lauantai 6. elokuuta 2016

Mitä mukaan päiväkotiin?

Päiväkodit alkaa taas pikkuhiljaa kesän jälkeen vähän joka kodissa. Meidän lapset aloitti päiväkotiuran vajaa vuosi sitten, ja jonkin verran kokemusta tarpeellisista jutuista onkin tässä ajassa jo ehtinyt tulla. Oon huomannut millaista määrää vaihtovaatetta kannattaa olla mukana, mikä materiaali hiekkakentille ja asfalttipihoille on paras, ja mihin tuotteisiin kannattaa panostaa. 

Nyt halusin jakaa omat hyväksi havaitsemani jutut myös teille!

Tärkein juttu, mikä lapsen päiväkotivaatettamiseen mun mielestä liittyy, on monipuolisuus. Monesti lapsi on hoidossa koko päivän, ja keli aamu kasilta voi olla ihan eri kuin iltapäivä neljältä. Monipuoliset ja ennenkaikkea muunneltavat vaatteet on kaiken a ja o. Kukaan tuskin jaksaa raahata valtavaa repertuaaria lasten vaatteita hoitoon, joten on kiva että ne muutamat vaatteet joita sinne vie, on sitten monikäyttöisiä. 

Vaihtovaatteissa oon todennut, että helpointa on viedä viikon vaihtovaatteet kerralla. Silloin joka aamu ei tarvi reppuun muistaa heittää niitä vaihtokalsareita ja kollareita. Viikonlopun jälkeen, samalla kun kuskaan ne pestyt kuravaatteet, vien myös kassillisen vaihtovaatetta. Kassista löytyy 6x alushousut, 4x t-paidat, 4x pitkähihaiset paidat, 2x shortsit ja 4x legginsit/kollarit. Sekä 6x sukat. Meillä tää määrä siis kahdelle lapselle. Vielä ei ole tullut vastaan se tilanne, että vaatteet loppuisi kesken. Niitä kun voi sitten täydentää sen mukaan kun pyykkiä saapuu takaisin. Tällöin päiväkodilla voidaan myös vähän katsoa, vaihdetaanko päivän aikana kollareissa hoitoon tulleelle lapselle sittenkin shortsit ulos vai laitetaanko edelleen pitkät housut jalkaan.

Repussa kulkee vaan juomapullo, tossut ja unilelu. Juomapullo ja tossutkin ovat oikeastaan viikot päikyn lokerossa. 

Kesäajalle ulkovaatteista parhaimpia on verkkapuku. Me aloiteltiin kollareilla ja leggareilla, mutta kun noita oli jokunen likainen ja rikkinäinen kotiin saapunut, ostettiin verkkarit. Ja niillä yhdillä on nyt kuljettu melkein puolivuotta! Eli liputan niitä ihan täysillä! Materiaali taitaa olla sellainen, että liat lähtee helposti ja paksun kankaan vuoksi housut ei rikkoudu helposti. Kuminauhat nilkoissa vielä helpottaa, ettei housu mene kengän alle. 

Reppu: Beatrix New York (Saatu Miniones.fi) Juomapullo: Camelbak Kärkkäinen Tossut: Starkids Verkkarisetti: Stadium Kengät: Stadium Lippis: H&M Sadetakki: Reima Kurahousut: Reima Rukkaset: Reima Kumpparit: Crocs

Kesäulkoiluissa meillä on olleet käytössä ihan vaan hupparit, mutta verkkatakki toimisi tuokin varmasti yhtä kivasti! Lippis on ihan ehdoton ja noita stadiumin halppislenkkareita on menossa jo toinen kierros. Lapset saa noi itse helposti jalkaan, koska kuminauhakiinnitys ja ne tuntuu tukevilta ja jämäkiltä muutenkin. Mitkään superkestävät noi ei kyllä ole, mutta halvan hinnan vuoksi ei sitten ahiattaa ne kuluneet kärjetkään. Kiitos edellisen päikyn asfalttipiha, ekat kengät meni kärjestä läpipuhki.. Mopot u know..

