maanantai 30. marraskuuta 2020

Leikki on lasten työtä ! + leluarvonta

 Kaupallinen yhteistyö JOLLYROOM

Niinhän se on, että leikki on lasten työtä. Mä muistan itsekin leikkineeni vielä pitkään ala-aste ikäisenä, joten kovasti toivon, että omatkin lapset säilyttävät leikin ilon vielä pitkään. Tästä syystä haluan myös tukea leikin kehitystä ja leikkien rakentamista niin paljon kuin voin, hankkimalla lapsille sellaisia leluja, jotka tukevat tavoitteessa mahdollisimman hyvin. Tällä kertaa postauksessa esitellyt lelut on saatu pukin konttiin Jollyroomilta. Myös tämä postaus on tehty kaupallisessa yhteistyössä Jollyroomin kanssa. 

Sain Jollyroomilta pyynnön nostaa meidän lasten suosikkijoululahjatoiveita ja valitsin Jollyroomin valikoimasta neljä joulun suosikkilahjaa meidän lapsille. Kannattaa suunnistaa näiden tiimoilta Instagramiin, sillä siellä starttaa huikea jouluarvonta näihin liittyen ja voit voittaa jonkin suosikkilahjan esimerkiksi omalle tai kummilapselle! Valikoin lahjat sen perusteella, millaiset leikit meidän lapsilla on ollut pitkäikäisimpiä. Kun lapsia on kolme, en halua ostaa kaikille lapsille vaan hetken käytössä pyöriviä leluja vaan sellaisia, joilla kaikki tykkää leikkiä, ja joiden pariin palataan enemmän myös sen parin viikon huuman jälkeen. 
Mannerheimin Lastensuojeluliitto kertoo sivuillaan lasten leikistä seuraavaa;

Kehittyminen vaatii lasta harjoittelemaan, kokeilemaan ja etsimään mielekästä toimintaa. Kaikki kehityksen osa-alueet houkuttelevat lasta, ja siksi hän liikkuu, puhuu, ajattelee, kysyy, kuuntelee ja puuhaa jatkuvasti. Toimiessaan lapsi oppii, harjaantuu, käsittelee sisäistä maailmaansa ja käy läpi tunteitaan. Hän oivaltaa itsestään uusia asioita, näkee uusia näkökulmia sekä selkiinnyttää minäkuvaansa ja itsetuntoaan.

Toiminta, tekeminen, aikuisen näkökulmasta katsottuna "pelkkä leikki" on arkipäivän terapiaa. Leikki on lapsen tapa sopeutua ympäristöstä ja itsestä tuleviin paineisiin ja etsiä niille luovia ratkaisuja. Leikissä lapsi voi harjoitella erilaisia taitoja ilman epäonnistumisen pelkoa. Leikin merkitys lapselle, MLL (lue koko artikkeli täältä)

3-vuotiaan leikki

Meidän kolmevuotias on ollut taitava leikkijä oikeastaan aina. Tähän varmasti myötävaikuttaa lapsen luonne, hän kun on hyvin mukautuvainen ja tulee juttuun yleensä kaikkien lasten kanssa. Iso vaikutus on ollut myös sillä, että kielen kehitys alkoi varhain ja lapsi on seurannut isoveljien leikkiä ihan pienestä pitäen. 

Leikki on kehittynyt erityisesti nyt kolmannen ikävuoden aikana, kun yksin leikin rinnalle on isoissa määrin tullut roolileikkejä ja yhdessä leikkiä. Leikkiä rakennetaan monipuolisesti itse, mutta myös yhdessä kaverin kanssa. Erilaiset seikkailut ja päivän tapahtumat näkyvät leikeissä isosti. 

Siinä missä vielä vuosi sitten leikki oli enemmän päämäärätöntä autoilla ajelua edestakaisin, nyt autot ajaa jostain tietysti syystä ja niillä on aina joku tapahtuma meneillään. Usein leikkiin liittyy erilaisia pelastustehtäviä tai sammutus tai ambulanssilla ajojuttuja. Tv-ohjelmista, varsinkin Ryhmä Hau:sta matkitaan monipuolisesti sisältöjä.

