Mä kategorisoin itseni aika tarkaksi äidiksi lasten syömisten suhteen. En mitenkään nipoksi, natsiksi tai ylitarkaksi, mutta kiinnitän silti paljon huomiota siihen, mitä meidän lapset syö.
Itse korvaan helposti aterioita pienillä välipaloilla, tai kuittaan ne jopa vaan kahvilla. Hölmöä, ettei omaan syömiseen tule kiinnitettyä samallalailla huomiota kuin lasten. Tässä olisi ehdottomasti petrattavaa, sillä huomaan että myös vireystaso laskee energiatasojen laskiessa!
Mun tärkein mantrani lasten syömisissä taitaa olla ruoka ruokana, herkku herkkuna. Eli, lapsillä on viisijakoinen ruokarytmi päivän aikana ja se koostuu aamupalasta, lounaasta, välipalasta, päivällisestä ja iltapalasta. Poikkeuspäiviäkin toki on, mutta pääasiassa mennään tällä. Ruoka on mun mielestä puhdasta, ravitsevaa ja maukasta. Suolan, sokerin ja rasvan määrä tulisi olla kohtuullista ja mitä vähemmän lisäaineita, sen parempi. Helppous ja nopeus on kuitenkin myös mun suosikkeja, joten valtaosa meidän lasten lautasten täytteistä koostuu näistä osa-alueista.
Sokeri ei kuulu mun mielestä ruokaan. Mausteena toki, mutta rajansa siinäkin. Piilosokeri on meillä pannassa, eikä sitä käytetä arkiruokailuissa. Herkku herkkuna tarkoittaa siis, että kyllä meilläkin lapset herkkuja saa, jälkkäreinä ja erikoistilanteissa. He saavat ne kuitenkin selkeästi herkkuna, ei osana välipalaa tai aamupalaa.
Moni on sitä mieltä, että sokerista jauhetaan ihan liikaa, ja kaikki hypetykset sokeriin, suolaan tai rasvaan liittyen on ihan turhia. Niintainäin, mun mielestä näistä ei voi koskaan puhua liikaa. Siksi niitä tasaisesti tänne blogiinkin tipahtelee. Me ei noudateta sokeritonta ruokavaliota, vaikka se ehkä vähän mua kiehtookin. Mulla itselleni ei tahdonvoima siihen riitä, enkä näin ollen oikein pysty sitä vaatia lapsiltakaan. Kaikkea saa maistaa, se koskee myös niitä herkkuja. Vanhempina me kuitenkin pistetään raja siihen määrään.
Proteiinin määrä on toinen mihin kiinnitän lasten syömisessä paljon huomiota. Nykyajan trendi on runsasproteiinisuus, proteiinirahkat, -maidot ja jugut. Ja kiva että proteiiniin kiinnitetään huomiota, moni AIKUINEN kun saa sitä kuitenkin ihan liian vähän. Lapsiin se vaan ei päde, ja lapsen proteiinin tarve onkin ihan minimaalinen verrattuna vaikka hiilihydraattien tarpeeseen. Purkki rahkaa ei ole mun mielestä lapsen välipala. Purkista rahkaa lapsi saa koko päivän proteiinin tarpeensa. Ylikin. Skyrrit, profeelit tms, ei myöskään kuulu lasten ruokalistalle. Ei pelkästään niiden runsaan proteiinin takia, vaan maketus- ja lisäaineiden. Siinä missä sokeri puuttuu meillä välipaloista, ei sieltä kyllä löydy makeutusaineitakaan. Ja mielummin sokeri kuin aspartaami.
