroin kuitenkin vaan kahdesti, yleensä tiistaisin sekä silloin siivouspäivänä. Keittiö ja olohuone tulee kuitenkin imuroitua melkein päivittäin, en vaan tajua miten tuota murua ja hiekkaa kulkeutuu ihan joka paikkaan! 


Pölyt pyyhitään torstaisin ja silloin pyyhin myös meidän peiliovet. Peiliovet on oikeasti ihan vikatikki lapsiperheessä, ja voitte uskoa että olen ihan vaan paristi kironnut nuo meidänkin.. Toisaalta peileistä tulee niin paljon lisää tilantuntua, että taitaa ne päätyä kuitenkin seuraavaankin kotiin. Mutta voi että kun vihaan sitä lasien jynssäämistä!

Keskiviikkoisin pestään vessa ja jokatoinen viikko kylpyhuone. Kylpyhuonesiivouksessa olen laiskistunut ihan kamalasti, vuokra-asunnon pinttyneitä seiniä ei ole kovin motivoivaa siivota! Maanantai taas on ollut perinteisesti pyykkipäivä, tosin nykyään tuntuu että konekin pyörii jokatoinen päivä! Maanantaina kuitenkin pyörivät ainakin liinavaatteet, joten pyykkimäärä on muita päiviä suurempi silloin.Niin, ja perjantaisin vaihtuu myös parin viikon välein petivaatteet. Viikottain tuuletan peitot ja tyynyt ja helteiden aikaan myös petivaatteet vaihtuivat viikottain. Kahden viikon välein uusien lakanoiden vaihto, on kuitenkin se perussykli. 

Siivouspäiväperjantaisin siis imuroidaan ja pyyhitään lattiat. Kunnon lattioiden pesusta olen luopunut oikeastaan kokonaan, sillä pelkään niin parkettien turpoamista! Viledalta saatu moppi, jota blogissa ja instassakin monesti olen hehkuttanut, onkin ihan huippuväline parkettipesuihin! Vettä suihkaistaan juuri se sopiva määrä mopin eteen ja sitten vaan pyyhitään. Perusmopeissa on niin ärsyttävää se moppiosan uudelleenkastelu! Tässä mopissa sitä ei tarvitse tehdä lainkaan. Tarvittaessa vettä voi suihkia myös enemmän, jos lattiasta löytyy pinttynyttä likaa. Ihan huipputuote, jota ilman en vaan voisi enää elää. Jos saisin valita vain kolme siivousvälinettä joilla siivota koko koti, olisi tämä ehdottomasti yksi niistä!Siivousaineita käytetään aika maltillisesti, mutta kuvan neljä tuotetta ovat varmaan kovimmalla käytöllä. Pinnat pyyhkäistään limentuoksuisella kiiltolla, mopin sisään kaadan tilkan lattiapesu kiiltoa, peilit puhdistuu parhaiten Cifillä ja keittiön sekä ruokapöydän pyyhintään käytän Ajaxia. Tuoksut monesti on näissä mulle se juttu, erityisesti tuon lattiapesuaineen tuoksu on se ainoa oikea puhtaan kodin tuoksu!

Mun mielestä on ihanaa kun joka paikalle on oma puhdistusaineensa, rättinsä ja tuotteensa. Siksi meidän siivouskaappi pursuukin jos jonkinmoista ainetta, aina parafiiniöljystä wc-pesuaineeseen. Kempparihyllyt on mulle unelmien täyttymys, ja niiden edessä voisin viettää aikaa vaikka kuinka. Tällä hetkellä haaveilenkin siivouskaapin siivoamisesta ja ajantasalle päivittämisestä. MOni tuote ja purkki alkaa nimittäin olla aika tyhjillään!


Mun ehdottomat siivouksen luottotuotteet ovat mikrokuituliinat sekä ihmesieni. Ihmesieni on oikeasti niin nimensäveroinen, sillä puhdistuu ihan kaikki. Se on paras tuote tummuneille saappaille, sekä kahvin tummentamalle lavuaarille. Sillä puhdistuvat nahkatuolit, kylpyhuoneen kaakelit sekä suihkuseinät. Ja avuksi tarvitaan vaan vettä. Ihan huippuhuippu hyvä tuote! Mikään muu ei oikeasti puhdista vaikka saappaita niin hyvin kuin ihmesieni!

