keskiviikko 14. lokakuuta 2015

No ne lastenvaatteet.

Äidit tuntuvat jakautuvan kahteen leiriin, mitä tulee lastenvaatteisiin. On ne, joiden mielestä merkkivaatteisiin tuhlaaminen on typerää ja sitten ne, joiden mielestä vaatteisiin pitää panostaa, eikä mikään summa ole liian suuri jos vaate vain miellyttää. Itse koen asettuvani johonkin tähän välimaastoon. En ymmärrä merkin perässä juoksemista, mutta ymmärrän laatuun panostamisen. En tajua halvan suosimista jos laatu on kuraa, mutten myöskään kalliiseen panostamista jos pettymyksiä tulee laadun suhteen joka dropissa. Enkä voi käsittää sitä, että vaatteen hinnalla ja statuksella ratsastetaan.

Älkääkä ymmärtäkö nyt väärin. Ymmärrän ihan täysin sen, että ollaan innoissaan lastenvaatteista. Rakastetaan vaatteita ja sormet syyhyää näppäimistöllä odottamassa uuden dropin julkistamista. Lasketaan euroja, kuinka moneen ihanuuteen ne tällä kertaa riittää? Mutta sitä en ymmärrä, että vaatteita ostetaan koska niitä on muillakin, tai koska kaikki tietävät ne kalliiksi merkkivaatteeksi. Se, että määritellään oma oleminen lapsen päällä olevien vaatteiden hinnalla, on mun mielestä vähintäänkin hölmöä. Samaan kastiin menevätkin sitten nämä, jotka nenänvarttaan pitkin tuijottavat naapurin lapsen H&M-kollareita. Ylipäätään se, että katsotaan lastenvaatteita hintalapun kautta, on järjetöntä.

Yläkuva: Shortsit H&M, raitapaita H&M banaanipaita Lindex Alakuva: Paidat* Raila Design (saatu), Shortsit Name it
Vasemmalla: Paita Pomp de lux, shortsit Name it, kengät Vendi ; Oikealla: Kypärä Stadium, Paita Lindex, Shortsit H&M, kengät H&M


Mä en oikein tiedä, missä se merkki- ja halppisvaatteen raja kulkee. Vai onko se sitten se hinta joka määrää eron? Mä itse laittaisin H&M, Lindex, Kappahl ja Cubus -ketjut siihen halppis-kategoriaan, Name itin, POmp de Luxin, Me & I:n  ja Polarn o pyretin sinne jonnekin keskivaiheille ja Mini Rodinit, Paput, Gugguut ja Vimmat sitten sinne merkkivaatteisiin. Näissäkin vaan on aika häilyvät rajat, sillä jotkut vaatteet voivat olla samoissa hinnoissa sekä Kappahlilla, POpilla että Mini Rodinilla. 

Mä itse vannon laatuun. Kappahlin yöpuvut todettiin meillä laadultaan surkeiksi, joten niihin ei laiteta enää euroakaan. H&M on taas todettu todella kestäväksi, joten mielelläni hankin sieltä lisääkin täytettä poikien kaappiin. Gugguun laadusta olen taas kuullut kovasti huonoa, ja todennut meidän hupparit kulutusta ja pesua kestämättömiksi, joten Gugguun tuotteisiin en enää rahoja laittaa. 

Vasemmalla: Paidat Kappahl, Legginsit Lindex, Tennarit H&M Oikealla: Hupparit Gugguu, Kollarit Lindex, kengät H&M

Vasemmalla: Lippis H&M, Neule H&M, t-paita Lindex, Legginsit Kappahl, Reppu Skip Hop Oikealla: paita ja housut Pomp de lux

Koska ostan vaatteita kaksosille, olen aika tarkka siitä mitä ne maksavat. Vaikka vaatetta voisikin varmasti ostaa aina vaan kerrallaan toiselle, en mä osaa hankkia paitaa vain jommalle kummalle. Lähes aina, kannan kaupasta mukanani joko kaksi samaa vaatetta tai kaksi samantyylistä. Mulle on tärkeää, että pojat on puettu yhtä nätisti. Ei välttämättä samoihin vaatteisiin, mutta yhtä kauniisiin. Siksi mä ajattelen aina vaatteen hinnatkin tuplana. Ei ole paljon jos paita maksaa kaksikymppiä. Mutta se on paljon jos kaksi paitaa maksaa 40e. Tajuatteko logiikan? Jos mä ostaisin paidan sillä ajatuksella, että sitä käyttäisi mahdollisesti vielä nuorempikin sisarus, ei 20euron hinta tuntuisi missään, silloinhan se oli 10e/lapsi. Nyt kuitenkin, kun käyttäjiä on vain yksi on 40e "yhdestä" paidasta liikaa. Enhän voisi ostaa sitä yhtä kallista paitaa vaan toiselle, sillä sittenhän toisella pojalla ei olisi paitaa ollenkaan.