Mä en ole ehdoton eineksissä, vaan niissäkin katson ennen hylkäystä ravintosisältöä. Runsassuolaisuus, -sokerisuus tai -rasvaisuus on aihe hylkäykseen, samoinkuin ravintoköyhyys tai lukemattomat lisäaineet. Pelkkä einesimago ei estä tuotteen päätymistä meidän ostoskoriin. Valmislihapullissa, nakeissa ja makkaroissa löytyy myös se parempi vaihtoehto. Ei ne kuulu mun mielestä päivittäiseen ruokavalioon, mutta esimerkiksi makkaraa, nakkia tai kinkkua löytyy meidän ruokalistalta kerran viikossa. Itse voisin hyvin jättää ne pois, mutta meidän miesväki rakastaa makkaraa. :D
Pinaattiletut, kalapuikot ja saarioisen lihaperunasoselaatikko ovat tämän mutsin hätäratkaisuja. Niitä, kun kotona ei ole ruokaa mutta lounas aika kolkuttelee ovella. Pakastevihanneksia täällä käytetään myös runsaasti, koska ne vaan ovat niin helppoja. Monet kerrat on myös ostettu sitä peruna+keittovihannessekoitusta. Keitto valmistuu näin kymmenessä minuutissa kädenkäänteessä. Toki itse kuorittuna ja pilkottuna perunat ja porkkanat maistuu paremmilta, mutta välillä nopeus ja helppous on se mikä ratkaisee.
Ruokajuomana pojat juo maitoa ja janoon vettä. Mehuja ei oikeastaan käytetä, välillä meillä on viikonloppuisin tuoremehua ja pojatkin saavat silloin lasilliset. Nyt helteiden aikana on myös juotu pillimehuja, myös niitä sokerisia, sillä ne pojat juo aina viimeistä tippaa myöten, joten riittävä nesteensaanti on ainakin varmaa! Saunan yhteydessä pojat saavat lasit vissyä tai omat pillimehut. Limsat eivät myöskään kuulu poikien ruokavalioon.
Ruokajuomana pojat juo maitoa ja janoon vettä. Mehuja ei oikeastaan käytetä, välillä meillä on viikonloppuisin tuoremehua ja pojatkin saavat silloin lasilliset. Nyt helteiden aikana on myös juotu pillimehuja, myös niitä sokerisia, sillä ne pojat juo aina viimeistä tippaa myöten, joten riittävä nesteensaanti on ainakin varmaa! Saunan yhteydessä pojat saavat lasit vissyä tai omat pillimehut. Limsat eivät myöskään kuulu poikien ruokavalioon.
Loppuun vielä lasten viikon ruokalista. Näitä kun toivotaan niin usein! Kiinnostaako teitä näiden ruokien reseptit?
Ma
7.30 Puuro raejuustolla ja muksusoseella
11.30 Makkarakeitto
14.30 Mustikkabanaani rahkajugu
16.00 Broileripyöryköitä ja ohraa
18.00 Jäätelöä
19.00 Puuroa voisilmällä
Ti
7.00 Ruisleipä, luonnonjugua ja Muksusosetta
11.00 Makkarakeitto
15.00 vesimelonia ja leipää
17.00 Broileripyöryköitä ja pastaa
19.00 Puuroa ja muksusosetta
Ke
7.30 puuroa ja raejuustoa
11.00 Makaronilaatikko
14.00 mustikka-mansikka smoothie
16.30 Perunamuusia ja lohta
19.00 Kaurarieska ja muksusosetta
To
7.00 Puuroa ja muksusosetta
11.00 Munakas
14.00 Mustikka-punaviinimarjarahka
17.00 Makaronilaatikko
19.00 ruisleipää, luonnonjugua ja mansikkasosetta
Pe
7.00 mansikkabanaani-smoothie
11.30 jauhelihakastiketta ja perunaa
14.00 talkmuruja ja muksusosetta
17.00 kotitekoista pitsaa
19.30 luonnonjugua, mustikoita, muksusosetta ja talkmuruja. Leipää.
