sunnuntai 9. lokakuuta 2016

16 V I I K K O ASuuren suuri kiitos kaikille instassa, facebookissa ja blogissa onnitelleille. Oon ihan ällikällä lyöty, miten paljon porukkaa teitä siellä on ja miten iloisia kaikki on meidän puolesta! 

On ihan valtavan iso helpotus päästä kertomaan tää meidän suuri uutinen blogissa ja instassa, oonhan jo viikkoja joutunut kiertelemään ja kaartelemaan. Välttelemään laittamasta omia kuvia ja kertomasta liian tarkasti kuulumisia. Olen pahoillani, jos siellä joku koki tän kiertelyn ikävänä. 

Oma olo oli kaiken lisäksi rv 7-14 niin huono, etten pystynyt kuvitellakaan paneutuvani blogiin tai kuvaamiseen. Kaikki energia meni ihan vaan selviytymiseen ja syömiseen. Miten se vointi voikaan olla niin huono? Eikä nyt tosiaan puhuta mistään aamupahoinvoinnista, vaan mun pahoinvointi oli ihan nonstop ja 24/7. Töistä olin poissa lähes viisi viikkoa ja vasta nyt raskausviikolla 16 olo alkaa olla kokolailla normaali. Liitoskipuja kyllä on, mutta ne nyt on pientä siihen pahoinvointiin verrattuna.

Nyt olen pystynyt lopettamaan myös pahoinvointilääkkeet, niitäkin söin tuon pahimman seitsemän viikon ajan päivittäin maksimiannoksen. Huonolla omalla tunnolla, koska ajatus että lääkkeet on pahasta, mutta eipä siinä muuta voinut. Primperanien avulla edes osa ruuasta pysyi sisällä.

Pakko sanoa, etten kovin mielelläni edes muistele tuota pahoinvointijaksoa. On ihan kamalaa, kun koko päivän odottaa iltaa, että pääsee nukkumaan ja on selviytynyt jälleen yhdestä päivästä. Silloin tuli kyllä mietittyä useaan otteeseen, että mihin sitä tulikaan taas ryhdyttyä ja että tää on nyt kyllä ihan vihonviimeinen kerta koskaanikinämilloinkaan. 

Nyt tosiaan jo helpottaa ja kunhan muistaa syödä riittävän usein, ei oksennuksia tai huonovointisuutta tule. Samoilla viikoilla olo siis helpottui kuin poikienkin raskaudessa, tosin tässä olo oli kyllä pahempi. Ainakin potenssiin kaksi! Vai kultaakohan aika vaan muistot?

Ultrassa olen käynyt kolmesti, jokaisella kerralla on ollut pakko varmistaa vauvojen lukumäärä. Vaikka en tosissani koskaan ole toisiin kaksosiin uskonut, on niitäkin tapauksia olemassa. Oli se kieltämättä helpotus, että tällä kertaa meidän perhe kasvaa vain yhdellä vauvalla. 

Ensimmäinen ultra oli jo viikolla kuusi, sillä silloin en tiennyt yhtään raskauden kestoa. Plussa tikussa oli yllätys ja menkkojen mukaan silloin oltaisiin oltu jo viikolla yhdeksän. Viikot piti siis tarkistaa ja onnekseni mentiinkin paljon pienemmillä viikoilla kuin olin alkuun pelännyt.

Nyt mennään siis sitä seesteistä keskiraskautta. Sitä kun maha ei ole vielä liian iso, mutta näkyvissä kuitenin, ettei kaikkien tarvitse miettiä olenkohan vain lihonut. Innolla odotellaan ekoja pieniä liikkeitä, joita ehkä jokunen onkin jo tuntunut. Kolmen viikon päästä ultrataan vauvaa jälleen, ja vielä harkinnassa on kyselläänkö sukupuolta. Itsellä on aika vahva tunne siitä, kumpi siellä mahassa oikein majailee, joten kiva olisi saada varmuus, onko oma tunne oikeassa. Loppupelissähän sukupuolella ei kuitenkaan ole mitään väliä. Luonnollisestikaan. Enemmän ultrassa jännittää se, voiko meille tosiaan siunaantua vielä kolmaskin terve vauva.

Moni niitä jo toivoikin, ja saamanne pitää. Raskausjuttuja tulee varmasti jatkossa tuutin täydeltä! Mitään joka sunnuntaista viikonpoksumis postausta en kuitenkaan uskalla luvata, vaan mennään vähän fiiliksellä! Ja pelkäksi raskausblogiksikaan tämä ei ole muuttumassa, sillä jatkossakin aiheet pyörii samoissa kuin ennen raskauttakin. Kovasti toivon, että postaustahti olisi ainakin aktiivisempi kuin viime kuukausina!

Kiva olisi myös kuulla, onko siellä ruutujen takana muita samoilla viikoilla olevia? Löytyykö sieltä ehkä raskaus- tai perheblogeja, joista en vielä tiedä mitään? Nyt saa vinkkailla!

57 kommenttia:

 1. Samoilla viikoilla en kylläkään ole, nyt menossa kai 12+2 (huomenna nt-ultra ja lasketun varmistus). Mutta sinänsä ihan mahdollista, että vauvat saamme samoihin aikoihin, koska minulla edessä suunniteltu sektio ja sehän tehdään ennen laskettua :)

  Blogissani on juttuja tästä kolmannesta raskaudesta, mutta myös elämästä päälle yksi ja kolmivuotiaiden kanssa.

