tiistai 8. tammikuuta 2019

Pienin aloittaa päiväkodin

Pienimmän päiväkotipaikan etsintä on ollut tosiaan oma projektinsa. En muista, olenko täällä blogissa siitä juurikaan jutellut, IG:n puolella ainakin useampaan otteeseen! Mulla oli oikeastaan koko ajan luotto kunnalliseen päivähoitoon ja uskoin kaupungin kyllä järjestävän meidän pienimmän hoidon mahdollisimman hyvin, haettiinhan hänelle kuitenkin hoitopaikkaa yli puoli vuotta sitten jo. Osittain tämä usko varmaan johtui siitä, että isojen hoitopaikat elokuussa menivät just eikä melkein nappiin, saatiin heille aloitus juuri siihen hetkeen ja siihen päikkyyn kun haluttiinkin. Olisi ehkä pitänyt arvata, ettei pienimmän kohdalla kaikki menekään näin helposti. 

Me ei haettu pienimmälle muita paikkoja kuin se, jossa tuplatkin ovat. Mä sokeasti uskoin, että eihän yksivuotiasta nyt voitaisi muualle sijoittaa kuin samaan sisarusten kanssa. Olimpa väärässä. Ei haettu yksityisen paikkojakaan, sillä ei tullut mieleenkään, ettei paikka noin pitkällä varoajalla onnistuisi. 

Kuvan reppu on saatu Kiddexiltä

Tuli aikaa kylmää kyytiä sitten siinä puhelussa marraskuun puolessa välissä, kun päivähoitotoimistosta soitettiin ja annettiin ymmärtää ettei pienimmälle ole hoitopaikkaa vielä tiedossa, eikä sitä luultavasti saataisi isojen päiväkotiin ainakaan. Lahden päivähoito on ihan kaaoksessa, lapsia on aivan liikaa, ja isoimmat ongelmat oli juuri alle kaksivuotiaiden kohdalla. Meille suositeltiin hakemista yksityiselle puolelle, sekä perhepäivähoidon harkintaa. Perhepäivähoito ei ole meidän juttu ja yksityiselläkin puolella oli vain yksi päiväkoti jota suostuisin harkita. Senkin tiesin olevan ääriään myöten täynnä.

Soittelin tuplien päiväkodin johtajalle ja viesti oli edelleen sama. Ei ollut tiedossa vapautuvia paikkoja ja meidän kannattaisi valmistautua siihen, että pienin sijoitettaisiin johonkin muualle. Toivottavasti samalle alueelle, mutta edes siitä ei ollut takuita. Suurella todennäköisyydellä hän saisi ensin parinkuukauden sijoituksen ja vasta sen jälkeen vahvistuisi lopullinen päiväkotipaikka. Meidän herkälle pikku miehelle se ei tosiaan olisi mikään helppo tapa aloittaa päiväkotia. 

Olin jo luopua toivosta, mutta soitin kuitenkin vielä tuplien vanhaan yksityiseen päikkyyn ja voitte varmasti kuvitella, kuinka suuri helpotus oli kun sieltä löytyikin paikka. Kaupunginkin kanssa homma järjestyi, kiitos palvelusetelin, jonka vuoksi maksetaan samaa maksua pienimmästä (ja isoista) kuin maksettaisiin kunnallisessakin. Käytiin heti samana päivänä tutustumassa, tavattiin kuopuksen tuleva oma hoitaja ja nähtiin tilat. Olin silloin jo myyty ja kun ujo ja herkästi vierastava poika otti hoitajaan heti kontaktia, olin varma, että hyvä tästä tulee!

Vaikka päivähoitopaikan etsintä olikin työn ja tuskan takana, uskon että nyt löytyi juuri se paras paikka. Vaikka tuplat ovatkin nyt eri paikassa on mulla silti luotto että tää sujuu oikein mallikkaasti. Vielä viikko ennen kuin tämä testataan käytännössä, sillä vasta silloin pienin aloittaa päivähoitouransa. Ennen sitä, hän kuitenkin tutustuu toimintaan turvallisesti isin kanssa. Tämä ratkaisu myös varmasti helpottaa kovasti, sillä kuopus on selvästi enemmän kiinni minussa ja paljon rohkeampi tapaus ollessaan isänsä kanssa. Mutta kyllähän se silti jännittää. Tuntuu hurjalta, että kaksi vuotta meni tosiaan näin äkkiä. Ihan äskenhän mä vasta pakkasin tavaroita työpöydän ääressä vauva mahassa, ja olin jäämässä äitiyslomalle. Nyt se, ja vuoden mittainen hoitovapaa on takana ja edessa olisi x-määrä työvuosia. 