La
8.00 Ruisleipää ja banaania
12.00 jauhelihakastiketta ja perunaa
15.00 Hedelmäsalaattia ja vaniljarahkavaahtoa
17.00 Pitsaa
18.00 Jäätelöä ja keksiä
19.30 Puuroa raejuustoa ja mangososetta
Kiva postaus. Meillä on aika sama meininki ja vähän on jo saanut maistaa herkkujakin paristi kesän aikana. Miten teille pojille maistuu välipalan jälkeen päivällinen kun aikaa ei näytä olevan välissä kuin pari tuntia? Me jouduttiin nimittäin jättämään välipala pois kun päivällinen ei enää maistunut sen jälkeen. Meillä siis noin neljän tunnin ateriarytmi ja sopii hyvin :)
VastaaPoistaKiva! Joo, meidänkin oli pakko siitä herkuttomuudesta luopua, kun ei siitä oikein tullut mitään. Hassua, että se monesti oli isompi juttu muille kuin pojille :D
PoistaUseimmiten maistuu hyvin. Pojat on olleet aina tosi hyviä ruuansyöjiä, eli välipalat harvoin vaikuttaa sen syömiseen. Jos lounas on ollut tosi tukeva, annan usein kevyemmän välipalan jotta päivällisellä on taas nälkä! Mutta esim. jos päiväunet venyy kolmeen, pojat syö vaan puolikkaan banaanin ennen lämmintä ruokaa! Mä itse en voisi kuvitella syöväni noin usein kuin pojat ja mullekin tuo 4h tuntuu ihan sopivalta! :)
Tosi kiva postus! Kovasti samoja ajatuksia kun mullakin. Oon sitä mieltä, että kun ruokavalio ja -rytmi on kunnossa niin jälkkärit tai kahvipöytäherkut sillon tällön ei sitä palettia kaada! Hullulta tuntuisi pitää lapsi täysin erossa herkuista, jos itsekin niihin välillä sortuu. Vaikka ihannehan se tietenkin olisi, myös omassa ruokavaliossa.. :D
VastaaPoistaKiitos Roosa! Joo, olen ihan samaa mieltä! Ja kun perusjutut on kunnossa, voi helposti välillä joustaa! :)
PoistaJa toisaalta, onhan herkut vaan niin hyviä ettei oikein lapsiltakaan täysin tohdi kieltää :D Niin se olisi, mut en mä pystyisi! :D
Mun piti tonkia esiin, että minkäs ikäisiä ne teiän pojat nyt olikaan. Mutta löytyihän se ikä tuolta ja suunnilleen meidän A:n ikäisiä ovat. Hauska sattuma, että jollakin perheellä on niin samantyylinen viikon ruokalista! :D Minä olen entisenä syömishäiriöisenä niin tarkka tuon ruuan suhteen. Eipä tule lapsille "huonoja" ruokia syötettyä kuin hädän tullen ja omien voimien ollessa minimissä. Joskus oikeasti huolettaa, että saavatko pojat tarpeeksi ravintoa ja ravintoaineita päiväkodin ruuasta!! :( toivottavasti. Hoidossa syödään kumminki ne 3 päivän aterioista tavallisesti. Kotona ne loput kaksi.
VastaaPoistaPitäispä itsekin toteuttaa joskus tällainen postaus. Olis mukava jakaa se muille ja sun juttua oli ilo lukea kuvineen kaikkineen. :) jatkahan samaan malliin.
Joo, reilu kaksivuotiaita ovat! Mua myös huolettaa alkava päiväkoti ja sen ruuat. Kun niihin ei sitten samallalailla pääse itse vaikuttamaan. Lisäksi, kun niistäkin on kuullut niin paljon huonoa. :/ Meillä onneksi päiväkodissa ollaan vain kolmena päivänä viikossa, joten valtaosa ruuista syödään kuitenkin kotona. Mutta silti :/
PoistaTee ihmeessä! Mun mielestä näitä on myös kiva lukea!
Mut eikös teillä aiemmin lapset syöneet rahkaa nimenomaan??
VastaaPoistaEn tiedä mitä tarkoitat tuolla "nimenomaan rahkalla" mutta syödään meillä edelleen ja on aina syötykin. Postauksess avaan puhun siitä määrästä ja ettei purkki rahkaa ole lapsen välipala. Esim smoothiessa meillä on aina sekä rahkaa ja jogurttia. Samoin noissa mustikkarahkoissa.