  VastaaPoista
 2. Onnea❤ Täällä odotellaan esikoista rv15 😊 mukava kuulla raskausjuttuja ja muuta!

  VastaaPoista
 3. Moikka! Mulla alkoi tänään kahdeksastoistaviikko, eli 17+0. Mulla on kanssa ollut todella kovat pahoinvoinnit ja nyt on vasta alkanut olemaan enemmän hyviä päiviä. Väsymyskin on aivan järkyttävää. Kirjottelen myös blogia ( http://homemadezoo.blogspot.fi/?m=1 ). Yritän kanssa päivitellä nyt useammin, oman voinnin mukaan. Tsemppiä odotukseen! :)

  VastaaPoista
 4. Oon lukenu sun blogia alusta asti ja vauvasta oon haaveillu ties kuinka kauan! Nyt elämäntilanne sen salli ja odotan esikoista viikolla 14 :) ihanaa kun täälläkin alkaa tulla vauvajuttuja, sopii hyvin omaan elämäntilanteeseen! Jihuu!

  VastaaPoista
 5. Paljon onnea Nelli vielä tätäkin kautta!!! <3

  VastaaPoista
 6. Ihana juttu! mulla tänään 19+6 menossa joten melkee samoilla mennään :) instassa tulee ahkerammin seurattua sinua, mutta varmasti jatkossa raskaus-kuulumisiasi täälläkin. :) meidän pojatki on tainnu lähekköin syntyä kun minun esikko on 6/13. Ihanaa odotusta teille <3 Instassa kristiinaheidi_ jos kiinnostaa kurkkailla!

  VastaaPoista
 7. Paljon onnea teille! Täälläkin odotellaan toista, 13 viikolla. Joten mielenkiinnolla seuraillaan jatkossakin teidän kuulumisia! Täälläkin ollut rajummat pahoinvoinnit verrattuna ensimmäiseen odotukseen joten ymmärrän fiilikset! Onnellista odotusta! :)
  T. V

  VastaaPoista
 8. kivaa kun olet lähellä omia viikkoja. mulla pärähtää huomenna viikko 13 käyntiin. ja ihme kyllä, ei ole minkäänlaisia oireita ollut. odotin samaa, pitkään kestävää pahoinvointia kuin ekassa raskaudessa mutta ei. tosi hyvä olo koko ajan. toivottavasti tää jatkuukin :) saa nähdä tuleeko muita vaivoja sitten.. onnea sinunkin odotukseen! :)

  VastaaPoista
 9. Itsellä oli alussa myös hurjasti pahoinvointia ja aloitin siihen kaksi eri lääkettä, joista toinen esti lopulta oksentamisen kokonaan. Toinen oli siis myös sinun käyttämäsi Primperan ja toinen sellaista mitä yleensä saa osastolla suonensisäisesti, mutta itse sain sen tablettina kotiin. Pahoinvointi on kamalaa, mutta hieno kuulla, että siellä on helpottanut jo hieman! <3 Täällä ollaan edelleen lääkityksellä, mutta enää hyvin lievällä.

  Ja niin ihana masu sinulla! <3 Olisi kiva kuulla kun raskaus etenee ajatuksiasi kaksosraskauden ja tämän raskauden eroista. Siis onko sinulla enemmän pelkoja, tuntuuko tulevat liikkeet erilailla ym.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei! Hurjasti tsemppiä sinnne! Tiedän niin mitä noi olot on! Toivon kovasti että sulla pian alkaisi helpottaa! ♡

   Ja kiitos vinkistä, pitääkin paneutua noihin!

   Poista
 10. Onnittelut tulevasta ja vointeja!

  VastaaPoista
 11. Me taidetaan olla aika samassa vaiheessa raskautta. Mulla laskettu aika 26.3, esikoinen nyt 2v8kk. Vointi alkaa pikkuhiljaa helpottaa, pahoinvointi oli voimakkaampaa kuin mitä eka raskaudessa, väsymys vaihtelee päivittäin, mutta seesteisempi keskiraskaus on selvästi täällä :) masu on kasvanut jo pikku pömppikseksi, itsestä se tuntuu valtavalta viikkoihin nähden. Liikkeitä olen jo tuntenut. Esikoinen tehtiin hoidoilla, jolloin kirjoitin blogia (en tiedä muistatko tyhjää nukkekotia enää..) tämä pieni sai alkunsa suunniteltuna ja toivottuna, mutta suurena yllärinä :) -Nyyti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaan! Täällä la 27.3 :) eli aikalailla samaatahtia mennään! Hurjasti onnea siis sinnekin! ♡
   Muistan kyllä, en oo tainnut koskaan olla toisen raskaudesta niin iloinen kun olin sun esikoisesta sillon kun hänen tulostaan kerroit! Ihanaa että teille on nyt jo toinen saapumassa! ♡

   Poista
 12. Edelliseen postaukseesi juuri laitoinkin että täällä ollaan viikolla 12+5 eli la huhtikuussa 2017. Esikoinen on vasta 9kk eli hyvin pienellä ikäerolla ovat. Vointi alkaa pikkuhiljaa helpottamaan, mutta on kyllä kärvistelty pahoinvoinnin ja väsymyksen kanssa. Päivät olleet yhtä taistelua oman jaksamisen kanssa, ja sitten vielä saanut potea huonoa omatuntoa kun ei ole jaksanut olla energinen äiti pienelle esikoiselle. Toivotaan että tästä eteenpäin olo olisi hyvä ja jaksaisi paremmin! -Minttu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa että sielläkin jo helpottaa! Älä suotta pode huonoa omaatuntoa, eihän tolle voinnille mitään voi! Paljon onnea pienestä tulokkaasta sinnekin! ♡

   Poista
 13. Ihmettelinki välillä että onpa hiljasta:) mutta erittäin hyvästä syystä<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, täällä oli kyllä aika kuollutta välillä!