Rahan syytäminen merkkiin on myös mun mielestä vähän hassua. Moni kallis merkkivaate kun ei laadultaan ole lähellekään yhtä hyvää kuin markettitavara, tai kuosi ei sitten olekaan sen kummempi kuin halppiksessakaan. (Kurkistakaapa vaikka tämä Annen postaus!) Sittenhän sillä rahan laittamisella ei toki ole väliä, jos kokee sen sopivaksi summaksi sijoittaa lapsenvaatteeseen. Tässä tullaan nyt taas siihen näkemyseroon, joka varmasti jokaisella käyttäjällä on. Vaatteiden ekologisuuteen mä en puutu nyt tietoisesti ollenkaan, se on sitten taas toinen puoli tätä juttua!

Mä itse koen löytäväni riittävästi kivoja ja erilaisia lastenvaatteita niistä perinteisistä ketjuliikkeistä. Osa jopa hämäävästi samankaltaisia merkkivaatteiden kanssa. Poppiin panostan aina mielelläni, se on todettu meillä hyvin kestäväksi ja laadukkaaksi merkiksi. Myös Lindex ja H&M ansaitsevat meiltä kiitosta. Name itin kollarit, Kappahlin yöpuvut ja Pomp de luxin housut taas noottia. Mutta merkkien muut tuotteet ovat omassa käytössä toimineet.

Molemmissa kuvissa Legginsit Polarn o pyret ja paidat Lindex

Paitsi että vaadin hinnalta suuria (tai no pieniä) tulee kankaan laadun olla hyvää ja konepesun kestävää. Pesen kaikki poikien vaatteet (villaa lukuunottamatta) 60 asteessa ja heitän siihen perään vielä rumpuun kuivumaan, joten ihan heiveröistä vaatetta meille ei voi tulla. Olen kuitenkin nähnyt, että monet halppisvaatteet kestävät tämän käsittelyn, joten lähden sitten niiltä laadukkailtakin vaatimaan kyllä samaa. Iso pettymys onkin jos kalliit housut tulevat ulos koneesta nukkaantuneina, kutistuneina ja muotonsamenettäneinä.

Millaisia vaatimuksia teillä on lastenvaatteilta?

42 kommenttia:

  1. Samoilla linjoilla sun kanssa! Mä vaadin vaatteilta paljon, niin omissa kuin lastenkin vaatteissa. Mun mielestä vaatteen pitää kestää kulutusta ja elämää eikä se saa näyttää kulahtaneelta toisessa pesussa. Meilläkin rumpukuivataan vaatteet ja vaatteiden täytyy tuo kestää. Ellei kestä niin tervemenoa.
    Sisävaatteiden kulutuskesto vaihtelee hurjan paljon. Päätinkin, että paitoja en enää edes osta vaan teen ne itse. Silloin tiedän mitä saan (okei joskus kangas nukkaantuu jo esipesussa, mutta yleensä on priimaa) ja saahan sillä vähän erilaistakin. :)
    Popin trikoissa toiset kulahtavat nopeasti ja toiset kestävät, mutta ulkovaatteet ovat hyvät! Meillä ei ole sattunut susia lainkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todellakin! Ei se ole mun mielestä laadun merkki jos ei kestä pesua ja kulutusta! Mä oon nyt kans huomannut ton saman popin leggareissa. Silloinkun käytettiin vähemmän aikaa samaa ongelmaa ei ollut, mutta nyt tuntuu laatu tosi hötöltä kun osa ollut yli vuoden kaapissa :/

      Poista
  2. Meillä ostetaan kahdelle tytölle vaatteita ja laidasta laitaan; h&m, lindex, kappahl, Name It, pop, Gugguu yms. Varmaan kaikkien merkin vaatteissa on ollut jotain "maanantai" kappaleita.

    Gugguusta sen verran, että kuinka paljon teillä on vaatteita sieltä ostettu? Ainakaan yksien huppareista verran ei voi päätellä että laatu on kuraa yms. Jossainhan dropissa oli nude värissä jotain häikkää ja siitä meilläkin yhdet leggarit haalistui.

    Myöskään jos pesee kaikki vaatteet 60 asteessa, ei voi mun mielestä sanoa että jonkun merkkinen vaate on kuraa kun ei kestä tuota pesulämpötilaa. Mun mielestä esim gugguut ei vält kestä tuota lämpötilaa, mutta eihän se silti tee laadusta tai merkistä huonoa!? Mun mielestä enemmänkin on niin etteivät ne sovi teille koska haluat vaatteita jotka kestää 60 asteen pesun.