PoistaMä oon myös aina ollut tarkka ruoka-ajoista ja meillä syödään (tai siis ainakin lapset syö!) viisi kertaa päivässä, eikä normaalioloissa siinä välissä napostella mitään (paitsi äiti salaa...) ;) ja pinaattiletut ja Saarioisten lihaperunasoselaatikko on meidänki einessuosikit! :)
VastaaPoistaSama sama! Miksei siitä napostelemattomuudesta voisi itsekin pitää kiinni?! :D
PoistaTämä oli niin tarpeellinen postaus! Minä inhoan arkiruokajuttuja, enkä ikinä keksi mitään, meillä syödäänkun varmaan turhan yksipuolisesti :(
VastaaPoistaEhdottomasti haluaisin reseptit! ( näihin kaikkiin, ja muuhunkin, jos teillä on bravuureja :))
Kiva! Seuraavaan siis ohjeet mukaan! Nämä ruuat oli aika peruskauraa, joten ohjeita ei kaiketi tarvitse? :)
PoistaJoo hei lisää tämmösiä vinkkejä ja reseptejä! Välillä tuntuu että samat ruoat ja välipalat pyörii viikosta toiseen, joten kiva kuulla mitä muiden lasten lautasilta löytyy :)
VastaaPoistaKiva kuulla Maiju! Tulee siis jatkossakin! :)
PoistaHei,
VastaaPoistaHienoa, että kiinnität lasten ruokavalion huomiota ja teillä näyttää olevan arjessa säännölliset ruoka-ajat.
Jäin kuitenkin miettimään, kun kirjoitat, että teillä syödään kerran viikossa kinkkua, nakkia tai makkaraa. Viikon ruokalistalla on kuitenkin makkarakeittoa kahtena päivänä. Lisäksi mietin, että onko ruisleipä syöty aina pelkästään vai onko sen päällä ollut esim. kinkkua, kuten kuvissa näkyy. Pitsassa ja munakkaassa on myös voinut olla kinkkua. Jos käyttää kerran päivässä (teillä jopa kaksi kertaa päivässä) lihatuotteitta niin proteiinin saanti on varmasti sillä taattu ;)
Suomalaisten ravitsemussuosituksien mukaan punaista lihaa (nauta, sika, lammas) ja lihavalmisteita tulisi syödä korkeintaan 500 g (kypsäpaino) VIIKOSSA. Suosittelisin enemmän vihannesten, sienien, papujen, herneiden ja linssien käyttöä. Kasvishernekeitto ja kesäkeitto ovat erittäin maukkaita ja ravitsevia.
Lisäksi, jos vertaa kokolihaleikkeleen ja (proteiini)rahkan proteiinipitoisuuksia niin leikkeleessä on proteiinia paljon enemmän. Kokolihakalkkunaleikkeen proteiinipitoisuus on n. 16 g/100 g ja maitorahkan n. 10 g/100 g.
Hyvää syksyä, blogiasi on kiva lukea!
Hei,
PoistaOlisi ehkä pitänyt kirjoittaa, että meillä tehdään yksi makkara/nakki/kinkkuruoka viikossa. Toki siitä syödään kahdesti tai jopa kolmesti, mikäli ruokaa jää. Ruuan roskiin heittämistä pyritään välttämään. Viikon ruokalistalla olevat kaksi makkarakeittoa ovat siis yhtä keittoa, jossa on yksi 400g:n makkarapaketti. Siitä siis isä ja kaksi poikaa söivät kaksi ateriaa. Isi about 200g (=100g/ateria) ja pojat 100g/poika ja 50g/ateria. Eviran ja THL:n suositus 1-2 vuotiaalle on alle 150g nitriittipitoista makkaraa/nakkia/kinkkua viikossa. Meillä tuossa makkarassa ei ollut edes nitriittiä, joten en tiedä lasketaanko sitä. Kannattaa tutustua esim näihin makkaroihin! http://www.maalaistuotevataja.fi/tuotteet/kaikki-tuotteet/lisaaineeton-lenkki-400-g/
Kerran viikkoon makkararuokaa on myös arvio. Viikottain ei tule nakki tai makkararuokaa tehtyä ja toisina viikkoina niitä voi olla kaksi. Kyse on keskiarvosta.