Kuvan hansikkaat saatu PaccasiltaKovasti mua helpottaa se, että tiedän meidän pienimmän viihtyvän päiväkodissa oikein hyvin. Vaikka hän onkin arka toisten aikuisten seurassa, nauttii hän ihan valtavasti ikäistensä seurasta ja erilaisista toiminteista joihin pääsee mukaan. Päivätkin saadaan pidettyä suhteellisen lyhyinä 7-8 tunnissa, kolmena ja neöjänä päivänä viikossa, joten aloitus ei tule onneksi olemaan yhtä rankka kuin se oli silloin tuplilla, jotka aloittivat heti 40 tunnilla viitenä päivänä viikossa.  Mutta no, onhan tämä silti yhden aikakauden loppu ja aiheuttanut jos jonkinmoista pohdittavaa. 

Isoimman päänvaivan on varmasti aiheuttanut vaatteiden nimikointi. Hankin tällä kertaa Tarramonsterilta tarrat, niin saan nimet vaatteisiin helpommin ja ne toivonmukaan myös pysyvät hyvin! Reppukin pojalta jo löytyy, sillä isoilta on jäänyt yksi päikkyreppu odottelemaan pikkuveljeä. Vaatteita olen ostellut onneksi hyvin varastoon kirppareilta, joten valikoimaa seuraavass akooss aon oikein hyvin. Myös kurikset ja kumpparit löytyi syksyn aikana kirpparilta, joten vaatevalikoiman suhteen kaikki on kunnossa. Tossut vielä niin meidän vauva on just eikä melkein valmis päiväkotiuralle! ❤

Aloitellaanko siellä ruutujen takana päiväkotiuraa?

20 kommenttia:

 1. Meillä aloitti samanikäisenä lapsi hoidossa ja alku vaikutti siltä, ettei hän ikinä totu hoitopaikkaan. Muutaman viikon päästä kuitenkin kotiutui erinomaisesti ja palaa lomienkin jälkeen mielellään hoitoon. Meilläkin oli aluksi lyhyemmät päivät ja sillä oli varmaan positiivinen vaikutus myös. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla että kaikki meni lopulta hyvin! :)

   Poista
 2. Miksi perhepäivähoito ei ole teidän juttu.pienelle paras paikka pph

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä tuskin on koskaan ihan yksioikoisia. Hybä pph onkin varmasti pienelle paras, mutta mä en luota riittävästi uskoakseni että kaikki hoitajat olisi hyviä. Siksi ei ole meille vaihtoehto.

   Poista
  2. Pakko tähän kommentoida päiväkodinhoitajana,että valitettavasti myös päiväkodissa työskentelee niitä "ei niin kivoja".Kyllä sen perhepäivähoitajassa huomaa onko minkälainen tyyppi.Siellä ei ainakaan vaihdu kasvot ja alle 3v on aivan likuhihnalla mielestäni päiväkodissa :/ Karu totuus.

   Poista
  3. Itse taas ajattelen varhaiskasvatuksen opettajana, että jokainen lapsi voi olla liukuhihnalla ihan missä varhaiskasvatusmuodossa tahansa. Ainoat asiat, millä todella on merkitystä ovat kasvattajan ammatilliset valmiudet, sitoutuminen työhön ja sensitiivisyys. Näitä asioita on vaikea havaita lyhyen tutustumisen perusteella, mutta toki jotain voi päätellä esimerkiksi siitä, miten kasvattaja kohtaa lapsen ja muodostaa kontaktin häneen.

   Päiväkoti voi olla alle 3-vuotiaalle sopiva ympäristö, mikäli ryhmässä on ymmärretty vastuuhoitajuuden ja pienryhmien merkitys. Tähän kiinnittäisin itse huomiota ja aktiivisesti kyseenalaistaisin ryhmän toimintatapoja, mikäli niissä joku näiltä osin mättäisi.

   Ikävä kuulla, että varhaiskasvatuspaikan järjestyminen oli noin työlästä. Suurin syy tälle on varmaan hakuajankohta. Vaikka päiväkoteihin on ns. jatkuva haku, täytetään ryhmät pääsääntöisesti syksyn aikana, eikä niissä ole tyhjiä paikkoja odottelemassa toimintakauden mittaan hoidon aloittavia. Olisi tietysti hienoa, että päiväkodeissa olisi tiloja, joihin voitaisiin väliaikaisesti sijoittaa pienryhmiä ja palkata lisäkasvattajia, mutta tämäkin vaatii rahaa. Ja sitähän ei tunnetusti kovin paljon tähän asiaan liikene.