   Poista
 14. Onnea paljon! Jäävätkö pojat äidin kanssa kotiin, kun olet kotona? Oket kovasti ainakin itse haaveillut, että voisit viettää enemmän aikaa poikien kanssa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, pojat lopettavat päivähoidon samalla kun mulla alkaa äitiysloma. Vähän on vielä auki, saisinko heille kerhopaikat jo keväälle, mutta ainakin syksyllä aloittavat seurakunnan kerhossa 2-3 kertaa viikossa. :) innolla kyllä odotan että saadaan kaikki 8lla kotona! :)

   Poista
  2. Jos pojilla on kiva pkoti paikka niin itse en irtisanoisi sitä, vaan pitäisin ja lapset olisi siellä osaviikkoisena 2-3pvää viikko (ajaisi siis ns saman asian kuin kerho tmv.). Meillä tehdään näin ja ollaan kyllä tyytyväisiä :)

   Poista
  3. Jokainen toki tekee tavallaan. :) ite en näe päiväkotipaikkaa tarpeellisena kun sama saadaan ilmaisista kerhoista. Lisäksi päiväkotipaikat vapautuu sitten sellaisille lapsille, joiden vanhempien ei ole mahdollista olla kotona. Kerho kuitenkin on 2-3 kertaa viikossa 3h ajan, 20h päiväkotiviikko on aika paljon pidempi. Jos mä olen kotona vauvan kanssa, mum mielestä myös isompien paikka on kotona.

   Mut nää on mielipiteitä ja kaikki tekee niin kuin itselleen ja perheelleen näkee tarpeelliseksi. :)

   Poista
  4. Mä olen niin samaa mieltä! Meillä esikoinen vielä kotihoidossa ja tulevan vauvan myötä ei lähdekään tammikuussa päiväkotiin. Kevään saa olla kotona äidin apulaisena ja syksylle kerhopaikka hakuun! -nyyti

   Poista
  5. Ja eipä se päivähoito ole ilmaistakaan. Ihana, et teillä on seurakunnan kerhoja noi monesti viikossa! Meillä on vaa 2h/viikko! Tosi hyvä etu.

   Poista
  6. Ei lasten paikka ole päiväkodissa jos toinen vanhempi voi hoitaa kotona. Sillä vie toisten lasten paikat ja hoito lapselle on tosi rankkaa. Ei pitäisi itsekkäistä syistä tai koska on helpompaa, laittaa lapsia ulkopuolisille hoitoon.

   Teette mielestäni oikean ratkaisun!

   Poista
  7. Luuletko että saat tarjottua yhtä paljon aktiviteettejä ja laadukasta varhaiskasvatusta kotona kuin mitä päiväkoti tarjoaa. Neljä vuotias tarvitsee kuitenkin aika paljon aktiviteettejä ja kavereitakin.

   Poista
  8. Joo ompahan taas kommentteja. Noi on tosiaan jokaisen perheen itse päätettävissä ja jokainen perhe tekee ratkaisun mikä on just se paras omalle perheelle.
   Se että irtisanot teidän päikkypaikat, niin ei automaattisesti tarkoita kyllä että jotkut työssäkäyvän lapset saa paikat. Itse asiassa paikat voi saada yhtä suurella todennäköisyydellä 4 osaviikkoisesti hoidossa olevaa lasta kun toinen vanhemmista on kotona :)

   Mun alkuperäinen kommentti lähinnä oli tuoda ilmi että tämäkin mahdollisuus on että pojilla säilyy tuttu paikka ja kaverit sen 2-3krt vko ja kertoa toki myös että meidän perheessä ja meidän 4vlle tämmönen on ollut todella hyvä juttu.
   Mä en todellakaan koe että vietäis jonkun toisen paikka vaan meidän tyttö on tasan yhtä oikeutettu siihen kun kuka tahansa toinenkin ja hänhän tekee toisen lapsen kanssa ns puoliksi yhden pkoti paikan.

   Jokainen tyylillään, mutta turhaa väittää että nämä lapset vie jonkun toisen paikan kun tosiasiassa ovat siihen paikkaan ihan yhtä oikeutettuja :)

   Niin ja joo, ei meidän 4v tytölle ainakaan ole liian raskasta käydä 2-3krt vkoa pkodissa kavereiden kanssa leikkimässä ja saamassa niitä virikkeitä. Puppu puhetta se joka tommosta väittää. Ihan yhtä raskasta se sitten on sinne kerhoonkin mennä :D

   Poista
  9. Ja täytyy vielä jollekkin anolle sanoa että ei lasten paikka sitten ole kerhossakaan jos toinen vanhempi on kotona :D jos et ole sattunut tietämään niin kaikille lapsille kuuluu varhaiskasvatusta ja sen voi halutessaan myös saada sieltä
   Päiväkodista olemalla osaviikkoinen tai osapäiväinen.