    Meillä pestään ohjeiden mukaan, ja juurikin sen takia ettei laatu ja värit kärsi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta tuo, että kaikkialta varmasti löytyy maanantai kappaleita. Mutten ainakaan itse kyllä montaa kertaa katso hyvällä jos niitä osuu kohdalle. Sitten voi hankkia sitä kestävää :)

      Meillä on ollut kaikenkaikkiaan kuusi vaatekappaletta. Kuvassakin näkyvät hupparit, reklatut legginsit ja kollarit. Kaikki samalta kaudelta kylläkin. Hupparit on olleet ehkä ne laadukkaimmat, mutta niissäkin kyllä hurjasti värit haalistuneet mikä ei mun mielestä saisi käydä tuon hintaluokan vaatteissa! Ja gugguuta pesin ihan pesuohjeen mukaan neljässäkympissä, koska en vaan hinnan vuoksi uskaltanut kovemmassa. Nyt kun värit haalistui joka tapauksessa oon pessyt myös kuudessakympissa niinkuin muutkin. Siinä ootkin varmaan oikeessa, ettei ne sovi meille. Mun mielestä kuusi huonolaatuista vaatetta yhdeltä merkiltä on jo paljon eikä sattumaa.. Meillä käytetään sitä mikä kestää, ja jos se on ketjuvaatetta niin sitten on :D eli tässä tapauksessa ei pesulämpötilat vaikuttaneet gugguun kestoon. Vaikkakin josstain luin että eka pesu pitäisi gugguissakin olla 60 niin sitten värit pysyisi.. Mutta enpä tiedä, ei jokatapauksessa tule enää meille :)

      Poista
    2. Meillä on tosi paljon Gugguuta, mutta tosi paljon muitakin, laidasta laitaan. Ja yksi syy, miksi gugguuta on alettu suosia, on nimenomaan laatu. Meillä on useita kymmeniä (kahdella lapsella) ja olen koskaan joutunut reklaamaan vain yhden vaatteen yhteensä. Mustasta vaattesta haalistuu vähän väri käytössä, mutta niin haalistuu millä tahansa merkillä. En ole vielä mustaan vaatteeseen törmännyt, joka ei haalistuisi. Saattaisin jopa huolestua, jos joku musta ei haalistu. Tuntuisi siltä, että siihen on tuutattu sellainen määrä väriainetta, etten sitä tahtoisi päälleni tai lasteni päälle edes pukea. Mutta gugguun vaatteet eivät kyllä ole haalistuneet eivätkä mitenkään venähtäneet.

      Toki olen samaa mieltä siitä, että jos mulle sattuisi 6 vaatetta, joissa ois jotain reklattavaa, niin varmaan ajattelisin toisin. Halusin vain tuoda esille, että on voinut olla huonoa tuuria tai muuta. Meillä on tosiaan kymmeniä gugguita, eikä valittamaista ole.

      Toisaalta mä en enää suosta ostamaan lindexiltä mitään. Usein on ollut samaa ongelmaa KappAhlin kanssa ja koissain tietyissä Popin vaatteissa myös. Jostain siistä niiden trikoovaatteet, bodyt ja pöksyt, tuntuvat että leviävät ja menettävät muotonsa jo yhdellä lapsella hetkessä. Kun vaatteen ainakin meillä pitäisi säästyä seuraavalle, on aika masentavaa kun vaate joissakin kymmenissä pesuissa levahtaa, hävittää elastisuutensa tai muotonsa. Tylsää, koska monissa on kivoja kuoseja. Näissä harmillista on myös se, ettei oikein tiedä etukäteet. Jotkut kestää hyvin, tosi monet ei.

      Name it merkistä vähemmän kokemusta, mutta niillä ei mutu tuntumalla ole ollut niin paljon tuota muodottomuus ja kestämättömyys ongelmaa kuin lindexillä ja kappahlilla. Toisaalta, esim jälkimmäisten merkkien farkut on musta superhyviä. Trikoita en vaan sieltä enää osta.

      Niinkun on helppo huomata, omat kokemukset ohjaa asiaa aika paljon. meillä kaikilla. :)

      Meillä myös suositaan suomalaista ja ekologista niin paljon kuin se on vain mahdollista. Sanoisin, että 70 % lastenvaatteista on kotimaisia ja/tai ekologisia. Loput sitten muuta. Sekin on muuten ihan arvo itsessään, jota on hyvä pohtia.