   Mukavaa uutta arkea teille!

   Poista
  4. Just...minkäläinen on sitten sinun mielestäsi ns.hyvä hoitaja? Aikamoinen loukkaus meitä perhepäivähoitajia vastaan vai onko todella lapsesi niin erikoinen ettei kelpaa perhepäivähoitajat ?!

   Poista
  5. Pakko kommentoida että ei se aina näin ole. Meillä alle 3v ryhmässä 4 lasta ja yksi ihana hoitaja :) Tsempplä töihin paluuseen ja ihania päiväkotipäiviä Justukselle :)

   Poista
  6. Ei tästä nyt kannata hermostua :) kukin valitsee tavallaan, ja kerroin jo aiemmin ettei pph vaan tunnu meille sopivalta. Päiväkodissakin on monenkirjavaa väkeä, mutta tuo meidän päikky on ainakin ihana. Päiväkodissa hoitajat ei yleensä ole yksin, joten toiminta läpinäkyvämpää kuin pph. Mutta optimi tuskin on missään, eikä nämä asiat ole tosiaan yksioikoisia :)

   Poista
  7. Täällä yksi pph, joka ei loukkaantunut teidän ajatuksista. Olen valitettavasti nähnyt työssä monta sellaista kollegaa, joille en kovin mielelläni veisi lapsiani hoitoon. Onneksi moni pph alueellamme on kuitenkin lapsia kohtaan todella empaattinen ja tarjoaa varmasti mitä parhaimman hoitopaikan pienille :) Hienoa, että saitte tehtyä ratkaisun, joka sopii teidän perheelle! Tsemppiä uudenlaiseen arkeen ja hyvää uutta vuotta! <3

   Poista
  8. Kiitos vietsistä! Tätä juuri tarkoitan, että ihanista ihanimpia pphoitajia on vaikka kuinka, mutta valitettavasti niitä huonojakin löytyy. Niitä huonoja on tottakai myös päiväkodeissa, mutta siellä se huono ei ole lapset ainoa hoitaja. Ja meillä on onneksi onni saada lapsemme yhteen lahden parhaimmista päiväkodeista, joten huoleen ei onneksi ole aihetta :)

   kiitos <3 ihanaa uutta vuotta myös sinne!

   Poista
 3. Minun poika meni 2 vuotiaana perhepäivähoitajalle. Ollut siellä nyt 1.5 vuotta hoidossa. Päiväkotia en halunnut edes harkita. Olen ikuisesti kiitollinen tälle hoitajalle, parempaa en olisi voinut toivoa. Olen myös ollut päiväkodissa töissä ja ulkoisesti kaikki voi näyttää hyvältä mutta kyllä siellä oli lapsia jotka ei olleet niitä hoitajien suosikkeja ja sitten hoitaja-lapsi suhteet ei todella olleet kovin hyviä. Vahemmille sitten lirkuteltiin kaikenlaista. Isompi osaa jo kertoa kokemuksistaan jotain toisin kuin 1-2 vuotias. Lisäksi alle 3-vuotiaat hukkuvat päiväkodissa väenpaljouteen ja homma todella on aika liukuhihnamaista:( Perhepäivähoitajia on todella varmasti myös erilaisia mutta kaupingilta/kunnalta saa heistä tietoa ja lisäksi jos hoitaja kokenut ja tykätty niin en lähtisi epäilemään. Tapaamiset hoitajan kanssa kertovat paljon ja kun menee hoitajan luokse tutustumiskäynnille niin, että siellä on muita lapsia hoidossa. Mutta joo, jokainen tekee omat ratkaisunsa ja mikä tuntuu itsestä parhaalta ja sopivimmalta. Toivottavasti Justuksella menee hyvin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, että teille on sattunut asiansa osaava ja ihana hoitaja! <3
   Nämä on vähän mielipidejuttujakin, joten varmasti sitä kaikille sopivaa ratkaisua ei ole :) meillä oli ilo saada mahtava hoitopaikka meidän lapselle, missä liukuhihnamaisuudesta ei onneksi ollut tietoakaan. Justus pärjää varmasti oikein hienosti! :)