   Poista
 15. Apua onpahan taas kommentteja..... Mun nelivuotias on aina ollu kotihoidossa. Nyt tosin kyllä seurakunnan kerhossa kahdesti viikossa. Neuvolassa on aina kannustettu tähän ja sanottu et "paras paikka lapselle on koti". Ei tulis mieleenkää viedä isompia hoitoo ku oon vauvan kaa kotona.
  Seurakunnan kerhot riittää oikein hyvin lapselle, saa seuraa ja harjoitusta muustaki ku kotihoidosta. Miksi lapsen pitäis olla 8h päivässä pois vanhempien luota?

  VastaaPoista
 16. Meillä ikäero oli 2 v 8 kk kun kakkonen syntyi. Eka lapsi on pari kuukautta teidän poikia vanhempi eikä siis ole päiväkodissa koskaan ollut. Esikoinen aloitti seurakunnan kerhon nyt syksyllä joka on 2 x vkossa 2 h jossa minun tavoite on juuri harjoitella päiväkotielämää eli olla erossa äidistä ja isästä, oppia Limingan ryhmässä ym. Muuten ulkoillaan puistoissa ja leikitään samanikäisten lasten kanssa ja en koe missään kohden että lapseni tarvitsisi mennä päiväkotiin oppimaan jotain taitoja, paljonhan se on kiinni vanhemmista, lähteekö lasten kanssa puistoon ja piirtää ym vai istuttaako ne telkan ääreen koko päiväksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tarvitse mennä päiväkotiin mutta tarvitsee mennä kerhoon kuitenkin oppimaan taitoja(ko)? Niinhän just sanoit!
   Mitä sitten jos vanhemmat valitsee päiväkodin kerhon sijaan, mitä eroa/väliä muuta kun että päiväkodista vanhemmat maksaa ja lapset on siellä hippusen enemmän leikkimässä?

   Poista
  2. Just se että emme vie paikkaa sellaiselta lapselta jonka vanhempi on esim. Osa-aikatyössä ja päiväkotiin pääsy on välttämätön. Kerho on 2 h jossa koko porukka aloittaa ja lopettaa yhdessä, koen hassuksi että veisin päiväkotiin pariksi tunniksi lapsen. Meidän lapsi on ollut aina ujo ja arka joten senkin vuoksi koen kerhon hyvänä harjoittelupaikkana siihen kun meillä töihin meno tulee eteen ja päiväkotielämä alkaa. Ymmärrän hyvin että moni jättää lapsen osa-aikaiseksi päiväkotiin kun siellä on jo ollut ja kavereita sieltä löytyy, mutta meillä lapsi ei koskaan päiväkodissa ole ollut niin mulle ainakin oli vieras ajatus tässä vaiheessa laittaa. Mun korvaan enemmän särähtää se että kotona ei voi laadukasta varhaiskasvatusta tehdä kun voi itse olla aktiivinen vanhempana ja hyödyntää siinä rinnalla esim. näitä kerhoja jossa saa harjoitella ryhmässä toimimista

   Poista
  3. Ei osa-aika lapset vie päiväkodista kenenkään paikkaa, vaan ovat ihan omalla ansaitulla paikallaan, sehän on ihan fakta. Joten kannattaa unohtaa tuo väärä ajattelutapa.

   En väittänyt että kerho olisi millään tapaa huono, vaan joillekkin se on varmasti parempi vaihtoehto juurikin mitä kerroit esim teidän lapsesta. Hyvä tapa aloittaa ns tutustuminen ryhmätoimintaan yms.

   Kannattaa laajentaa vähän omaa näkemystä myös siltä kantilta että lapsia on erilaisia niin kuin perheitäkin. On sosiaalisia meneviä lapsia jotka ehkä saa enemmän irti päiväkodista kuin kerhosta. Myöskin tilanne että lapsi on ollut pkodissa jo ennen kuin äiti jää kotiin, niin on oman näkemyksen mukaan luonnollista että lapsi jää pkotiin osa-aikaiseksi kuin vaihtaisi kokonaan toiseen esim kerhopaikkaan. Mutta sekin hyväksyttäkööt että näinkin tapahtuu jos ei haluta maksaa varhaiskasvatuksesta. Turhaa väittää tai ajatella niin että osa-aikaisesti päiväkodissa olevien lasten vanhemmat olis jotenkin niitä vanhempia jotka ei kotona keksi lapselle tekemistä ja istuttavat lapset vaan tvm ääreen.