      Siitä olis mielenkiintoista joskus lukea, että millainen määrä vaatetta ja tavaraa lapselle on tarpeeksi. Nimenomaan eko näkökulmasta. Mä yksi päivä katselin lasten vaatekaappia ja totesin, että kaapista vois hyvin kuoria pois puolet ja pärjättäisiin mainiosti silti. Koska se pesukone laulaa kuitenkin löhes päivittäin. Vähemmälläkin määrällä pärjäisi mainiosti. Kausi- ja ulkovaatehommassa teinkin jo rankkaa karsintaa ja päätin, että mennään jatkossa mahdollisimman minimillä. Vain kahdet kengät per kausi: siistimmät ja sitten enemmän ulkoiluun tarkoitetut. Toki päälle kumisaappaat ja kesällä sandaalit. Mutta oikeasti, vähemmälläkin tulee toimeen kun luulee. Olis mielenkiintoista lukea tästä aiheesta joskus...

      Poista
    3. Meillä on tosi paljon Gugguuta, mutta tosi paljon muitakin, laidasta laitaan. Ja yksi syy, miksi gugguuta on alettu suosia, on nimenomaan laatu. Meillä on useita kymmeniä (kahdella lapsella) ja olen koskaan joutunut reklaamaan vain yhden vaatteen yhteensä. Mustasta vaattesta haalistuu vähän väri käytössä, mutta niin haalistuu millä tahansa merkillä. En ole vielä mustaan vaatteeseen törmännyt, joka ei haalistuisi. Saattaisin jopa huolestua, jos joku musta ei haalistu. Tuntuisi siltä, että siihen on tuutattu sellainen määrä väriainetta, etten sitä tahtoisi päälleni tai lasteni päälle edes pukea. Mutta gugguun vaatteet eivät kyllä ole haalistuneet eivätkä mitenkään venähtäneet.

      Toki olen samaa mieltä siitä, että jos mulle sattuisi 6 vaatetta, joissa ois jotain reklattavaa, niin varmaan ajattelisin toisin. Halusin vain tuoda esille, että on voinut olla huonoa tuuria tai muuta. Meillä on tosiaan kymmeniä gugguita, eikä valittamaista ole.

      Toisaalta mä en enää suosta ostamaan lindexiltä mitään. Usein on ollut samaa ongelmaa KappAhlin kanssa ja koissain tietyissä Popin vaatteissa myös. Jostain siistä niiden trikoovaatteet, bodyt ja pöksyt, tuntuvat että leviävät ja menettävät muotonsa jo yhdellä lapsella hetkessä. Kun vaatteen ainakin meillä pitäisi säästyä seuraavalle, on aika masentavaa kun vaate joissakin kymmenissä pesuissa levahtaa, hävittää elastisuutensa tai muotonsa. Tylsää, koska monissa on kivoja kuoseja. Näissä harmillista on myös se, ettei oikein tiedä etukäteet. Jotkut kestää hyvin, tosi monet ei.

      Name it merkistä vähemmän kokemusta, mutta niillä ei mutu tuntumalla ole ollut niin paljon tuota muodottomuus ja kestämättömyys ongelmaa kuin lindexillä ja kappahlilla. Toisaalta, esim jälkimmäisten merkkien farkut on musta superhyviä. Trikoita en vaan sieltä enää osta.

      Niinkun on helppo huomata, omat kokemukset ohjaa asiaa aika paljon. meillä kaikilla. :)

      Meillä myös suositaan suomalaista ja ekologista niin paljon kuin se on vain mahdollista. Sanoisin, että 70 % lastenvaatteista on kotimaisia ja/tai ekologisia. Loput sitten muuta. Sekin on muuten ihan arvo itsessään, jota on hyvä pohtia.

      Siitä olis mielenkiintoista joskus lukea, että millainen määrä vaatetta ja tavaraa lapselle on tarpeeksi. Nimenomaan eko näkökulmasta. Mä yksi päivä katselin lasten vaatekaappia ja totesin, että kaapista vois hyvin kuoria pois puolet ja pärjättäisiin mainiosti silti. Koska se pesukone laulaa kuitenkin löhes päivittäin. Vähemmälläkin määrällä pärjäisi mainiosti. Kausi- ja ulkovaatehommassa teinkin jo rankkaa karsintaa ja päätin, että mennään jatkossa mahdollisimman minimillä. Vain kahdet kengät per kausi: siistimmät ja sitten enemmän ulkoiluun tarkoitetut. Toki päälle kumisaappaat ja kesällä sandaalit. Mutta oikeasti, vähemmälläkin tulee toimeen kun luulee. Olis mielenkiintoista lukea tästä aiheesta joskus...

      Poista
    4. Joo nimenomaan ! :) täysin samaa mieltä oon siitä, että kokemusten perusteella ne valinnat monesti menee. Ja se oli tässä se mun pointtikin :) jos meillä olisi hyvä kokemus jostain merkistä niin varmastikin meillä sitä olisi. Mutta pelkän brändin perässä ostamista en tajua. Jos taas osto perustuu laatuun niin tajuan toki!