Sadevaatteet on tarpeeseen päikyssä ympäri vuoden. Aluksi ajateltiin ettei takkeja tarvi, mutta varsinkin lämpimämmällä kelillä lapselle on ihan turha vetäistä kuoritakkia niskaan estämään kastumista. Silloin sadetakki on kiva vaihtoehto. Ja kurassa pyörineen lapsen vaatteet on paljon kivempi suihkuttaa puhtaaksi, kun päällä on ollut sadetakki..  Ja kumpparit, ne on helpoin jättää vaan päikkyyn maanantaina, sillä koskaan ei tiedä milloin se sadekuuro tulee. Meidän päikyssä ulkoillaan kelillä kuin kelillä, joten lätäköissäkin on kivempi hyppiä kumppareissa kuin lenkkareissa. 

Ja sitten, mitä tulee välikauden vaatteisiin, tuntuu että kokeiltiin viime syksynä kaikki läpi. Meillä oli paria housua ja takkia, haalaria ja kuoripukua. Lopulta toimivin oli kuitenkin housut ja takki. Tälle kaudelle ostettiinkin lapsille enää vain yhdet kuoritakit, windfleecet ja ulkohousut.

Takki: Polarn o Pyret Housut: H&M Kengät: Viking /ANTTILA

Tuota settiä vaihtelemalla kelien mukaan, selviytyy meidän lapset varmasti lämpöisinä talveen. Kirpeinä ja kuivina aamuina päälle riittää windfleece ja kuorihousut, kun viileämmällä kuorihousujen kanssa toimii kuoritakki. Jos oikein kylmät kelit iskee, vedetään takit päällekäin ja housujen alle vielä fleecehousut. Vesikelillä kuravaatteiden alle taas riittää pelkkä fleecekerros, eikä lapsi ole hikimärkä monen kuorikerroksen alla. 

Windfleece: Polarn o Pyret Fleecehousut: Reima Lapaset: Reima Takki: Polarn o Pyret Housut: H&M Rukkaset: Reima

Kengissä kolmen kopla on hyvä. Kumpparit goret ja lenkkarit. Ilmojen ja lämpötilojen mukaan. Hanskoissa myös kurarukkaset, lapaset ja kuorihanskat riittävät keliin kuin keliin. Pipon kanssa taas kypärähattu on toimiva, sillä se suojaa tarvittaessa kaulaa ja lämmittää pipon alla. Lämpimällä päähän riittää sitten pelkkä pipo. Tai lippis.

Millaisia vinkkejä te jakaisitte juuri päiväkodin aloittaneille?

16 kommenttia:

 1. Ihanan kattava postaus!
  Tarhantätinä muistuttaisin vaan uusia ja miksei vanhojakin perheitä kahdesta asiasta:
  -on ehdottoman tärkeää että vaatteet on nimikoitu huolella!
  -ja että vaatteet ovat oikean kokoiset. Mikään ei ole inhottavempaa kun väkisin vetää liian pieniä kuravaatteita tai muitakaan vaatteita lapsen ylle :/

  VastaaPoista
 2. Mielenkiintoinen postaus, kun omat lapset ovat juuri aloittamassa päiväkodissa. Sellaista oon miettinyt kumppanien osalta, että jos haetaan sadekelillä pihalta, niin pitäisikö päiväkotikumpparit jättää kuitenkin päikkyyn. Ja viedäkö sadekelillä kumpparit jalassa hoitoon vai miten. Kumppareita on siis kaksi paria per lapsi, mut mietin miten sujuvammin pysyis toinen pari kotona ja toinen päikyssä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä kumppareita säilytetään päikyssä. Sit jos sadekelillä haetaan kotiin, niin että ne on jalassa, myös seuraavana aamuna tuodaan hoitoon ne jalassa. Mut varmaan tähän löytyy paras tapa kokeilemalla! :)

   Poista
 3. Kiitos listauksesta! Eipä olisi tullut mieleenkään monikaan asia :D Meillä lapset 5,4 - ja 1-v aloittavat pk:n kolmen päivän päästä.

  VastaaPoista
 4. Kiitti vinkeistä ja muistutuksesta! Täällä aloitetaan pian päiväkotiarki, kun tämä äiti palaa työelämään. Jännää!