   Toivottelee lto jonka toinen isompi eskarissa ja keskimmäinen pkodissa osa-aikaisesti :)

   Poista
  4. Oon eri ano kuin ylläolevat!
   Mutta pakko kommentoida, että mitäs hassua on viedä päiväkotiin muutamaksi tunniksi kerrallaan? :D Meillä on poika pk:ssa klo 8-11.45 välisen ajan, 3-4 kertaa viikossa. Eli siis sen ns. "varhaiskasvatusajan", aamupäivän toiminnan. Syö siellä, ja siinä kohtaa kun muut siirtyy päikkäreille, mä tulen hakemaan kotiin. Ja siellä on kaksi muutakin lasta, jotka toimii näin. Tämä olisi nimenomaan se ideaali, miten osa-aikaishoitoa "tulisi" toteuttaa monien lastentarhanopettajien ja päättäjienkin mielestä. Eli siis et päivät ja erossa olo vanhemmista ei olisi lapselle liian pitkiä, säilyisi ryhmäytyminen ja kaverit tulisi tutuksi, ja kaiken lisäksi lapsi olisi paikalla päivässä ainoastaan sen hetken, jolloin ryhmässä on varmuudella kaikki työntekijät. Tämä ollut aivan loisto vaihtoehto meille, lapsi kaipaa hirveästi ikäistään seuraa, ryhmätoimintaa, aktiviteettia. Meidän naapurustossa ei asu samanikäisiä, jotka olisivat päivät kotona, ja täällä on mahdollisuus kerhoon kerran viikossa 3h, se ei meidän 3,5-vuotiaalle toisi riittävästi sosiaalisia suhteita ja toimintaa.

   Poista
  5. En todellakaan tarkoittanut että osa-aikaisten vanhemmat on laiskoja vaan kun joku kyseenalaisti voiko Nelli kotona tarjota laadukasta varhaiskasvatusta ja aktiviteettejä lapsille niin siihen kommentoin että mielestäni vanhempien aktiivisuudella on merkitys mitä lapsen kanssa tekee kotona. Meidän lapsen kannalta on kerho juuri parempi kuin päiväkoti koska uskon hänen kohdallaan olevan hyvästä ryhmässä olemisen harjoittelussa se että kaikki tulee samaan aikaan ja lähtee samaan aikaan, eikä niin että hakisin lapsen kesken päivän pois. Juurikin niin, lapsia ja perheitä on erilaisia ja edellisessä kommentissa kirjoitinkin että jos päiväkodissa on jo ollut niin on luonnollisempaa jäädä osa-aikaiseksi tuttujen kavereiden kanssa.
   Meidän kaupungissa ainakin päiväkodit ovat täynnä ja lähipäiväkotiin on vaikea päästä niin siinä mielessä mielestäni emme vie toisilta paikkaa päiväkodista kun meidän ei sinne ole "pakko" mennä. Tottakai kaikki on samalla viivalla ja jokaisella lapsella on oikeus omaan pk-paikkaan mutta kun tulijoita on enemmän kuin paikkoja niin mielelläni toivon että jokainen työssäkäyvä saisi lapsensa siihen päiväkotiin johon haluaa jotta työn ja päiväkodin yhteensovittaminen olisi mahdollisimman helppoa.

   Poista
  6. Valitettavasti kaikki ei siltikään saa paikkaa siihen päiväkotiin mihin haluaa ja näin se on aina ollut. Vaikka päiväkodeissa olisi vaan työssäkäyvien lapsia niin siltikin asia on niin että paikkaa ei aina saa sieltä mistä haluaa. Eli myöskään tämä ei ole osa-aikaisten tai osapäiväisten "vika". Vääristynyt ajattelu siis!
   Nykypäivänä vielä kun lisäksi on niin ihme vaatimuksia kun meidän pirkkopetterin pitäisi päästä just sen ja sen takia juuri siihen tiettyyn päiväkotiin. Ja sitten pahoitetaan mieli kun saakin päiväkoti paikan vähän kauempaa mutta kuitenkin semmoisen matkan päästä mikä perheessä pystytään toteuttamaan. Mutta kun me oltais silti haluttu....Huoh, näitä on paljon!!!

   Käytännössä suurin pulma on se että joillain tietyillä alueilla lapsiperheiden suuruus on paljon suurempi mitä pk paikkojen tarjonta sillä alueella.

   Poista
 17. Komppaan myös kotona olemista! Sehän on muutenkin ainutlaatuinen tilaisuus olla vielä aiemmillakin lapsilla kotona äidin ja vauvan kanssa, kun todennäköisesti vauvan kasvettua äiti lähtee töihin ja lapset taas päiväkodinpolkuja tallaamaan.
  Mielestäni ei missään nimessä pitäisi lasta viedä hoitoon pelkkien aktiviteettien ja "laadukkaamman varhaiskasvatuksen" vuoksi. Eivätköhän he viimeistään eskarissa saa jo tarpeeksi opetella elämään ryhmässä ja noudattamaan tiukkaa päivärutiinia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun mielestä on myös käsittämätöntä aliarvioida vanhempia sanomalla "laadukasta varhaiskasvatusta." Sekin nyt on vähä niin ja näin, kun pk ryhmätkää ei mitää pieniä oo. :D Ja ei se varhaiskasvatus niin hepreaa ole etteikö vanhemmatkin sitä osais, etenkin fiksut vanhemmat kuten Nelli. Ei oo mikään syy se ainakaan viedä päikkyyn. Ellei lapsi erikseen itse halua! Mutta kuten aiemmin sanoin se ei ihan ilmaista touhua ole.
   Ja päiväkodin työntekijät puoltaa lähes aina isompien lasten kotiinjäämistä jos syntyy vauva, näin ne isommatkin saa tutustua vauvaan rauhassa. Vaikka ei toki pari päikkypäivää viikos viel mitään muuta.
   T: Miia (en jaksa kirjautua. 😄)

   Poista
  2. Meillä on ainakin päivärutiinit olleet lapsilla jo ennen eskariakin, kaikille vissiin ei.........