      Ja ekologisuus ja määrä joo. Nuo aiheet voisi laittaa korvan taakse ja kirjoittaaksesi joskus omasta näkökulmasta! Kiitos! :)

      Poista
  3. Kerrankin ME ollaan samalla viivalla ajatuksen kanssa =D Joten oli pakko kommata! Ulkovaatteisiin mä panosta. Mä huomasin sen viime talven pakkasilla. Ticketin talvihaalarissa poika ei hikoillu itseään märäks ja haalari pysyi kuivana, vaikka hangessa istuttiin. Seuraavana päivänä samoille pakkaslukemille ja samaan pulkkamäkeen, samanlaisella pukeutumisella mutta jopa 100e halvemmassa haalarissa Kikkara oli hiestä märkä, haalari oli pyllystä ja polvistä märkä sekä hihat puski hanskoja pois käsistä koko ajan. Kengät on samat, joihin satsaan.

    Mut se, mikä tässä merkkitavisjupakassa suoraan sanoen vituttaa on, jokaisen rievun niskalapussa lukaa made in china tai bangladesh tai india sun muita halpatyövoimamaita, JOISTA me halppisvaateketjuja, kuten H&M, lindex ym saadaan jatkuvasti kuulla, et tuetaan lapsityövoimaa kun suositaan sitä ja tätä ja MÄ olen parempi mutsi, jolla on puhtaampi omatunto, kun ostan sen Papun 60e leggarit tyyliin, koska valmistus on kotimaassa, Pohjoismaissa tai muualla Euroopassa.

    Ennen kumarrettiin laadun puolesta ja huudettiin kilpaa, miten kallis kestää. Mut sitten, kun merkkivaatekirppareilla alettiin myymään haituvaisia vaatteita ym, piti keksiä toinen seikka, miksi kalliit merkkivaatteet on parempia kuin Prisman Ciraf.

    Aaaah avautuminen =D Mutta hyvä postaus ja kivat kuvat pojista. Ovat niin kovin kasvaneet!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahah, no nähtiimpä tämäkin päivä :D
      Joo, talvivaatteissa toi panostaminen on kyllä ihan totta!

      Kyllä sen laadun ja hinnan pitäisi mennä käsikädessä, muuten ei ainakaan mun eurot sinne päädy :D

      Poista
  4. Hyvä postaus :) mä oon ite hurahtanut Moloon :D rakastan sen kuoseja! Nyt kun tuo 74cm koko menee varmaan pidempään oon raaskinut ostaa merkkiä uutenakin. Yleensä bongaan meidät Molot kirppiksiltä. Ne on mun mielestä ihanan pehmeitä ja kangas ei oikeastaan muutu käytössä miksikään. Ainoastaan värit saattaa vähän haalistua jos pitää pestä hirveän usein ja korkeassa lämpötilassa. (Nykyään ei onneksi tarvitse pestä jokaisen käyttökerran jälkeen kun puklu/kakkasirkus on rauhoittunut) Mutta siis mun mielestä on laadukas merkki ja aionkin sitä suosia meillä. Ei mikään älykallis niin kun rodini esimerkiksi.

    Nää on niin makuasioita.. Mulle on tärkeää laatu, mutta se että vaate miellyttää silmätkin on tärkeää. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne on kyllä kivan fressejä! Meillä ei oo tainnut olla kun jotkut molon kollarit joskus ja nyt ulkovaatetta! Mielenkiinnolla odottelen mikä näissä on laatu! :)

      Ja joo samaamieltä! Laatu ja mieltymykset merkkaa täälläkin! :)

      Poista
  5. Anteeksi en halua pahoittaa kenenkää mieltä mut mää en ihan ymmärrä sitä et jos ostat 2 paitaa niin ajattelet että niitä on vaan yks koska joudut ostamaan samankokoiset! Uskon että paita jota on käyttänyt yks lapsi on varmasti paremmassa kunnossa jälleen myyntiä ajatellen kun se paita jota on pitänyt jo vaikkapa 2 tai kolme 3 sisarrusta. Koska minulla ainkakin maku muuttuu myös lasten vaatteiden suhteen niin eipä niitä välttämättä tuu silti säästetty sinne 3 vuoden päähän että ne on sitte sopivia pikkusiskolle tai veljelle. Sinähän saat kahdesta paidasta kuitenkin kirppis hinnan jos muut ne teidän käytön jälkeen pois. Muuten olen kyllä samaa mieltä et mitä järkeä olla ns. merkki uskollinen jos petyt tuotteeseen tai miks pitää "mahtailla" lasten vaatteilla?? tai näyttää et kyllä meillä on ainakin vara ostaa sitä kalleinta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun logiikka tulee ehkä siitä, että ostan tuplana vaatetta verrattuna siihen jos olisi eri-ikäiset joilla vaatetta voisi kierrättää. Tuntuu hölmöltä viedä niitä hyväkuntoisia vaatteita kirpparille ja saada niistä pari euroa, kun jos olisi kaksi eri-ikäistä, voisi vaatetta käyttää ihan toisellalailla loppuun. Se on toki totta, että enemmän saa rahaa tuplamäärästä, mutta niiden ostamiseen menee myös enemmän.. Et tuntuu kyllä et häviää jokatapauksessa :D Siksi mietin noi vaatteiden hinnat aina tuplana ja jos se tuntuu liian kalliilta, en osta.