   Poista
 4. Perheet valitsevat hoitomuodon omien tarpeidensa ja mieltymystensä mukaan, ja varmasti lapsen temperamenttikin vaikuttaa valintaan. Itse perhepäivähoitajana koen, että luottamus kasvatuskumppanuudessa on kaiken perusta ja perhepäivähoidossa se korostuu, kun tehdään tiivistä yhteistyötä saman hoitajan kanssa. Jos tätä luottamusta ei lähtökohtaisestikaan ole, on päiväkoti parempi valinta. Mitä työn läpinäkyvyyteen tulee, kyllä ammattitaitoinen perhepäivähoitaja tekee työtään yksin yhtä läpinäkyvästi kuin hoitajat päiväkodissakin. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että alle 3-vuotiaalle perhepäivähoito on parempi valinta kuin päiväkoti. Fakta on, että päiväkoti on pienelle lapselle kuormittavampi vaihtoehto. Mukavia päiväkotipäiviä Justukselle!


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon samaa mieltä, että moni asia vaikuttaa valintaa, eikä sitä absoluuttista oikeaa ole olemassakaan. Hoitaja tekee työtä varmasti läpinäkyvästi, mutta on silti yksin siellä kotona hoitamassa lapsia ilman muita silmäpareja. Päiväkodissa toimintaa valvoo useampi työntekijä ja näin varmasti toiminta läpinäkyvämpää.

   Meidän iloksi Justuksen ryhmä on pieni ja kaikilla omahoitaja, tämä valinta on meille ja meidän lapselle se parhain :)

   Poista
 5. Mun kaksi nuorinta lasta aloitti päiväkodin syksyllä, lapset silloin 6v ja 4v. Esikoinen ei koskaan käynyt päiväkotia, joten täysib uusi arki alkoi mulla vannoutuneella kotiäidillä :D Aamuista en tykkää,lapset viihtyy päikyissään ja iloisena jäävät, mutta silti koen edelleen raastavana sen oven sulkemisen ja lähtemisen. En tiedä tottuuko siihen ikinä? Vaatteiden nimikoiminen on kyllä ollut ruljanssi, nuo tarrat olis ollu ihanat, mutta en raaskinu.

  Pakko vielä ottaa osaa keskusteluun. Mä oon toiminu pph:na ja ymmärrän kyllä, että se ei ole kaikkien ratkaisu. Kun hoitaja on hyvä (mitä koin itse olevani :D), se on ehdottomasti pienell hyvä ratkaisu. Pph:ta ei kukaan kuitenkaan valvo, joten jos en tuntisi hoitajaa henkkoht en itsekään veisi pph:lle. Niin surullista kuin se onkin, maailmassa on niin hirveitä hoitajia ja liian eriäviä kasvatusmenetelmiä.

  Justuksella alkaa varmasti tosi hyvin hoidossa sujumaan. Tsemppiä sinne! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo! En myöskään isoille ole tarroja hankkinut, mutta he myös tunnistavat itse vaatteensa paremmin, joten ei ole niin ollut tarvetta kun nimikirjaimet useimmiten on riittäneet. Nyt ajattelin testata, toivottavasti ovat hyviä!

   Ja kyllä se jättäminen vaan raastaa, ei siitä taida päästä yli eikä ympäri.

   Ja joo, ihanasti sait kiinni mun ajatuksesta. Olen myös itse ollut hoidossa ihanista ihanimmalla pph:lla, joten allekirjoitan senkin, että heitä kyllä on ja paljon. Valitettavasti vaan huonojakin löytyy ja sitä on tullut todistettua ihan liikaa meidänkin lähipuistoissa kuluneen vuoden aikana. PPH on kuitenkin ihan yksin siellä kodissaan lasten kanssa, ja saattaa tosiaan noudattaa vaikka mitä kasvatusperiaatteita, joihin päiväkodissa ei ole edes mahdollisuutta. Kurjaa, mutta valitettavasti totta :/

   Kiitos, mäkin uskon! <3

   Poista
 6. Mielenkiintoista keskustelua pph ja päiväkodista! Itse olin pienenä perhepäivähoidossa, ja vasta eskariin menin päiväkotiin. Perhepäivähoitajani oli aivan ihana ihminen, ja joskus kouluun mentyänikin menin häntä tervehtimään koulun jälkeen, ja kutsuin hänet ylioppilasjuhliinikin. Ymmärrän kyllä hyvin myös vaihtelun hoitajissa, ja itsellekin jäänyt lapsuudesta mieleen toinen pph, jonka lasten kanssa välillä leikimme. Hän oli usein ilkeä meille lapsille.
  Onnea päivähoidon aloitukseen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla myös ollut ihana PPH kun olin itse lapsi. Mutta tosiaan ,niitä huonojakin valitettavasti on :/

   Poista

Kiitos kommentistasi!