Toinen pelastus on universal stone, joka tepsii hyvin samankaltaisiin haastaviin siivouskohteisiin kuin ihmesieni. Universal stone vaan on vähän työläämpi käyttää, siksi ihmesieni on ollut viime aikoina mun suosiossa!

Siivousajan löytäminen on tällä hetkellä tosi vaikeaa. POjat auttavat mielellään, ja useimmiten siivotaankin kolmestaan heidän kanssaan. Isi ei meillä tällä hetkellä siivouksiin kauheasti osallistu (päivittäistä perussiivousta lukuunottamatta) mutta se onkin sovittu tarkoituksella niin, Kivempi viettää koko perheen kesken aikaa vain kivojen juttujen parissa, eikä hinkata kulmat kurtussa kotia! Pian tämäkin kuitenkin tulee muuttumaan, kun mun kotiäitipäivät alkavat olemaan ohi, nyyh.
Helpoimmalla pääsen, kun siivoan poikien päiväuniaikaan. Se on toisaalta pois siitä omasta vapaa-ajasta, mutta toisaalta siisti koti on ihaninta mitä tiedän. Ja myönnettävä on, että tällä hetkellä siivous poikien kanssa on aika haastavaa. He kun sotkevät sitä mukaa kun siivoan. Ei meillä näinkään siistiä pitkään ole, mutta ompa edes puhdasta. Tän asian hyväksyminen on mulle välillä tosi vaikeaa ja vähän kaiholla odotan sitä, kun lelut pysyvät poikien huoneessa eikä olohuone näytä aina räjähtäneeltä lelukaupalta.. Mutta, mä yritän kestää tän :D

Millaisia siivoustapoja teillä on? Mistä tuotteesta tai siivousvälineestä ette luopuisi mistään hinnasta?

15 kommenttia:

 1. Meillä on luovuottu varsinaisesta viikkosiivouspäivästä kummankin vanhemman tehdessä töitä kolmessa vuorossa. Säännöllisesti kuitenkin siivotaan ja se tekee joka ehtii ja jaksaa. Eniten kulutetaan imuria ja pyyhitään pölyjä sekä wc pestään säännöllisesti vaikka millekään ei oma päivää ole valittu. Tähän vuodenaikaan hiekan määrä on vakio ja imuroida saa ainakin eteisen vähintään joka toinen päivä. Kaikesta säätämisestä vuorotöiden ja arjen keskellä huolimatta nautin suunnattomasti puhtaasta kodista ja pesuaineiden tuoksusta. Ja täälläkin pieni apuri pitää huolen, että ei liikaa tartte tästä asiasta nauttia :)

  VastaaPoista
 2. Moppilasta ja imuri! Niistä en luovu! Mikrokuituliinoistakaa ja taikasienestä en kyl myöskään... Meillä siivotaan päivittäin, mutta kerran vkoon käyn imurilla asunnon läpi ja pyyhin ja putsaan muuten. Ite ootan sitä, että saan keittiöön matot... Tuo ruuan tiputtelut ym ei oo tästä äitistä yhtää hauskaa... Alkanu hapottaa tuo keittiön siistiminen, mut pakkohan se on.....

  VastaaPoista
 3. Mä asustelen yksinäni kahteen kerrokseen sijoitetussa kolmiossa. Yleensä imuroin kerran viikossa (to, pe tai la), yläkerran (olohuone, keittiö, eteinen) saatan imuroida kuitenkin fiiliksen mukaan 2-3 kertaa viikossa. Lisäksi sitten lakaisen jos alkaa joku häiritsemään. Tavarat mulla pysyy paikallaan hyvin kun ei ole pikkusia (tai ketään muutakaan itseni lisäksi) niitä levittelemässä, eli semmosta järjestelyä ei yleensä tartte tehdä ollenkaan. Pölyt pyyhin kans viikottain, joistain paikoista harvemmin tai sillon kun muistan. :D Vessaa pesen ehkä kerran parissa viikossa, siis toki lavuaaria ja pönttöä käytön yhteydessä nyt muutenkin tulee hinkattua, mut sit isommin. Pyykkipäivä on yleensä kans viikon loppupuolella; to, pe tai la tai miksei sunnuntainakin, pointtina kuitenkin että kivempi lähteä uuteen työviikkoon kun on paljon puhtaita vaatteita kaapissa. :D Ja pyykkitupaa kun käytän niin pitää aina varailla vuorot sitten kuitenkin erikseen siihen pyykkäykseen.