  VastaaPoista
 5. Heippa,
  hyvä postaus. :)
  Tästä tosin huomaa, että käytännötkin ovat näemmä erilaisia. Meidän päiväkodissamme ei unikaveria tuoda kotiin välillä, vaan sen paikka on sängyssä. :) Samoin kumppareita säilytetään viikonloputkin päiväkodilla, ja meillä on ollut toiset kumpparit aina kotona. Sadevaatteet kulkeutuu kotiin vain kun ovat pesun tarpeessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Tosin meilläkin sama juttu, että sadevaatteet kotiin vain pesuun. Päivän säätä on tosi vaikea ennakoida, joten parempi että ovat päikyssä aina. Monesti se pesu vaan on just viikonloppuna, tai ainakin viimeistään silloin! :)
   Meillä unikaveria ei voisi jättää hoitoon. Uni ei kotona tulisi sitten, varsinkin Rasmukselle nunnu on tosi tärkeä.

   Poista
 6. Kiitos tästä hyvästä postauksesta, meillä alkaa nyt päiväkoti ja juuri näitä asioita tuli mietittyä, mut tästä sain apua :) Muutenkin tykkään sun blokista tosi paljon! ;)

  VastaaPoista
 7. Hyvä postaus! Nyt kun mekin aloitellaan päivähoidossa ja vaikka kokemusta jo onkin, silti päivittäin vielä tulee mieleen jokin vaatekappale, joka pitäisi hankkia! Meillä saa onneksi osan vaatteista mm. kuravaatteet, kengät, tossut jättää viikonlopun ylikin päiväkotiin, niin ei tarvi ees taas niitäkään kuskailla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. totta! Onnea aloitukseen!
   Jep, samoin täällä, vaikka kurikset taidan kyllä pesaista joka viikonloppu. Tietty jos ei ole käytössä niin sitte ei! :)

   Poista
 8. Kuullostaa siltä,että teillä päiväkodissa joutuu kuljettaa tavaroita aika paljon edestakaisin. Jokapaikassa on niin omat systeemit. Meillä ryhmiksessä piti myös kuljettaa repussa kaikkea mukana tilojen puutteen vuoksi. Nyt päiväkodissa on kätevästi lokerot joissa omat korit vaihtovaatteille jotka ovat sielä aina vahinkojen varalle. Jos sieltä on pitäny vaihtaa päälle jotain niin asiasta ilmoitetaan ja lokerolla on pyykkipussi ja erikseen "pyykkiä" lappo että varmasti huomaa. Sitten tarpeen tullen täydennetään koria. Toinen lokero on sitten jatkuvasti käytössä oleville vaatteille esim, pipot,hanskat,ym.. Kura eteisessä on paikka kuriksille jotka tuodaan vain kotiin pesuun samoin kumpparit, muutoin ovat aina hoidossa.
  Käytännössä meidän ei tarvitse kuljettaa mukana mitään, kun kaikki on jatkuvasti hoidossa valmiina. Sehän on sitten jokaisen oma asia millasia vaihtovaatteita haluaa lokerossa pitää ja kuinka paljon. Meillä on ollut ainoastaan aina yhdet kerrastot vaatteita (pikkarit,sukat,t-paita,pitkähihainen,pitkät housut) varalla ja niillä on hyvin pärjätty. Saa yhden käden sormilla laskea ne määrät kun vaihtovaatteita on tarvittukaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aijaa :D meillä kulkee oikeastaan lasten päällä olevat vaatteet, unilelut ja reput edestakaisin. Et en tainnut osata sitten kirjoittaa tarpeeksi selvästi :D
   Lokerossa tosiaan säilytetään tossut, pullot ja vaihtovaatteet ja kurikset ja saappaat odottelee aina päikyssä. Viikonlopuksi otan valtaosan mukaan pesuun. VAihtovaatteet tietysti on päiväkodilla niin pitkään että ne tulee likapyykkinä kotiin.

   Ja toki jokainen päättää itse. Olikin vain esimerkki mikä määrä minusta on ollut sopiva, ja jonka kanssa vaihtovaatetta ei tarvitse kantaa joka aamu matkassa. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!