sunnuntai 26. toukokuuta 2019

Se parempi maito


Postaus on tehty kaupallisessa yhteistyössä JUUSTOPORTTI kanssa. 

Meidän perheen maidon käyttäminen on vähentynyt parissa vuodessa ihan valtavasti. Isoin syy on maidon ja maitotuotannon aiheuttama kuormitus luonnolle ja sen hiilijalanjälki. Ollaan haluttu olla mukana edistämässä maapallon hyvinvointia valitsemalla kasvipohjaisia maidonkorvikkeita. Käytännössä tämä on vaan lapsiperheessä tosi vaikeaa, sillä ainakin meillä lapset tykkäävät juoda maitoa tosi kovasti. He eivät myöskään oikein pidä kasvipohjaisten "maitojen" mausta, joka sekin aiheuttaa hankaluuksia. 

Juustoportti on mulle tuttu yritys vasta ihan viime vuosilta ja nousi meidän viikottaiselle ostoslistalle uutuusjogurttiensa myötä viime keväänä. Nyt heiltä lanseerattiin myös uusi tuote, jonka myötä tuotemerkki päätyy edustamaan sitä yhtä tuotetta, joka meillä ostetaan ihan joka kauppareissulla. Nimittäin maitoa. Juustoportti julkaisi juuri tiedotteen, jonka mukaan heidän vapaan lehmän maidostaan on kokonaan hyvitetty sen hiilijalanjälki. Meidän ei siis tarvitse jatkossa enää väkisin jättää maitoja kaupan hyllyyn huonojen valintojen pelossa, sillä Juustoportin vapaan lehmän maito on lähes yhtä hyvä vaihtoehto niiden kasvipohjaisten tuotteiden rinnalle. 

Mä olin oikeasti aika fiiliksissä tästä, kun asiasta kuulin ja voin ihan rehellisesti sanoa, että Juustoportin vapaan lehmän maito tulee olemaan se meidän lasten maitovalinta jatkossa. Mua ilahduttaa tosi paljon, ettei lapsilta tarvitse enää kieltää sitä maidon juomista, vaan voin kaataa sitä jälleen heidän mukeihinsa omatunto puhtaana. Aika hienoa vai mitä? Toki meillä on ennenkin sitä tavallista maitoa ostettu, mutta aina se pieni pisto silti tuntuu. Nyt sitäkään ei tarvitse enää tuntea, vaan voin helposti ottaa kantaa hilijalanjälkeen ja maitotalouden valintoihin ostamalla Juustoportin vapaan lehmän maitoa. On jotenkin tosi helpottavaa, että radikaalin ruokavaliomuutoksen rinnalle on tuotu mahdollisuus myös tällaiseen valintaan. Ostaa se lehmänmaito täysin hiilineutraalina. Valita maito, joka on vastuullinen joka kantilta, niin eläinten hyvinvoinnin, ilmaston hyvinvoinnin kuin tuottajahinnankin kannalta. Tottakai maidosta ja maidon käytöstä voi olla montaa mieltä, mutta mä koen tärkeänä tehdä näitä pieniä tekoja, joiden avulla maidon tuotanto saadaan paljon entistä paremmaksi. Suomi on kuitenkin isoimpia maidon kuluttajamaita, joten meidän panos on oikeasti tosi tärkeä!

Mitä se sitten ihan käytännössä tarkoittaa, että Juustoportti tuottaa tällä hetkellä ilmastopäästövapaata lehmän maitoa. Vapaan lehmän maidon aiheuttama hiilijalanjälki kompensoidaan täysin kahden eri Gold Standard -sertifioidun projektin avulla. Toisessa hankitaan keittimiä Ugandaan, joiden avulla kotitalouksien ruuanvalmistus sujuu metsää säästäen. Toisessa projektissa taas istutetaan Etiopiaan metsää lisää, jolla pyritään lisäämään luonnon monimuotoisuutta ja metsien tuottaman hiilidioksidin määrää. Kartoituksen alla on myös, voisiko kompensaatioprojekteja olla jatkossa myös kotimaassa. 

Kompensaatioprojektien lisäksi, Juustoportti toimii koko ajan niin, että koko maidon tuotantoprosessi olisi mahdollisimman ekologista. Jo tuotantoprosessissa kiinnitetään huomiota siihen, että hiilijalanjälki pienenisi jo siinä. Meijerit sijaitsevat lähellä, joten kuljetusmatkat ovat lyhyitä. 100% sähköstä tulee uusiutuvista luonnonvaroista ja 90% meijerien lämpöenergiasta on bioenergiaa. Hävikkiä vähennetään pitkillä säilyvyysajoilla ja pakkausmateriaaleissa huomioidaan kierrätys entistä paremmin. Maitotiloille lasketaan myös kokonaan oma hiilijalanjälki, jota maidon tuottaja sitten voi seurata ja verrata keskiarvoon. Näin yksi maitotilakin voi oikeasti vaikuttaa ja nähdä toiminnan tulokset. 

Mä jäin itse miettimään, että miten hiilijalanjäljen määrä sitten voidaan tietää. Asiaa on tutkinut täysin ulkopuolinen ja objekti taho, LUKE (=Luonnonvarakeskus), joka on laskenut Juustoportin vapaan lehmän maidolle tarkasti sen aiheuttaman hiilijalanjäljen määrän, aina sieltä tuotannon alkulähteiltä loppuun saakka. Laskennan taustalla on standardisoitu laskentakaava, jonka pohjalta tulokset on saatu. Nyt olemassa olevat tulokset tarkentuvat vielä tarkkaan lukemaan elokuun aikana, kun tutkimus valmistuu täysin. Myös kompensaatioprojekteja valvotaan tarkasti, jotta kerätyt rahat menevät varmasti oikeaan kohteeseen.