  VastaaPoista
 4. Sama meininki, pakko siivota jotain joka päivä! Mä tuun hulluks, jos on sotkusta, oon ihan (ehkä liiankin...) siivousfriikki! Mun luottojuttu siivoamisessa on lasten vanhat harsot, niillä saa märällä pyyhkimisen jälkeen kuivattua kaikki peilit, rosteri- ja lasipinnat, eikä jää rätin jälkiä tms!

  VastaaPoista
 5. Voi että sä olet reipas ja teillä on niin siistiä. Meillä on yleensä aika huiskinhaiskin. Yleensä kyllä olen ihan tyytyväinen näin, mutta onhan se kiva katsoa kuvis teidän siististä ja järjestelmällisestä kodista. Mä taidan olla aika poheemityyppi. En jaksa keskittyä kotiin, mutta tytön hoitoon, leikkimiseen ja askarteluun jaksan ja haluan keskittyä.

  VastaaPoista
 6. Meillä Universal Stone on kovassa käytössä. Muutoin ei paljoa pesuaineita käytetä muuta kuin wc-pönttöön (Ole Hyvä saniteettipesu). Mikrokuituliinat riittävät pitkälle. Laminaatti pestään siis nihkeällä mikrokuitumopilla, keittiön pinnoille Attituden yleissuihke. Peili- ja lasipinnoille myöskin Attituden peilisuihke. Siinäpä meidän kodin pesuaineet :D

  VastaaPoista
 7. Nykyisin meiltä löytyy vain ekologisia pesuaineita (Ole hyvä, Ecover, Attitude, Pohjan neito, Universal stone...). Nyrkkisääntö on "sotkuista saa olls, likaista ei". Tietty nyt joutuu olemaan joustava kun perhetilanne päivittyi taas (lapset 4v, 2v 8kk ja 3kk). Siivoan sitä mukaa, kun sille on tarvetta. :) pesukone laulaa joka päivä (kestovaipat lisää koneellisia, mutta se on oma valinta;)). Nautin puhtaasta kodista ja siivoamisesta, mutta hyvän ystäväni sanoin "10 vuoden päästä kukaan ei muista oliko kotona pölyt pyyhitty, vaan sen mitä kivaa lasten kanssa tehtiin". Eli lapset on priority nro 1, näytti koti miltä tahansa. <3

  Sinin mikrokuitumoppi on tohon Viledaan verrattava, ihan pop. Ja suihkepullosta ekologista pesuaine-vesiliuosta lattiaan. Mikrokuidut (hyvin huolletut eli erikseen/pesupussissa pestyt!!) on parhautta.

  Ikkunat pesen etikalla (veteen liuotetulla), toimii!! Tippa tiskiainetta joukkoon niin lähtee rasvakin, käy myös peilien pesuun.;)

  Vessan lavuaarin pesee hetkessä esim pyllypesun jälkeen suihkutettavalla pesuaineella ja tiskiharjalla (siihen tarkoitetulla). :)

  Ja keittiössä bambuiset ns. kestotiskirätit, jotka pestään 60 asteessa. Pois en vaihtaisi. <3

  VastaaPoista
 8. Mua kiinnostais tietää, miten suoriuduit siivouksesta kun pojat oli vauvoja! Meillä kotona vauva ja taapero enkä mää oo vielä löytäny mistään aikaa siivoamiselle näitten kanssa!