      Jep ! Samaa mieltä kanssasi! :)

      Poista
  6. Mä tykkään lukea sun blogia! Kirjotat ihanasti ja olen monesta asiasta niin samaa mieltä sun kanssa esim näissä vaatteissa.
    Pakko kertoa viel et näin unta et kirjotit et teille on tulossa vauva!<3
    Ps munkin nimi on Nelli ja suknimi alkaa H:lla niinku entinen? Hahl.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei kiva kuulla! <3
      Heheh, ei oo kyllä tietääkseni tällaisia uutisia tulossa! :D

      Kiva juttu, ollaankin sitte melkein kaimat! :)

      Poista
  7. Peset 60 asteessa?! Googletteleppa kuinka paljon luonnonvaroja säästyy, jos vähennät asteita kymmenellä asteella saati kolmellakymmenellä. Ei sillä, että tuollainen määrä uusia vaatteitakaan on mitenkään ekoteko. Mutta jos nyt mitenkään kiinnostaa, kun kerran jälkeläisiäkin olet tänne pallolle jättänyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Googletappa moniko bakteeri kuolee alle kuudenkympin pesussa. Enpä itse halua pukea lapsilleni tai itselleni likaisia vaatteita. Meillä ekoillaan muissa jutuissa, mutta ainakin tuoksutaan puhtaalle :)

      Poista
    2. Googletappa kuinka hyvin bakteerit elävät kankaassa. Sen jälkeen googleta kuinka hyvin ne elävät kankaassa, jota on pyöritelty 30 asteessa ja hajustetuissa (tai hajustamattomissakin) pesuaineissa, jotka tappavat eliöitä joutuessaan viemäriveden mukana luontoon. Googleta samalla kuinka haitallisia ympäristöön normaalisti kuuluvat bakteerit ovat lapsille. Sitten suosittelen googlettamaan vaikkapa allergioiden lisääntymisen syyt. Käsittämätöntä kädettömyyttä, ja itsekyyttä. Surettaa.

      Poista

    3. ei anonyymi. Suosittelen nyt tutustumaan ihan kunnolla ja ajatuksella tähän asiaan ennen kuin tulet avautumaan siitä blogiini.

      Ensinnäkin. Esimerkiksi alusvaatteita asustava kolibakteeri kuolee vasta kuudenkymmenen pesussa. Kylmemmissä sitä jää koneeseen ja se saastuttaa muutkin sinne laitettava vaatteet. Kolibakteerin ainakin itse koen haitalliseksi.

      Toiseksi. Ekologisista on pestä täysiä koneellisia, kuumalla vedellä ja lyhyellä ohjelmalla. Tämä säästää myös konetta jolloin se kestää pidempään ja kuormittaa luontoa vähemmän kuin parin vuoden välein ostettu uusi kone.

      Kolmanneksi. Me käytetään pesupähkinöiyä ja sappisaiåpuaa pyykin puhdistuksessa. Ei tarvitse miettiä millaisia pesuainejäämiä lasten iholle näin jää. Lakanapyykki vielä 95 asteessa niin pesukoneen puhdistuu samalla, eikä tarvitse tehdä klooni tms pesua.

      Laitan sulle vielä niitä gpoglettamiani linkkejä. Mielelläni lukisin myös niitä sinun linkkejä matalien lämpötilojen puolesta. :)

      Poista
    4. http://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/02/18/jatkuva-ekopyykkaaminen-rikkoo-pesukoneen-ja-jattaa-vaatteet-likaisiksi

      http://yle.fi/uutiset/tanskalaisvaite_suomalaisten_pyykeissa_muhii_bakteeripommi/5319290

      Poista
    5. http://yle.fi/aihe/artikkeli/2011/03/03/viisi-vaittamaa-pyykinpesusta

      Poista
    6. Hyvä vastaus Nelli!
      Olen ihan samaa mieltä! Liiallinen ekologisuuskaan ei ole aina hyväksi jos sen varjolla muut jutut kuten hygiania kärsii.