   Poista
  3. Puoltaa millä tavalla kotona olemista?
   Itse ainakin sivusta seuranneena ja alalla ollessa kyllä isommille esim juuri jo 4v---> kyllä suositeltu viikottain ryhmässä toimimista yms. On se sitten kerhoa, päiväkotia tai muulla tavalla järjestettyä toimintaa. Mä en kyllä varta vasten jaksa edes uskoa että tuon ikäisille suositellaan vaan äidin ja vauvan kanssa kotona olemista. Asia erikseen sitten jos kyse vielä reippaasti alle 3-vuotiaasta...

   Poista
  4. Niin ja pari päiväkoti päivää tai kerho päivää viikossa ei varmaan ole este etteikö isommat tutustu myös uuteen perheenjäseneen. Huvittavaa lähinnä että kuka 4-5v ei nauttis siitä ettei tarvii ihan kokoajan vaan olla vauvan ja äidin kanssa :D eihän se isäkään sitten tutustu kehenkään perheenjäseneen kun on töissä 8h 5 päivää vkssa, joku vielä enemmän!?

   Sori nyt vaan, mutta tuossa iässä jo kaikki toiminta ja kaverit on aika suuri juttu eikä se että sitä toimintaa ja kavereita on pari päivää viikossa vaikka 6 tuntia ole kyllä keltään pois.

   Kerho on hyvä vaihtoehto jos ei halua maksaa ja kokee perheen omiin aikatauluihin ja lapselle sopivaksi 2h toiminnan kerrallaan sopivaksi. Päiväkoti yhtä hyvä jos raha ei ole ongelma ja esim tykkää että lapsi on joka viikko esim 6-7h kerrallaan sen pari päivää jolloin saa kunnolla leikkiä, toimia ryhmässä ja harjoitella erinäisiä taitoja, lepoa ja ruokaa unohtamatta.

   Poista
  5. Niinku sanoin myös tekstissäni, että 2 päikkypäivää ei tietenkään asiaa muuta. Mutta en käsitä, että miksei se Nellin sanoma 3 kerhopäivää viikossa riittäisi pojille? Mä en ymmärrä miksi tästä päiväkotihommasta on tehty nykyään tämmönen juttu, niinku se olis jotenki ultimaattisen mahtavaa olla siellä. :D Tottakai lapset haluaa ikäistään seuraa, mutta ei se päiväkoti ole ainoa paikka. Ite en oo ollu ku pieniä hetkiä siellä lapsena. Suurinosa mun elämästä koostu siitä, että leikittiin koko naapurikatraan kanssa pihalla, kiipeiltiin puissa, tehtiin majoja, leikittiin hiekkalaatikolla,yms. Kävin kerhossa pari kertaa viikko ja kävin esikoulun. Olen varmasti pilalla.

   Poista
  6. No onko täällä nyt joku vetänyt herneet ja kauhistellut blogin kirjoittajan päätöksen ottaa pojat kerhoon? Ei minun mielestäni (lukuunottamatta nyt jotain joka päästeli suustaan jotain laadukkaasta varhaiskasvatuksesta yms). Enemmänkin täällä on kerrottu vaihtoehtoja, eli siis pitää pojat tutussa päikyssä tai sitten parjattu sitä kuinka päiväkoti on lapselle pahasti joka ainakin mulla nostaa karvat pystyy. Kukaan täällä ole mielestäni väittänyt kerhon olevan pahasta vai onko?!
   Tuntuu vaan että täällä on monia jotka ei pysty avartamaan katsettaan sille että yhtälailla se päiväkoti on Ok siinä missä kerhokin.

   Poista
  7. Eihän kukaan parjaa päiväkotia. Täällähän on vaan puolesta ja vastaan mielipiteitä. Päiväkoti vaan ei ehkä ole se lapsiystävällisin paikka verrattuna kerhoon. Eri juttu jos päiväkotipäivät ei kestä 4 tuntia pidempään. Monella lapsella vaan kestää.

   Ja kyllä päiväkodissa olija vie toisen paikan. Eikä se ihan oikein ole jos sen toisen äiti ei pääse töihin siksi että kotiäidin lapsi on hoidossa. Vaikka kuinka kumpikin on oikeutettu hoitoon.

   Poista
  8. Voi apua miten vääristynyt kuva voikaan jollain olla! Edelleenkään osaviikoiset/osapäiväiset ei vie kenenkään paikkoja vaan ovat ihan omalla paikallaan. Kyllä kaupungilla on aina velvollisuus järjestää hoitopaikka jokaiselle joka sitä tarvitsee myös ihan niille työssäkäyvillekkin.

   Ja mitä sä just sanoit? päiväkodit ei ole lapsiystävällisimpiä paikkoja? Voi apua!! :D

   Poista
  9. Ja kerro vielä mikä tekee päiväkodista ei lapsiystävällisen ja kerhosta taas lapsiystävällisemmän?
   Kuulen mielelläni, koska mä en löydä ainakaan meidän kaupungista semmoista päiväkotia joka ei olis lapsiystävällinen.