  VastaaPoista
 9. Siivoaminen on ihanaa ja terapeuttista. <3
  Mutta: siivouskemikaalien käyttö on kyllä kokenut radikaalin vähennyksen perheen kasvun (ja lisääntyneen tiedon ja tuskan) myötä, samoin kuin kaikki pesuaineet ovat muuttuneet hajuttomiksi jne.
  Tutkimustieto suosittelee, että erilaisten kemikaalien, muovien ja hajusteiden läsnäolo erityisesti kasvavien lasten arjessa olisi järkevää minimoida, koska moni näistä aineita päätyy jollain tavalla elimistöön eikä etenkään monen aineen ristivaikutuksia pystytä laboratoriotasolla määrittelemään. Esimerkiksi hajusteista moni toimii hormonihäiritsijänä.

  VastaaPoista
 10. Ihmesieniä ilman en tulis toimeen! Keväällä mun lapsi kasteli vappuhuiskansa ja huiski vessan. Lopputulos oli mielenkiintoinen. Yllätys ettei lähteny perusrätillä. Metsästin ihmesientä useita viikkoja kunnes löysin. Sillä lähti ensimmäisillä pyyhkäisyllä :)

  VastaaPoista
 11. Pakko tulla kommentoimaan. Sinun ja siskosi Netan blogit ovat sellaiset jotka luen jokaikinen päivä ja moneen kertaan kurkin josko olisi uutta postausta. Kiitos ihanista blogeista kummallekin. <3 Olen hirmu laiska kommentoimaan vaikka monesti tekisi mieli laittaa jotain kommenttia. Pakko tuumata, että ihailtavaa tuo siivoaminen. Meillä asutaan toistaiseksi kahdestaan. Lapsia kyllä toiveissa. Välillä siivoaminen aiheuttaa riitaa, mutta huomaan, että kun on kunnon vermeet niin siivoaminen kivempaa. Meilläkin kaappi tursuaa jos jonkinmoista rättiä ja moppia ja pesuainetta. Pakko kysyä, että käykö tuo Vileda pesumoppi ihan parketillekkin hyvin ja pitääkö sitä "rättiosaa" vaihtaa siivouksen välissä toiseen vai saakohan koko mopilla vetästyä kaksion kerralla? :) Mä olen suosinut kiillon tuotteita sekä Siniä. Nyt kuitenkin Viledalla näin kivoja rättejä ja tuo moppikin himottaisi. Ehkä pyyhkäsen huomenna töiden jälkeen prismaan ostoksille josko sieltä löytyisi? :) -Vakkarilukija Helsingistä

  VastaaPoista
 12. Huomasin juuri kuinka olit kirjoittanut että käy hyvin parketille. Kävin juuri ostamassa saman mopin ja muitakin viledan tuotteita. Josko se siivous taas alkaisi maistumaan. 😊

  VastaaPoista
 13. Minäkin kävin ostamassa tuon Viledan spraymopin. Nyt meinasin sitä testata, mutta napsautin toki varren kiinni siihen rättiosaan niin, että suihkeosa jäi sivulle eikä mopin eteen. Ja nyt oon niin tyhmä etten saa vartta enää irti vaikka se pitäis kääntää :( Tiiätkö miten varren saa irti??

  Meillä siivotaan vähän miten sattuu huvittamaan. Tykkään kyllä siisteydestä, mutta en ole sen suhteen kuitenkaan kovin tarkka eli siivotaan kun jaksetaan eikä ole mitään siivouspäiviä. Imuroidaan useammin ja sit välillä huiskitaan pölyjä ja tehdään muita juttuja :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mulle kävi joskus sama mut muistaakseni sen sai vaan klikattua auki.. mut katon ku oon kotona ja vaik laitan sulle sit viestii! :)

   Poista
  2. En tiiä mikä vika tossa oli, mutta ei löytynyt mitään klikkausjuttua vaan miehen piti purkaa koko höskä :D Mut jos jaksat vilaista ja siinä tosiaan on joku klik-juttu, niin toki vastaisuuden varalta voit sen kertoa :D Kiitti!

   Poista

Kiitos kommentistasi!