      Poista
    7. No vaikkapa tästä:

      http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti/%5C%5Cwww.ktl.fi/http//:www.duodecm.fi/%5C%5Cwww.sci.utu.fi/aerobiologia/htto//:www.ktl.fi/tk.koti?p_artikkeli=alk00011&p_teos=dlk&p_osio=&p_selaus=9010

      Poista
    8. Toisekseen, jännä, että koliformiset bakteerit kuolevat vaatteista 60 asteessa, kun muuten ne vaativat kuollakseen yli 100 astetta.

      Poista
    9. Niin, en nyt ole kiinnostunut tutustumaan tuon tutkimuksen, jota käsittääkseni oli vain se yksi, luotettavuutta, mutta ei siitäkään käynyt ilmi, että miksi ihmeessä KAIKKI pyykit tulisi pestä 60 asteessa, ei sitten millään. Kymmenenkin asteen vähentämisellä kun on jo vaikutusta, sekä vaatteen kestävyyteen että energiankulutukseen.

      Poista
    10. Samaa mieltä Nellin kanssa! Pesen myös kaiken kuudessa kympissä. Pidemmän päälle puuvillavaatteet neljässä kympissä pestynä alkaa haisemaan. Ja jos vielä pesee värejä sekaisin, niin niistä tulee haisevaa harmaata massaa ( mun miehen vaattet oli sellasia ennen mun puuttumista asiaan). Sanoi pesuohje mitä tahansa puuvillavaatteen pitäisi kestää kuudenkympin pesu. Ja monet meille kierrätettynä tulleet vaatteet suorastaan siistiytyy ( värit kirkastuu, nuhjuisuus häviää), kun ensin pesen ne kuudessakympissä ennen meidän käyttöä. Ja juuri möin pari Lindexin bodya melkein uudennäköisinä, vaikka meidän refluksivauvojen jäljiltä niitä oli pesty kymmeniä kertoja. Halpa merkki, mutta kestävä!

      T:Nionella

      Poista
  8. Millasia ongelmia sulla on ollut gugguun vaatteissa? Oon kuullu myöskin huonoa jonkun verran, itsellä meillä on ollut poitsuilla jumppiksia muutama ja huppareita ja rim leggarit, hyvin on meillä kestäneet. Voiko vaatia valmistajalta korvauksia jos ei noudata pesuohjeita? Nehän suositellaan pesemään 40 enkä itse uskalla tai raaski laittaa niin kalliita 60 jos eivät vaikka kestä sitä, kuivurissa olen käyttänyt ainakin leggarit :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huppareista meillä on värit haalistunut jo ihan ekoilla kerroilla. Nyt tosin hupparit olleet jo vuoden käytössä, ja pelittää ihan hyvin haalistumisesta huolimatta. Eli muuten oon kyllä tykännyt mallista, harmittaa vaan se värienlähtö. Legginsit värjäytyi ekassa pesussa, vaikka pesin ne yksin, siitä meni rekla läpi ja saatiin rahat takaisin. Toisista baggyista taas tuli saumoihin reikiä, tosin vasta rummutuksen jälkeen, joten niistä en reklaa laittanut edes, oma moka tuo rummutus. Vähän liikaa siis huonoa. Enkä gugguita ole kuudessakympissä pessyt, ennenkuin värit oli jo lähteneet. Eli pesuohjeiden mukaan mentiin ja silti tuli kuraa :)

      Mun pointti vaan oli se, että jos kaikki muut vaatteet kestää kuudenkympin pesun, miksi gugguu haalistuu jo 40 ja jos halvempi vaate on laadukkaampaa ja kestävämpää, miksen hankkisi sitä :D En tajuu miksi on ongelma jos meillä ei rahaa laiteta enää tiettyihin tuotteisiin jos ne on todettua meille sopimattomiksi tai laaduttomiksi? :D siis en niinkään sun kommenttiisi nyt tätä laita, vaan ihan yleiseksi kysymykseksi :D

      Poista
  9. Aika samoilla linjoilla mennään! Muakin on harmittanut, jos joku kallis vaate onkin nukkaantunut muutamassa pesussa... En varmana osta samaa merkkiä herkästi uudestaan. :D Tyttö käyttää niin vähän aikaa vielä samaa kokoa, että muutenkin tulee mietittyä tarkkaan ostaako kallista vai halpaa, oon tosi laiska jälleenmyymään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. siinä tuntuu että rahaa menee ihan hukkaan :/ laadusta maksaa ihan mielellään, mutta pitäisi sen silloin kestääkin! :)

      Poista
  10. Hei. Laitoin äsken kommenttia joka varmaan tuli googletilin auki olon vuoksi nimellä. Voisitko jättää sen julkaisematta, en halua blogeihin kommentoida nimellä mitään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! En ainakaan löytänyt sellaista kommenttia! Ei kait tullut läpi ollenkaa! :)

      Poista
  11. Oot tehnyt jo tällasen ihan samanlaisen postauksen aiemminkin...samoja lauseita jopa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aijaa, empäs itse muistanut tollaista :D no mieli ei sitten varmaan ole muuttunut ainakaan..