   Poista
 18. Onnittelut teille tulevasta perheenlisäyksestä! Itselle vaan himpun vaikea lukea näitä raskausjuttuja, koska jos kaikki olis mennyt hyvin niin meillä olis kohta ollut vauva ja tytöstä olis isosisko tullut, mutta luonto päätti toisin. Nyt pidetään peukut pystyssä, että saatais vielä tähän uusi mahdollisuus. Ja mitä tähän on moni kommentoinut niin meijän neiti ainakin jää äidin seuraksi ja avusksi vauvanhoitoon jos sellainen meille suodaan :)

  VastaaPoista
 19. Moi Nelli! Valtavasti onnea raskaudesta! Ihan mieletöntä <3 Kylläpä teillä on kaunis ja täydellinen koti <3. Sata sydäntä sinne! Pojista on tullut niin isoja, että hirvittää mihin tämä aika on mennyt :)

  VastaaPoista
 20. Nyt kyseleepi yksi tyhmä että mitä eroa on että viekö kotimammat lapset kerhoon vai päiväkotiin osapäiväiseksi?

  Eroa on oman näkemyksen mukaan vain maksu ja aika.

  Tässä kun joku/jotkut oli sitä mieltä että lapselle paras paikka on olla vaan kotona äidin kanssa. Miksi nämä vanhemmat; "koti on paras", "näissä tapauksissa lapsen kuuluu olla myös kotona kun äiti ja vauvakin on" ,"ei lapsi kaipaa tuossa iässä vielä muuta kun kotia ja äitiä". Niin miksi nämä sitten vie lapsensa kerhoon? Tässä ihmettelen asiaa että miksi osa-aika päiväkoti on paha jos kerhoonkin voi viedä. Hassu ajattelu monella ja niiden vanhempien mollaamista jotka pitävätkin tai valitsevatkin päiväkodin esimerkiksi seurakunnan kerhon sijaan. Ehkäpä vain köyhien ulinaa kun osalla on varaa maksaa varhaiskasvatuksesta eikä haluta niitä kirkon juttuja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koska meillä ainakin kerho on kerran viikossa 2h. Toki jos päikkyki ois ilmanen ja kerran pari viikos 2h nii se ois toinen vaihtoehto, joka ois ikäänku harrastus lapselle. Päiväkodissa 20h/viikko on kuitenki aika paljon enemmän. Ja mitä tohon "köyhien ulinaan"ei köyhät maksa päiväkodista maksimimaksuja.

   Poista
 21. Ihanaa että teille tulee vauva, paljon onnea vielä tätäkin kautta!! <3

  VastaaPoista
 22. Onpas joillakin todella vahvoja mielipiteitä siitä, missä lapsen paikka on, kun toinen vanhempi on yhden lapsen kanssa kotona. Minulla itselläni ei ole asiaan sinänsä vahvaa mielipidettä; jokainen tehkööt kuten parhaaksi kokee. Mutta näissä asioissa tykkään lukea tutkimuksia ja on valtavasti näyttöä siitä, että yli kolmevuotiaat hyötyvät päiväkodista - erityisesti, jos käyvät siellä osa-aikaisesti. Tutkimuksien mukaan hyöty on vielä suurempi vähävaraisilla lapsilla. Näiden tutkimuksien pohjalta laitoin sitten oman kolmevuotiaan osa-aikaiseen hoitoon vaikka nuorempi oli kanssani kotona. Toki tähän vaikutti myös se, että lapseni on vaikuttanut sosiaaliselta ja sellaiselta, joka sopeutuu helposti päiväkodin ympäristöön. Eikä kerhotoiminta täällä paikkakunnalla ole kovinkaan suurta, joten siksi myös päiväkoti. Hyvin siellä on mennytkin ja hän saa siellä jatkaa, vaikka kolmas lapsi on tulossa. Keskimmäisen kohdalla harkitsen taasen sitä päiväkotia sitten kolmen iän kohdalla, hän kun on nyt 1,4kk.

  Ja tuo, että jotkut lapset eivät saisi olla päiväkodissa "viemässä muiden paikkoja" on minusta ihan väärä ajatus. Varhaiskasvatus on nimenomaan lapsen oikeus ja siihen ainakin osa-aikaiseen on oikeutettu niin kotona olevien kuin työssäkäyvienkin lapset. Ymmärrän toki, että paikoista on pulaa (oman hoitopaikkamme jouduimme varaamaan jo vuoden etukäteen) mutta se on ongelma erikseen eikä sitä pitäisi lähteä ratkomaan vain sillä, että ne lapset olkoon kotona kenellä joku vanhempi siellä on.

  VastaaPoista
 23. Itse näen kerhon enemmänkin harrastuksena ja päiväkodin lapsen työnä.

  Kerhossa tehdään yleensä kaikkea kivaa, siihen jaksaa keskittyä kaikki (lapset ja ohjaajat) paremmin ja evästauko on se paras. Lapset saavat kuitenkin ikäisensä seuraa kerhoissa sopivan ajan kerrallaan.