Pojat syövät pääasiassa leivät ilman päällisiä. Rasmus nyppii ne järestäin pois. Kasperille jos laittaa, hän usein ne syökin. Kinkkua leivän päälle on viikosta riippuen 2-7 päivänä. Kinkun lisäksi käytetään myös kalkkunaleikkeleitä. Kasperin toteutuva kinkkumäärä viikossa on 1-3 siivua. Täällä on kivoja vaihtoehtoja nitriitittömille leikkeleille! http://www.maalaistuotevataja.fi/tuotteet/ meillä ei boita käytetä, sillä mielestäni käyttömäärät ovat niin pieniä, ettei nitriitin määrää tarvitse meillä leikkeleissä rajoittaa.
Pitsassa käytetään usein kinkkua ja tonnikalaa, mutta tuon viikon pitsa oli broileri-paprika-ananas-feta. Silloin kun pitsassa kinkkua on, käytetään 300g:n pussi kahteen pyöreään pitsaan, joista yksi lapsi syö n. 1/8 osan =60g per lapsi.
Munakkaaseen laitan harvoin lapsille kinkkua tms, sillä se on täyttävää sellaisenaankin tai ihan kasvisversiona niinkuin tuolla yllä olevalla viikolla! :)
Pikaisella laskutoimituksella tuon ylläolevan viikon punaisen lihan määrä oli 1000g neljälle syöjälle, joten tuo punaisen lihan maksimimääräkään ei mielestäni vielä hälyttele. Kasviksia varmaan ei voi syödä liikaa, mutta itse koetaan että niiden määrä meidän ruokavaliossa on aika sopiva :)
Olet ihan oikeassa tuossa vertailussasi, mutta toivon, ettei kukaan vedä välipalaksi 250grammaa leikkelettä.. Tai ei meillä ainakaan. Siinä alkaa jo suola ja rasvamäärätkin hälytellä (ainakin itseäni). (vrt. leikkeleessä suolaa 3g/300g rasvaa 6g/300 kun rahkassa suolaa 0,42g/300g ja rasvaa 0,9g/300g) Eli suosittelen miettimään tuotteiden annosmääriä ravintosisältövertailua tehdessä! :)
Mukavaa syksyä sinnekin!
hienosti vastattu. Kaikin puolin <3
PoistaKyllä on herkullisen näköisiä annoksia teidän pojilla :)
VastaaPoistaToivottavasti maistuivat myös yhtä herkulta! :)
PoistaHei,
VastaaPoistaTosi kiva vastaus :) Itse syön pääsääntöisesti kasvisruokaa (+ maitotuotteita ja kananmunaa), kun taas lihaa (punaista, valkoista ja kalaa) tulee syötyä ehkä 1-2 kertaa viikossa. Niin teidän lihamäärä tuntui vaan suurelta, mutta varmasti ruokavalionne vastaa suomalaista peruskulutusta.
Joo, voin vaan kuvitella että silloin tuo määrä tosiaan on suuri! Me ollaan aika kovia lihansyöjiä kaikki, itselle vielä kasvisruokakin toimisi tosi hyvin, mutta mies kaipaa kyllä ruokiinsa lihaa! :)
PoistaNiin siis samaa mieltä kanssasi, että rahka on hyvä välipala, käsitin vain, että yritit välttää rahkaa välipalana. Ja yritin esittää, että jos haluaa välttää ylimääräisen proteiinin saantia kannattaa välttää enemmän lihansyöntiä kuin rahkan.
VastaaPoistaJoo, ei oikeastaan, yritän välttää sitä, ettei sitä olisi välipalana kaikkina päivinä. Totta tuokin, että myös lihan syömistä välttämällä ne proteiinimäärät pysyy kurissa! :)
Poista