      Poista
  12. Mä kans pesen kaiken 60 ja rummutan jopa useimmat joita ei ohjeen mukaan saisi, enkä ole huomannut että sen takia olis mitään mennyt pilalle.
    Meilläkin gugguu on haalistunut jonkin verran. Toisaalta sen verran kallis merkki että ostan aina niin isoja kokoja että niitä käytetäänkin sitten pidempään kun perus hm vaatteita että ehtii haalistuakin siinä ajassa sit enepi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, meilläkin rummutetaan lähes kaikki lastenvaatteet, tuntuu että niistä tulee niin pehmeämpiä! :) Mä en ole huomannut että meillä olisi muut mustat haalistuneet, tosin aika vähän niitä onkaan niin ei ehkä siksi ole sattunut edes silmään! :)

      Poista
  13. Meillä ainoat vaatteet, joihin satsataan rahaa ovat ulkovaatteet. Kenkien suhteen ei myöskään säästellä. Näissä ostetaan laadukasta ja se maksaa, mutta ei olla erityisen merkkiuskollisia (paitsi kengät on aina Kavatin :)). Sisävaatteet taas on ihan mitä sattuu silmää miellyttävää ja enimmäkseen halpismerkkejä sekä vielä kaiken lisäksi aleista. Lindex ja H&M ovat aika hyvin edustettuina vaatekaapissa. Satsataan siis rahallisesti kyllä, mutta vain ulkovaatteisiin. Niissä olen valmis maksamaan ominaisuuksista, mutta en ulkonäöstä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niimpä! :) Kenkiin satsaaminen onkin tärkeää!

      Poista
  14. Meilä taas käytössä lapsilla paljon vaatteita joita itse käytin lapsena tai isoveljeni joten ei paljoa rahaa mene niihin 😃 merkit lapuissa haalistuneet että ei kyl tiedä mikä on tehnyt niin kestäviä vaatteita

    VastaaPoista
  15. Itse haluan nimenomaan vaatteen kuluvan juuri meidän käytössä, toki en halua, että vaate on heti ekan pesun jälkeen roskiskamaa, mutta kuitenkin, että kun itse maksan siitä, niin itsellä se myös kuluu. En jaksa sitä kierrättämisvaihetta joka vaatteen kohdalla enkä mieti jälleenmyyntiarvoa vaatetta ostaessa.

    Ostetaan aika paljon Lindexin, Tutan, KappAhlin ja Name Itin vaatteita sekä myös kirppiksiä suositaan paljon. En tuhlaa lastenvaatteisiin, koska lasten ei mielestäni tarvitse olla mitään pikkuaikuisia ja todella tyylikkäitä vaatetukseltaan. Perussiisteys, käytännöllisyys ja lapsimaisuus ovat tärkeitä asioita. Juhliin toki parempaa seppälää päälle. Meillä on aika monet vaatteet kestäneet hyvin 60 asteen konepesut. Värit haalistuu monien monien pesukertojen jälkeen, mutta se kuuluu asiaa. Mikä kuluttaja olisin, jossen kuluttaisi :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "En tuhlaa lastenvaatteisiin, koska lasten ei mielestäni tarvitse olla mitään pikkuaikuisia ja todella tyylikkäitä vaatetukseltaan."
      Anteeks mitä?! :D

      Vaikka itse puen kyllä omat lapset mielestäni tyylikkäästi kivoihin ja mukaviin vaatteisiin (hm, kappahl, lindex, Gugguu, NameIt, pop) niin silti mun lasten ei tarvii olla pikkuaikuisia vaikka ovatkin mun mielestäni kivasti ja tyylikkäästi värillisesti mätsääviin vaatteisiin puettu!

      Enkä tosiaan ajattele kenestäkään vanhemmasta niin vaikka pukee lapsensa kuin tyylikkäästi hyvänsä ja mihin merkkiin vaan. Joku tykkää yksivärisistä, joku neutraaleista. Joku värikkäistä ja joku taas printti vaatteista.

      Joskus vois olla vaan ihan hiljaa, mut ei sillä, sait kommentillasi hyvät naurut multa :D en tiedä mitkä merkit tai värit tai vaatteet ylipäätään miellät pikkuaikuisiksi tai tyylikkäiksi Olis kiva kuulla? Itse kun siis puet lapsesi ei tyylikkäästi niin ilmeisesti ne tutat, nameitit, kappikset ja Lindexin on ainakin "ei tyylikkäitä ja ei pikkuaikuisia".

      Poista

Kiitos kommentistasi!