  Hoidossa taas paljon enemmän lapsia, suurin osa siellä pitkää päivää. Aikaa menee paljon sisään-ulos siirtymisiin, ruuan, ulkoilun ja päiväunien odotteluun. Kaikkeen sellaiseen turhaan.
  Meteli myös pitkän päivän aikana väsyttää ihan eri tavalla. Vai kuka myöntää jaksavansa tehdä töitä 2 tuntia ja 8 tuntia samalla tehokkuudella?

  Mitä on laadukas varhaiskasvatus? Mielestäni normaalilla järjellä varustettu normaali perhe pystyy antamaan lapselle aivan varmasti laadukasta varhaiskasvatusta.

  Jokaisen oma valinta. Jos et jaksa hoitaa lapsiasi, voit laittaa heidät hoitoon, koska siihen sinulla on täysi oikeus. Jos taas jaksat hoitaa lapsesi kotona, siihenkin sinulla on täysi oikeus.

  Tsemppiä odotukseen! :)

  t

  VastaaPoista
 24. Tää on kyllä aina jännä homma miten täystyrmäys päiväkotiin vieminen on silloin jos kotona on vauva! Itse en oo vielä tuollaisessa tilanteessa ollut, kun olemme vain yksilapsinen perhe mutta silti en voi ymmärtää tätä lynkkausta.

  Eniten en ymmärrä sitä ajattelumaailmaa että miten se päiväkoti on niin tosi paha paikka lapselle? "lapsen työtä"? "kerhossa on kivempaa ja rennompaa" & "kerhossa tehdään kaikkea kivaa".... ööh, päiväkodissako ei tehdä mitään kivaa? Päiväkotiko ei voi olla rentoa? Ja mitä ihmettä on lapsen työ, ja miten esimerkiksi kerhossa oleva musiikki-leikkihetki ei ole lapsen työtä mutta vastaava musiikki-leikkihetki mikä päiväkodissa pidetään niin mielletään pahaksi ja lasta rasittavaksi?

  En tiedä saako kukaan kiinni ajatuksestani, mutta aivan samoja asioitahan kerhossa ja päiväkodissa tehdään. Leikitään, lauletaan, syödään, annetaan lapsille mahdollisuus leikkiä jne. Ehkä meillä sitten vaan on sattumalta rento päiväkoti, mutta kyllä siellä ainakin päivät ovat ihan lasten hyvinvoinnille sopivia :D leikkiä, metsäretkiä, syöntiä, päiväunet, askartelua jne. Ei meidän lapsi siellä ainakaan mitenkään rasitu, päinvastoin! ja ne kaverit, kyllä niillä vaan on merkitystä. Niistä höpötetään illat pitkät ja hoetaan niitä juttuja mitä kavereiden kanssa hoetaan. Ja ikää 3v vasta.

  Yritän siis vain sanoa, että älkää nyt hyvät ihmiset pitäkö sitä päiväkotia lasta pilaavana, stressaavana "lapsen työpaikkana" :D Se ei todellakaan ole sitä, tai sitten on pahasti siinä päiväkodissa asiat pielessä missä asiat noin ovat!

  Ja jokainen päättäköön itse, miten vauvan saatuaan vanhempien lasten kanssa tekee. Onhan se 7-vuotiaskin jo päivät koulussa, eikä jatkuvasti vauvan ja äidin kanssa. Ja se isä päivät töissä, niinkun joku sanoi. Kyllä perhe voi silti olla läheinen, vaikkei kaikki ole 24/7 saman katon alla :D

  Terkuin Ade

  VastaaPoista
 25. Meillä 3,5 vuotias meni syksyllä päiväkotiin kun vauva syntyi. Päiväkoti oli hänelle tärkeä. Koko kesä puhuttiin päiväkodista kun oli äitin kanssa kesälomalla ja kyseltiin koska pääsee taas päikkyyn. Poika oli kolmena päivänä viikossa 7 tuntia kerralla hoidossa, josta n.2 tuntia nukkuivat päiväunia. Nyt on kerhossa 3 päivänä 3 tuntia kerralla ja tykkää siitäkin. Mielestäni molemmat on hyviä. Jos lapsi tykkää niin en näe kummassakaan mitään pahaa. Meillä ei ole hoitoapua lähellä . Isovanhemmat asuu kaukana sekä sukulaiset. Itse sain hieman hengähtää vauvan nukkuessa valvottujen öiden jälkeen kun poika päiväkodissa. Mikä sopii toiselle ei sovikaan toiselle. Teemmehän iltarutiinitkin ehkä eri järjestyksessä emmekä kinaa kenellä on paras rutiini 😃

  VastaaPoista
 26. Moi kaikki! Kiva että keskustelette ja aihe tuntuu olevan niin kuuma peruna että ehdottomasti kirjoitan tästä vielä kunnon postauksen jossa voidaan jutella lisää. :)

  Haluan kuitenkin muistuttaa, että pysytään asiallisina eikä lähdetä arvostelemaan tai arvottamaan kenenkään vanhemmuutta hoitovalintojen mukaan. Kaikilla on varmasti tehtynä se oikein ratkaisu omaa perhettä ajatellen ja jaetaanhan mielummin ajatuksia kuin haukutaan toisten ratkaisuja! On sitten meillä kaikilla kivempaa!

  Ja julkaisen vain ne asialliset viestit, joten pidetäänhän ne kommentit myös sellaisina! :)

  Ihanaa viikonloppua kaikille!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!