Itseäni tämä ilahduttaa ihan valtavasti. Toki ymmärrän ja tiedostan, ettei runsaalla maitotuotteiden käytöllä päästä koskaan optimitilanteeseen verrattuna kasviperäiseen. Mutta meille ei ole oikeastaan mahdollista siirtyä täysin maidottomaksi, joten tällainen parempi vaihtoehto maidolle on meille oikein tervetullut. Liputankin aina niitä pieniä tekoja, jotka pitkässä juoksussa tekevät ison vaikutuksen, ja sellainen Juustoportin maito mulle juuri on. Se parempi vaihtoehto omassa sarjassaan.

Mietitkö sä maitokaapilla maitoa valitessa, että millainen tuotteen hiilijalanjälki on? Mikä tekijä on se isoin syy, miksi jokin tietty maito päätyy ostoskärryyn? 


12 kommenttia:

 1. En mieti. Köyhänä hinta ratkaisee. Kolme maidon juojaa perheessä ja maitoa menee paljon. Ikinä en ole enkä tule sen juomista lapsilta rajoittamaan kuitenkaan.

  VastaaPoista
 2. Kotimainen maito on aina hyvä ostos.

  VastaaPoista
 3. Musta on tosi hienoa että ihmiset yhä enemmän ja enemmän haluaa kiinnittää huomiota ilmastonmuutoksen hillitsemiseen, ja löytää niitä omia ja itselle mahdollisia tapoja hillitä sitä. Mulle itselle täysi maidottomuus (ja siis vegaanius) on paitsi ympäristökysymys, myös terveys- ja eettisyyskysymys. Mä esimerkiksi en ikinä itse haluaisi juottaa omalle lapselleni lehmänmaitoa. Silti oon sitä mieltä, että jokainen tekee sen mikä itselle on mahdollista, ja jokaisen tilanne on erilainen, eikä tietenkään kukaan toinen voi sanoa mikä toiselle toimii/ei toimi. Hienoa että tuot näitä asioita esiin sun blogissa kuitenkin!

  VastaaPoista
 4. No enpä ole kyllä ikinä kieltänyt lapsilta maidon juontia...kai jokainen itse valitsee minkä merkkistä maitoa juo ja kaikkihan ne on lehmistä peräisin. Sitä ostetaan mikä on edullisinta kun monta maidon juojaa on . Eri asia jos saisi vaikkapa ilmaiseksi kuten teidän perhe mainosta vastaako ?

  VastaaPoista
 5. Kiitos vinkkauksesta! Meillä on ongelmana enemmänkin se, kun lapset eivät juo maitoa. Mutta, täytyykin testata tätä, jospa maku miellyttäisi lapsia.
  Mukavaa alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
 6. Eipä oo varaa köyhällä kalliisiin maitoihin. Onneks te ilmeisesti saatte ilmaiseksi muutamaa mainosta vastaan niin kun kaiken muunkin. Olis kiva tietää millaisia valintoja sulla olis ihan oikeasti, jos ei tarttis rahaa miettiä. Kertoisitko joskus asioista myös siltä kantilta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän näistä palkkioista/saaduista tuotteista verot maksetaan. Työtä se on tämäkin! Eikä nyt on varmaan 3maitopurkin takia kannata päivää pilata. :)
   Ja onhan täällä ollut monta postausta rahankäytöstä yms moneen kertaan.
   Tuleen surullinen mieli, kun vaaditaan tietää toisten rahankäytöstä, eiköhän se ole jokaisen oma asia mihin tahansa käyttää.

   Poista
  2. Nämähän on ainakin meidän lähikaupassa hyvinkin halpoja maitoja, vertaillessa vain 2 maitoa oli halvempia ja ero oli muutaman hassun sentin (toki vertailin vain laktoosittomia versioita kun ei normaali kelpaa vatsalle)

   Poista
 7. Juustoportin uutuusjugurtit ja sokeriton&makeutusaineeton mehukeitto ovat jo meidän perheen suosikkeja. Täytyy vielä tutustua tähän maitoonkin, maidonjuojia perheestä meinaan löytyy!

  VastaaPoista
 8. Hienoa että otit asian esille ja samaa mieltä! Samoin pitäisi suosia muutoinkin kotimaista, lähilihaa, vapaan kanan munia jne.
  "Köyhäkin" voi ostaa parempaa, eettisempää ja ekologisempaa, kun katsoo miten muuten rahojaan käyttää. Suomessa ei kukaan pääse kuolemaan "köyhyyteen". Olen ulkomailla asuessani nähnyt oikeaa köyhyyttä ja ällöttää nämä pari senttiä maitopurkissa tai kananmunissa säästelijät. Lapsilisä riittää vallan mainiosti lapsen ruokatarpeisiin ja siksi myös meidän lapsemme syövät terveellisesti ja eettisesti.

  VastaaPoista
 9. Ennemmin mä jättäisin omat juustot syömättä että lapsi saisi juoda oikeaa maitoa 🙄

  VastaaPoista
 10. Luomumaitoa ostetaan. Juustoportilta usein mehukeitot ja jugurtit. Kovin paljoa meillä ei maitoa juoda. Huomattavasti parempia ja paremmin imeytyviä kalsiumin ja d vitamiinin lähteitä löytyy muualtakin.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!