7-vuotiaan leikki

Kahden seitsemän vuotiaan pojan leikki on usein hyvin vauhdikasta ja varsinkin meidän lapsilla se menee helposti myös fyysiseksi. Kun leikkiin keskitytään kunnolla, syntyy pitkä ja sujuva leikki, johon otetaan pikkuvelikin mukaan. Tässä olen huomannut erilaisten rakenteluleikkien toimivan parhaiten, se myös toisaalta kehittää lasten luovuutta ja hienomotoriikkaa hienosti.

Leikki rakentuu jo monipuoliseksi ja arkea mukailevaksi. Toisaalta on tosi tärkeää, että leikkiin tulee vähän sellaista pientä taikaa, jota tavallisessa arjessa ei ole. Mielikuvitus on valloillaan ja elokuvista ja ohjelmista imetään tapahtumia leikkiin. 

Pidän itse huolta siitä, että lasten peliaika olisi leikkiajan kanssa tasapainossa. Kun on ollut peliaikaa, tulee myös leikkiaikaa ja toisinpäin. Leikki kehittää lapsilla valtavasti kaveritaitoja, joten niidenkin valossa leikin tärkeys on huima.

Kouluikäisillä leikki alkaa olla helposti pelkkää taistelua ja sotaa, joten koen tärkeänä saada leikkeihin ja leluihin myös muuta sisältöä. Siihen isona apuna ovat erilaiset figuurit ja ukkelit, joiden kautta leikkiin tulee syvyttä.

Joulun suosikkilahjat


Duplot ovat ehkä kaikkein parhain lelu mitä lapselle voi keksiä. Ostettiin näitä meidän yksi vuotiaalle kummipojalle viime synttäreinä ja edelleen nuo meidän seitsemän vuotiaat leikkivät lähes päivittäin duploilla. Duploleikeissä ei ehkä koskaan voi olla liikaa palikoita, joten duplot on loistolahja niihinkin tilanteisiin, kun ei tietäisi mitä hankkisi. Ja nämähän kestävät, isältä pojalle. Meidän kolme vuotias saa tämän duplopaketin pukinkonttiin, ja veikkaan hänen olevan ihan fiiliksissä siitä!Legolinjalla jatketaan, ja toinen vinkki on sitten isompien lasten legoleikkeihin. Vaikka duplot menevät oikein hyvin isoillekin ja niistä riittää heille leikittävää, on pikkulegot silti vielä oma lukunsa. Niistä syntyy mitä upeampia rakennelmia ja hienompia luomuksia. Frozen linna on varmasti joulun top-lahjoja niin tytöilel kuin pojillekin. Paketit on kategorisoitu niin, että niistä tietää minkä ikäiselle paketti on suunnattu. Ei tule hankittua liian vaikeaa rakenneltavaa lapselle.

Ryhmä Hau -teema säilyttää suosionsa vuodesta toiseen ja leikki on yksi pitkäikäisimmistä mitä meillä on koskaan ollut. Nyt pukikonttiin pääsee Sampan iso auto, joka oli kolme vuotiaan toiveissa jo aiemmin kesällä. Varmasti sillä leikkii myös isoveljet.

Isompien lasten leikkiin tueksi toimii erilaiset figuurit, paitsi legot myös nämä Playmobilet ovat huippuja. Muistan nämä omastakin lapsuudesta ja luulen ritarilinnoituksen toimivan ismmille lapsille ihan loistavasti.

Nämä ja kaikki muut joulun lempparilashjat saa tilattua kätevästi Jollyroomista ilman kaupoissa kiertelyä. Osassa on tieto, että lelut ovat loppu varastolla, mutta toivon mukaan täydennystä tulee vielä ennen joulua!

Mitkä teidän lasten joulun toivelelut on? Nyt voit voittaa 100e arvosta leluja Jollyroomilta, joten klikkaa itsesi äkkiä mun IG:hen joss alkaa ihan pian huikea arvonta! Pysyhän kuulolla!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!